ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κλιμακώνει την επίθεση για να φορτωθεί η κρίση στο λαό

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Την απόσυρση τώρα των άρθρων 10 και 17, με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, όσον αφορά το πρώτο, επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες σε εργαζόμενους, ενώ με το δεύτερο κάνει ένα ακόμα βήμα για τη μείωση του Δώρου Χριστουγέννων, απαίτησε χτες το ΚΚΕ, κατά την πρώτη συνεδρίαση, σε επίπεδο αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, του πολυνομοσχεδίου - σκούπα, με το οποίο επικυρώνονται οι αντεργατικές ανατροπές που έφεραν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου.

Στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου έχουν ενταχθεί 53 άρθρα (σε σύνολο 87), δηλαδή ένα ακόμα νομοσχέδιο (!) που περιέχει σειρά εμβληματικών αντεργατικών ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ.

Το αίτημα κατέθεσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Οσον αφορά το άρθρο 10, είπε ότι προβλέπεται η επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώθηκαν με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ σε προληπτική καραντίνα, ενώ με το άρθρο 17 μειώνεται το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν ή και βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, αφού μέρος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ που δίνονται μηνιαία την περίοδο των αναστολών.

Συνολικά στα 53 αυτά άρθρα περιέχονται ακόμα διατάξεις που αφορούν από την προώθηση της απελευθέρωσης των υπερωριών και την επέκταση της τηλεργασίας μονομερώς από τον εργοδότη, μέχρι το πάγωμα, έως το Μάρτη του 2021, του κατώτατου μισθού στα εξευτελιστικά επίπεδα του 2019.

Ακόμα προβλέπεται η επέκταση του μέτρου της αναστολής και σε βάρος των ναυτεργατών, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ακτοπλόων εφοπλιστών που χαρακτηρίζονται ...«πληγέντες» από τον κορονοϊό.

Οσον αφορά τις ΠΝΠ που κυρώνονται, αφορούν την επέκταση έως το τέλος του 2020 του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία» και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεως έως το τέλος του Οκτώβρη.

Παράλληλα, σε μία ακόμα ευθεία παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι διοικήσεις των σωματείων, αντί κανονικής συνεδρίασης, έχουν τη δυνατότητα να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ομολόγησε ότι τόσο αυτή η διάταξη όσο και όλα τα παραπάνω φέρουν την υπογραφή των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ. «Προς τιμήν των κοινωνικών εταίρων της χώρας - είπε - συγκλήθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των κοινωνικών εταίρων, εργοδότες και εργαζόμενοι και δώσαμε τα χέρια και συμφωνήσαμε ότι την κρίση θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι».

Προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως τα μέτρα είναι «έκτακτα σε έκτακτη περίοδο και πρέπει όλοι να συμβάλουμε»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια καθώς ο ειδικός του αγορητής, Β. Αποστόλου, βρήκε ότι υπάρχουν και διατάξεις που μπορούν να βελτιωθούν. Η δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε μεν «ανατριχιαστικές τις διατάξεις» για τις υπερωρίες και το Δώρο Χριστουγέννων, ωστόσο, για να κρύψει ότι πρόκειται για απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις απέδωσε σε «εμμονές» της κυβέρνησης «σε συνταγές που έχουν αποτύχει», με αποτέλεσμα και «την κατάρρευση των επενδύσεων», όπως είπε. Επιφύλαξη δήλωσαν ακόμα ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις διατάξεις που αφορούν ρυθμίσεις των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντί για μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, συνεχίζει να ενισχύει τους επιχειρηματικούς διαγνωστικούς ομίλους, όπως έδειξαν και τα όσα συνέβησαν με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλλά και ο διπλασιασμός των αποζημιώσεων που προβλέπεται για κάθε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόνισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και επιβατών, αλλά προωθεί την άμεση εμπλοκή των ιδιωτών μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, στο όνομα του κορονοϊού.

Τέλος, για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τις πλημμύρες στην Εύβοια σημείωσε ότι τα 5.000 ευρώ που προβλέπονται στην ΠΝΠ είναι ψίχουλα μπροστά στις καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, ενώ δεν υπάρχει «καμία πρόβλεψη για την αποζημίωση των αγροτών της περιοχής».

Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ Πάτρας

«Παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή την κρίση!». Με αυτό το σύνθημα το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας και το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας πραγματοποίησαν χτες το πρωί κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διοίκηση του ΟΑΕΔ στην Πάτρα. Οι εργαζόμενοι και των δύο κλάδων που δοκιμάζονται σκληρά όλη την περίοδο της πανδημίας παλεύουν και διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος και ουσιαστικής ανακούφισης των ίδιων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας στην Περιφερειακή Διοίκηση του ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και απαιτούν την άμεση κατάργηση του νέου κατάπτυστου νόμου για τις διαδηλώσεις.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι από τα «πρωτόκολλα» κράτους - εργοδοσίας

Χαρακτηριστική περίπτωση η κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, με περισσότερα από 30 κρούσματα

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπου με τις ευλογίες του κράτους λύνουν και δένουν τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας, αναδεικνύουν τα νέα κρούσματα σε εργαζόμενους.

Μετά τα 7 κρούσματα σε κονσερβοποιείο στην περιοχή της Κουλούρας στην Ημαθία, χτες έγινε γνωστό ότι διαπιστώθηκαν κρούσματα σε κονσερβοποιία στη Βέροια, η οποία σταμάτησε τη νυχτερινή βάρδια για να πραγματοποιήσει απολύμανση και να λειτουργήσει ...κανονικά το επόμενο πρωί.

Ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων σε εργαζόμενους κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου απασχολούνται εποχικοί εργαζόμενοι από τους νομούς Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης και οι οποίοι μετακινούνται μαζικά με λεωφορεία. Πληροφορίες ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη επιχείρηση σε περισσότερα από 30.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται η Γουμένισσα, τα Γιαννιτσά και η Κατερίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 13 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε εργαζόμενους της επιχείρησης από το Κιλκίς και αναμένονται τα αποτελέσματα από τους ελέγχους σε δεκάδες ακόμα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο.

Επίσης επιβεβαιώθηκαν 8 κρούσματα σε εργαζόμενους από την Πιερία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της μέχρι νεωτέρας.

Το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας καλεί τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν και να καταγγείλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία όπου εκδηλώνεται. Να μην δεχτούν να θυσιάσουν τη ζωή τους για τα κέρδη των αφεντικών.

«Μπαλάκι» εργαζόμενοι και ευθύνες

Τη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, του ΕΟΔΥ και της εργοδοσίας στο εργοστάσιο «General Mills» για τη συνέχιση της λειτουργίας τους παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα αναδεικνύει και καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα.

«Σε προσπάθεια επικοινωνίας μας με τον ΕΟΔΥ», τονίζει η Ομοσπονδία, «βρεθήκαμε μπροστά σε αδιέξοδο. Ενώ η εργοδοσία μάς παρέπεμπε στον ΕΟΔΥ, ο ΕΟΔΥ με τη σειρά του στην εταιρεία και στη μη ανταποκρινόμενη τηλεφωνική γραμμή της Πολιτικής Προστασίας». Τελικά, προσθέτει, «από την παρέμβασή μας ο ΕΟΔΥ αξιώθηκε μετά από τρεις ολόκληρες μέρες να πραγματοποιήσει έλεγχο και μόνο στη μία βάρδια (σε αυτήν που δούλευε ο εργαζόμενος) και όχι σε όλο το προσωπικό για να μπορέσει έτσι να ιχνηλατήσει και να σταματήσει τυχόν διασπορά της νόσου». Εδώ να σημειωθεί ότι τεστ έγιναν δειγματοληπτικά και στη δεύτερη βάρδια αλλά όχι στο σύνολό της και όχι στο σύνολο του προσωπικού.

Η Ομοσπονδία απαιτεί άμεσα να διακοπεί η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους εργαζόμενους μέχρις ότου να γίνει απολύμανση και τεστ σε όλο το προσωπικό και να βγουν τα αποτελέσματα. Να μεταβεί στον εργασιακό χώρο κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ και να διενεργήσει τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να κριθεί αν εργαζόμενοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα και σε ποιο χώρο. Το όποιο κόστος να το επιβαρυνθεί η εργοδοσία κ.ά.

Ούτε καν ιχνηλάτηση!

Τέλος, την πραγματοποίηση ελέγχου στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με απόλυτη προτεραιότητα στις τέσσερις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αττικής, στο Πρωτόκολλο και στο Γραφείο Επισημειώσεως της Σφραγίδας της Χάγης (Apostille), απαιτεί από τον ΕΟΔΥ ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι το Σάββατο 29/8, μετά από τεστ του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε υπάλληλος θετικός σε COVID-19. Ωστόσο, τη Δευτέρα 31/8 η υπηρεσία λειτούργησε κανονικά και έγινε απολύμανση στη 1 το μεσημέρι! Παρά το διαπιστωμένο κρούσμα, «δεν έχει γίνει καμία ιχνηλάτηση, τεστ ή καραντίνα στους υπαλλήλους που ήταν δίπλα του, πόσο μάλλον στην ίδια αίθουσα και στους πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί του».

Στην περίπτωση, προειδοποιεί ο Σύλλογος, που υπάρχουν θετικά κρούσματα «ανάμεσα στους υπαλλήλους (ασυμπτωματικοί), οι υπηρεσίες μας θα λειτουργήσουν ως κέντρα διασποράς, καθώς οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πολίτες καθημερινά - ακόμη και σε φυσική επαφή, αφού εκτός των άλλων λαμβάνουν και δακτυλικά αποτυπώματα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θάνατος 27χρονης ενώ δούλευε από το σπίτι

Την οργή του αλλά και τη θλίψη του για τον αιφνίδιο θάνατο 27χρονης εργαζόμενης που εργαζόταν στην εταιρεία «Vodafone» (μέσω ICAP) εκφράζει το ΔΣ του Σωματείου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης. Η 27χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, πέθανε από πνευμονική εμβολή, εν ώρα εργασίας από το σπίτι. Το ΣΕΤΗΠ έκανε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και απαίτησε το θανατηφόρο συμβάν να δηλωθεί ως εργατικό ατύχημα από την επιχείρηση, να διερευνηθούν τα αίτια και να αποζημιωθεί η οικογένεια της εργαζόμενης για την ψυχική οδύνη.

Με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Γίνεται εμφανές πως υπό καθεστώς τηλεργασίας, οι συνθήκες εργασίας γενικά, αλλά και η κατάσταση της υγείας του εργαζόμενου ειδικότερα, γίνονται ατομική του υπόθεση, με την εργοδοσία να αποσύρεται από τις ευθύνες της: Από το ζήτημα της παροχής του απαιτούμενου εξοπλισμού (σύνδεση διαδικτύου, καρέκλα, γραφείο), τα λειτουργικά έξοδα (ρεύμα, κλιματισμός) που βαραίνουν οικονομικά τον εργαζόμενο, μέχρι και την κατάσταση της υγείας του εργαζόμενου.

Θέτουμε το ερώτημα: Σε περίπτωση που η εργαζόμενη βρισκόταν στο χώρο εργασίας της αντί για τον προσωπικό της χώρο (τηλεργασία), δεν θα αυξάνονταν οι πιθανότητες να είχε αποφευχθεί το χειρότερο; Να είχε εντοπίσει κάποιος συνάδελφος σημάδια αρνητικής εξέλιξης στην υγεία της ώστε να ζητηθεί εγκαίρως βοήθεια; Να είχε σπεύσει ο γιατρός Εργασίας της εταιρείας (που υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει, άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει) σε βοήθεια; Δεν προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν σε κάθε χώρο δουλειάς οι απαραίτητες υποδομές για την πρόληψη ασθενειών, αρνητικών συνεπειών στην υγεία των εργαζομένων ή ατυχημάτων;».

Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να θρηνήσουν και άλλους συναδέλφους, να συσπειρωθούν στο Σωματείο.

Κάλεσμα δράσης στην Αλεξανδρούπολη

Κοινό κάλεσμα για ενημέρωση - κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, με στόχο τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών ελευθεριών, απευθύνουν σωματεία της περιοχής σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, το κάλεσμα συνυπογράφουν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης και Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εβρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ