ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7η ΣΥΝΟΔΟΣ «MED 7»
Νέα ώθηση για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή Σύνοδο των «MED 7»

Copyright 2020 The Associated

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή Σύνοδο των «MED 7»
Στάση στην Κορσική της Γαλλίας έκαναν χτες οι διπλωματικές διεργασίες και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κατά τη διεξαγωγή της 7ης Συνόδου των κρατών της Μεσογείου («MED 7») στην Κορσική της Γαλλίας.

Το σήμα έδωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που πριν από την έναρξη της 7η Συνόδου «MED 7» δήλωσε ότι «επιθυμεί βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία», αναφέροντας ότι ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο, ενώ διαπίστωνε ότι «σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή». Εκανε λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές» της Αγκυρας στο περιστατικό με τη γαλλική φρεγάτα τον Ιούνη, αλλά και για «απαράδεκτες συμφωνίες» που έχει υπογράψει «αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», ασκώντας κριτική και σε «μονομερείς ενέργειες» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, έσπευσε και πάλι να αναγνωρίσει ότι η Αγκυρα αποτελεί αντικειμενικά συνομιλητή για όσα διεξάγονται στην περιφέρεια, λέγοντας ότι «όταν μιλώ για μια "Pax Mediterranea" (σ.σ. "Ειρήνη στη Μεσόγειο", όπως το Παρίσι συμπυκνώνει τη στρατηγική του για την περιοχή), αυτή προϋποθέτει την εύρεση ενός "modus vivendi" (σ.σ. τρόπου συμβίωσης) με την Τουρκία. Αλλά οφείλουμε, ως Ευρωπαίοι, να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, όχι με την Τουρκία ως έθνος και ως λαό, αλλά με την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, που συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο».

Κατέληξε δε ότι τα μέλη της «MED 7» πρέπει «να εκφράσουμε με ισχύ τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, σε ρεαλιστική βάση...».

Σε συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μακρόν εξέφρασε πάλι την «αλληλεγγύη» του, αναγγέλλοντας και «γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία» για το Μεταναστευτικό, με αφορμή και τα γεγονότα στη Μόρια που ανατροφοδότησαν τις διεργασίες γύρω από την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» και τη «φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Τη συνάντηση απασχόλησε βέβαια και η αγορά γαλλικών «Rafale», που η Αθήνα προβάλλει ως απόδειξη της «σημαντικής γαλλο-ελληνικής συμμαχίας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν στήριξη στις πρωτοβουλίες Μισέλ και Μπορέλ για «αποκλιμάκωση» που σπρώχνει σε επικίνδυνες διευθετήσεις. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε πάλι την Αγκυρα να γυρίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, τονίζοντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχει πάντα και η λύση της «προσφυγής στη Χάγη».

Η σημασία που το γαλλικό κεφάλαιο δίνει στην ευρύτερη αναβάθμισή του στη Μεσόγειο αναδείχτηκε και στην ίδια τη Σύνοδο («MED 7»), όπου θυμίζουμε ότι εκτός από Γαλλία και Ελλάδα συμμετέχουν Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος.

Το ανακοινωθέν αναμενόταν μέχρι αργά χτες βράδυ, ωστόσο βασικά θέματα των συνομιλιών ήταν η αντιμετώπιση της Τουρκίας, το Μεταναστευτικό, η Ενέργεια. Το δικό τους βάρος άσκησαν ασφαλώς μια σειρά αντιθέσεις, που καταγράφηκαν σε επιφυλάξεις (π.χ. της Μάλτας) για την ανάληψη δράσης κατά της Τουρκίας. Τέτοιες αντιθέσεις εκφράζονται και γύρω από το παζάρι για το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η εξέταση του οποίου πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις επιμένουν να αναβληθεί έως τη Σύνοδο της 24-25/9, όσο κι αν «τρέχει» η αντίστοιχη συζήτηση για τη Λευκορωσία.

Από την πλευρά της, η τουρκική πλευρά διατυπώνει νέες «διαμαρτυρίες» κατά της Γαλλίας, με την Αγκυρα να την κατηγορεί για «παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», που «θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ελληνοτουρκικές διεργασίες και στην έδρα του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, στρατιωτική πηγή στην Αγκυρα δήλωσε ότι χτες Τούρκοι και Ελληνες εκπρόσωποι στο ΝΑΤΟ «αντάλλαξαν απόψεις» στην έδρα του Οργανισμού σχετικά με την πρόταση της λυκοσυμμαχίας για την «αποφυγή συμβάντων και την αποκλιμάκωση». Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν έγινε κανένας απευθείας διάλογος με την τουρκική πλευρά και ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ υπέβαλαν «σχόλια» στο εν λόγω έγγραφο.

Τα παζάρια κλιμακώνονται άλλωστε και ενόψει της Συνόδου της ΕΕ (24-25/9) που θα συζητήσει εκτενώς για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με τις προπαρασκευαστικές επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να συνεχίζονται, αφού την επόμενη βδομάδα (14/9) έρχεται και στην Αθήνα. Αντικείμενό τους θα είναι και η πρόταση που έκανε για την πραγματοποίηση Συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Προχτές, ο Μισέλ, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, που διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες. Για το περιεχόμενό της έγινε μόνο μια λιτή δήλωση από τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκο Κούσιο, που είπε ότι ο Κύπριος ηγέτης τόνισε ότι «δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να υποβαθμιστεί η βαρύνουσα σημασία της κατάστασης όπως διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και ότι η ΕΕ πρέπει να μετουσιώσει την έκφραση αλληλεγγύης σε αποφασιστικές ενέργειες».

Νέες τουρκικές προειδοποιήσεις

Από τη μεριά της Αγκυρας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι υποστήριξε χτες ότι «ενεργούμε καταβάλλοντας προσπάθειες για την εποικοδομητική επίλυση των διαφωνιών μέσω της διπλωματίας» και τόνισε ότι «οι εξελίξεις δείχνουν ότι κάθε πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το "Oruc Reis" συνεχίζει τις εργασίες του σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις Navtex. Συνεχίζονται και οι εργασίες μας για υδρογονάνθρακες στην υφαλοκρηπίδα μας».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Διάλογο άνευ προϋποθέσεων ζήτησε ο Τσαβούσογλου

Τους κινδύνους για τους λαούς από τα σχέδια συνεκμετάλλευσης ανέδειξε σε παρέμβασή του ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Υποδείξεις στην ΕΕ να διατηρήσει την ...αμεροληψία της έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης. Εξέφρασε τη διάθεση της τουρκικής κυβέρνησης για έναν «άνευ προϋποθέσεων» διάλογο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο επέρριψε την ευθύνη στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η Γερμανία μάς ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία», αλλά «αυτοί έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμοι για διάλογο». Κατά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Μ. Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε ότι Ελληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις και ως εκ τούτου αποφασίστηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. «Θα προχωρούσαμε σε κοινό ανακοινωθέν στις 7 Αυγούστου. Ωστόσο, λίγο αργότερα, δυστυχώς, η Ελλάδα επικύρωσε τη συμφωνία με την Αίγυπτο», ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόσθεσε ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ».

Παρέμβαση του Κώστα Παπαδάκη

Στη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας:

«Η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο είναι επικίνδυνη. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας συναντιέται με τον ανταγωνισμό των κυρίαρχων τάξεων κρατών της περιοχής, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς.

Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, η αμφισβήτηση των συνόρων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ και οι έρευνες του "Ορούτς Ρέις" σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δείχνουν κλιμάκωση της επιθετικότητας του τουρκικού κράτους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θέτει το ζήτημα της μη αλλαγής των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

Πώς τοποθετείται ο κ. Τσαβούσογλου για τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, όπως και για τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που προβλέπει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, σε αντίθεση με τους χάρτες που παρουσίασε;

Πώς τοποθετείται για το επικίνδυνο για τους λαούς σχέδιο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, που προωθούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα;».


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες δεν έχουν θέση στην Ξάνθη!

Ανακοίνωση για την κοινή άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ στο πεδίο βολής της πόλης

«Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες δεν έχουν θέση στην Ξάνθη!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, με αφορμή την προκλητική, όπως την χαρακτηρίζει, ανακοίνωση κοινής άσκησης Ελλάδας - ΗΠΑ με τεθωρακισμένα άρματα στις 14 - 18 Σεπτέμβρη στο πεδίο βολής της Ξάνθης.

«Η πρώτη συμμετοχή και άσκηση αμερικανικών αρμάτων μάχης στη Θράκη», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, «έρχεται σε μία περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών και μεγάλης συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, να επαναλάβει το "παραμύθι" της κυβέρνησης ότι "η χώρα δεν είναι μόνη... έχει συμμάχους"».

Η ΤΕ Ξάνθης υπενθυμίζει τις κατ' επανάληψη τοποθετήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων στις τουρκικές προκλήσεις, που τηρούν τη λογική των ίσων αποστάσεων και επιβεβαιώνουν το ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ανάμεσα σε αυτές, και αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, που τονίζει ότι «η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία...».

«Η επιλογή της συνεχιζόμενης ενίσχυσης της εμπλοκής της χώρας μας σε τέτοιες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με ΑμερικανοΝΑΤΟικούς όχι μόνο δεν διασφαλίζει, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο και τινάζει στον αέρα την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», σημειώνει η ανακοίνωση, παραθέτοντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για το ρόλο της Ελλάδας στην ανάσχεση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής, όπως και ειδικά για τη Θράκη, που ανέφερε πως «τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα που τροφοδοτούν την Ανατολική Ευρώπη, προσφέρουν έναν σημαντικό δίαυλο για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού από και προς τις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας».

Η ΤΕ Ξάνθης προσθέτει πως η απάντηση για την ευημερία και την ειρήνευση των λαών στην περιοχή δεν είναι ούτε τα τραπέζια του διαλόγου όπου τα μεγάλα συμφέροντα μοιράζουν τη λεία, αλλά και πως «η αναθεώρηση Συνθηκών και η κατά το δοκούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου όχι μόνο δεν θα κλείσει τα ζητήματα, αλλά θα ανοίξει την όρεξη για νέες εντάσεις στην περιοχή».

«Η μόνη απάντηση», καταλήγει η ανακοίνωση, «μπορεί να είναι η κοινή δράση των λαών της περιοχής μας», καθώς μόνο αυτοί μπορούν να αντιταχθούν απέναντι σε όσους αμφισβητούν τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ