ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Εκθέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς

Συνεχίζονται οι καταγγελίες από σωματεία για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ και τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας απαιτεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ - ΕΤΑΠ ΜΜΕ - ΤΑΥΤΕΚΩ), καταγγέλλοντας το πρωτόκολλο - «λάστιχο» με το οποίο αντέδρασε ο οργανισμός στην εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 15/9 στο κτίριο όπου στεγάζονται οι μηχανογραφικές υπηρεσίες, στην περιοχή του Ζωγράφου, ένας εργαζόμενος διαγνώστηκε θετικός στον ιό Covid-19. «Αν και το θέμα ήταν γνωστό από το πρωί στους αρμόδιους, οι υπηρεσίες του κτιρίου συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα!», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Με παρέμβασή του στον διοικητή, ζήτησε να απομακρυνθεί το προσωπικό, να γίνουν απολύμανση σε όλο το κτίριο και διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στο κτίριο. Ωστόσο, η διοίκηση κάνοντας λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποφάσισε «να μη λειτουργήσει μόνο ο όροφος που διαγνώστηκε το κρούσμα, να γίνει απολύμανση, άγνωστο πότε, και φυσικά ούτε συζήτηση για να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους», σχολιάζει ο Σύλλογος. Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Ενότητα», οι εργαζόμενοι στον ίδιο όροφο με τον εργαζόμενο που νοσεί κλήθηκαν να δουλέψουν από το σπίτι, ενώ όλο το υπόλοιπο προσωπικό κλήθηκε «να προσέλθει κανονικά στην εργασία του, χωρίς να έχει προηγηθεί απολύμανση στο χώρο απλά φορώντας μια μάσκα επί 8 ώρες».

Με δεδομένο ότι στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι, ο Σύλλογος διεκδικεί τήρηση των αποστάσεων και καθημερινή καθαριότητα στους χώρους εργασίας, άμεση πρόσληψη γιατρών εργασίας, απολυμάνσεις, αναστολή λειτουργίας δομών, μαζικά τεστ, όπου εμφανιστεί κρούσμα.

Κρούσμα σημειώθηκε και στο δημαρχείο Ηλιούπολης, με τον Σύλλογο Εργαζομένων να παρεμβαίνει άμεσα ζητώντας να κλείσει το δημαρχείο, να γίνουν απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους και τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του δημαρχείου. Το δημαρχείο έκλεισε για δύο μέρες, χτες και προχτές, και έγινε απολύμανση. Από την άλλη, τεστ έγιναν, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, μόνο στους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων και σε διάρκεια πάνω από 15 λεπτά. Σήμερα θα επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι, εκτός από αυτούς που είχαν έρθει σε άμεση επαφή με το κρούσμα.

«Προνομιακές τιμές» για τεστ ...«προσφορά» της εργοδοσίας!

«Δεν θυσιάζουμε την υγεία και την ασφάλειά μας για την κερδοφορία της επιχείρησης», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - e-value» Αττικής, που καταγγέλλει τη Διοίκηση ότι απέκρυψε κρούσμα που εμφανίστηκε πρόσφατα στο κτίριο του Κεραμεικού. «Ενημέρωσε μόνο κάποιους από αυτούς που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του», αναφέρει, «για να μην επωμιστεί το κόστος μαζικών τεστ που οφείλει να κάνει». Επιπλέον, αντί να παίρνει μέτρα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και την τήρηση των αποστάσεων, «επιλέγει να μεταφέρει ολόκληρο τμήμα από το κτίριο της πλατείας Αμερικής στο κτίριο της Καλλιθέας», το οποίο «χρήζει συνολικής ανακαίνισης, αν όχι κατεδάφισης!». Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συμπληρώνονται από τις ενημερώσεις που στέλνει η εργοδοσία «με προσφορές για το τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με "προνομιακές" τιμές».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απαράδεκτη προσπάθεια της Ομοσπονδίας να ακυρώσει τις μαζικές εκλογές του

Την ακύρωση των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Κέρκυρας, που έγιναν μέσα στον Αύγουστο με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή εργαζομένων, επιδιώκει με προσφυγή η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ). Με το γελοίο επιχείρημα της «παράνομης τροποποίησης» του καταστατικού του Συνδικάτου, που έχει γίνει από το Γενάρη χωρίς να προκαλέσει μέχρι πρότινος την αντίδρασή της, η Ομοσπονδία θέλει να ακυρώσει τις εκλογές στις οποίες ψήφισαν 1.750 εργαζόμενοι! Η απαράδεκτη προσφυγή εκδικάζεται στις 28/9, μέρα δράσης για τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου, προκαλώντας ακόμα πιο αλγεινή εντύπωση.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι αυτό που έχει «ενοχλήσει» την εργοδοσία και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είναι οι 15 μαζικές κινητοποιήσεις που έχει οργανώσει τους τελευταίους μήνες και καλεί την Ομοσπονδία να προχωρήσει άμεσα σε συνεδρίαση της διοίκησης με θέμα την απόσυρση της προσφυγής.

Για ακόμη μια φορά «η πλειοψηφία ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό», καταγγέλλει από την πλευρά της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ. Μετά το χαρακτηρισμό μιας σειράς κυβερνητικών μέτρων ως «θετικών» για τους εργαζόμενους του κλάδου, μετά το «σιωπητήριο των κινητοποιήσεων» που σήμανε τον Ιούνη, τώρα συκοφαντεί αγωνιστές συνδικαλιστές «για λογαριασμό των εργοδοτών» και «σέρνει στα δικαστήρια οργανώσεις που ψηφίζουν χιλιάδες μέλη».

Παρόμοια τακτική, όπως υπενθυμίζει, ακολούθησε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στο παρελθόν και στην Αττική, μόνο και μόνο για να μην αναδειχθούν στο τιμόνι της διοίκησης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στην Κέρκυρα η επίθεση στο Συνδικάτο συνοδεύεται από ένα «πρωτοφανές κύμα συκοφαντίας» ενάντια στον πρόεδρό του, Σταμάτη Πελάη. Χωρίς ντροπή, εκτοξεύουν κατηγορίες πως «δεν είναι εργαζόμενος», σε βάρος ενός συνδικαλιστή που απολύθηκε εξαιτίας της δράσης του όντας εκλεγμένος στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, έχει προσφύγει κατ' επανάληψη στα δικαστήρια με μια σειρά αποφάσεις να τον δικαιώνουν και παρ' όλα αυτά ο εργοδότης να αρνείται να συμμορφωθεί με αυτές και να τις εφαρμόσει.

«Η δράση του Συνδικάτου της Κέρκυρας και των αγωνιστών στο ΔΣ που είναι γνωστή σε όλον τον κλάδο, ενοχλεί ξενοδόχους και εστιάτορες, ενοχλεί το ΣΕΤΕ και την ΠΟΞ. Ενοχλεί επομένως και τα στηρίγματά τους, την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που ορισμένα από τα δικά της στελέχη περιδιαβαίνουν τη χώρα πότε ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και πότε ως εκπρόσωποι των αφεντικών. Πότε ως πρόεδροι Σωματείων και Ομοσπονδιών και πότε ως πρόεδροι ανωνύμων εταιρειών. Πότε ως συνδικαλιστικά στελέχη και πότε ως στελέχη κομμάτων που βασάνισαν και βασανίζουν το λαό με μνημόνια, απεργοκτόνα μέτρα, νόμους που χτυπούν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Καλεί όλα τα σωματεία να καταδικάσουν «κάθε ενέργεια που αποδυναμώνει τον αγώνα», «κάθε χτύπημα σε αγωνιστές που έχουν καταξιωθεί εδώ και χρόνια στη συνείδηση των εργαζομένων».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε συνθήκες «ελεύθερης οικονομίας» δεν χωράνε τα αιτήματα των αγροτών

Στο πλαίσιο της «ελεύθερης οικονομίας» «δεν χωράνε» τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, για ένα αξιοπρεπές εισόδημα και για να είναι προσιτά τα προϊόντα τους στη λαϊκή κατανάλωση: Αυτό έκανε σαφές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, κατά τη συζήτηση, χτες, στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος για την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών του νομού Αχαΐας.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος μετέφερε την απόγνωση των μικρομεσαίων αγροτών της Αχαΐας, καθώς «ύστερα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα τα οποία δέχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί πατάτας, καρπουζιού, ελαιόλαδου, ήρθε τώρα η σειρά και των παραγωγών των οινοποιήσιμων σταφυλιών, οι οποίοι εξαναγκάζονται από τους εμπόρους και τους βιομήχανους της οινοποιίας να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τη σοδειά τους».

Εφερε ως παράδειγμα την τιμή της ποικιλίας του ροδίτη. «Η τιμή του κυμαίνεται από 15 ως 20 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση, με μέσο όρο περίπου 18 λεπτά του ευρώ το κιλό, με κόστος το οποίο προσεγγίζει, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, τα 25 λεπτά».

Αντίστοιχα, όσον αφορά τους ελαιοπαραγωγούς «ήδη η τιμή πώλησης της περσινής σοδειάς είναι πάρα πολύ χαμηλή, ενώ η παρατεταμένη ξηρασία αναμένεται να πλήξει τη νέα φετινή παραγωγή».

Οσον αφορά τους κτηνοτρόφους, ακόμα περιμένουν την ελάχιστη αποζημίωση από τη ζημιά που έπαθαν το Πάσχα.

Ρώτησε τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση ώστε να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών των πληττόμενων κλάδων, να εξασφαλιστεί μια τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς, να απαγορευτούν οι εισαγωγές σε κρασιά αλλά και σε πρώτες ύλες προκειμένου να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια παραγωγή και να παταχτούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις.

Απαντώντας, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει «διαταραχή στην πατάτα και το καρπούζι» και ότι έως την αρχή της ερχόμενης βδομάδας θα μιλήσει για ενισχύσεις. Παραδέχτηκε ακόμα ότι «στην Αχαΐα έχουμε εντοπίσει προβλήματα στις τιμές», είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την αγορά, ενώ για το ελαιόλαδο ανέφερε ότι «είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση για να την ανοίξουμε».

Στο μόνο που ήταν πολύ συγκεκριμένος ήταν απέναντι στο αίτημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Αχαΐας και όλης της χώρας για την εξασφάλιση από το κράτος της εγγυημένης τιμής. Απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο «σε συνθήκες ανοιχτής οικονομίας και δη διεθνοποιημένης».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι στις συνθήκες της «ελεύθερης οικονομίας» το κράτος παρεμβαίνει μια χαρά για να στηρίξει με κάθε τρόπο το κεφάλαιο, εξηγώντας: «Το κράτος δεν παρεμβαίνει στον καθορισμό της τιμής της εργατικής δύναμης, με το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου; Ψηφίσατε διάταξη, όπου το Δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογίζεται με τα 534 ευρώ. Δεν είναι κρατική παρέμβαση αυτό; Δεν είναι κρατική παρέμβαση το ναυτιλιακό καύσιμο να μην πληρώνει ΦΠΑ;». Επομένως, «η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αναδεικνύοντας τον ταξικό της χαρακτήρα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση στα δικαστήρια

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους της Πάτρας να βρίσκονται σήμερα Πέμπτη, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια της πόλης, όπου συνεχίζεται η μάχη «για να ξεμπερδέψει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας από τη νοθεία και τις παρανομίες», απευθύνει η διοίκησή του. Οπως τονίζει στο κάλεσμά της, «την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός μας δίνει μάχη να επιβιώσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το μυαλό κάποιων είναι στο πώς θα καθαιρέσουν με νομικά μέσα τη διοίκηση του ΕΚΠ. Μια διοίκηση που πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια στη δημιουργία αγώνων και κλίματος ανάτασης κόντρα σε αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα».

Συνελεύσεις - αρχαιρεσίες
  • Το 2ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο θα πραγματοποιήσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Φθιώτιδας στη Λαμία (Οθωνος 3).
  • Αύριο Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, στις 21.15, στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας (πλατεία Διάκου, γραφείο 7), θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ