Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Εκθέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς

Συνεχίζονται οι καταγγελίες από σωματεία για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ και τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας απαιτεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ - ΕΤΑΠ ΜΜΕ - ΤΑΥΤΕΚΩ), καταγγέλλοντας το πρωτόκολλο - «λάστιχο» με το οποίο αντέδρασε ο οργανισμός στην εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 15/9 στο κτίριο όπου στεγάζονται οι μηχανογραφικές υπηρεσίες, στην περιοχή του Ζωγράφου, ένας εργαζόμενος διαγνώστηκε θετικός στον ιό Covid-19. «Αν και το θέμα ήταν γνωστό από το πρωί στους αρμόδιους, οι υπηρεσίες του κτιρίου συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα!», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Με παρέμβασή του στον διοικητή, ζήτησε να απομακρυνθεί το προσωπικό, να γίνουν απολύμανση σε όλο το κτίριο και διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στο κτίριο. Ωστόσο, η διοίκηση κάνοντας λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποφάσισε «να μη λειτουργήσει μόνο ο όροφος που διαγνώστηκε το κρούσμα, να γίνει απολύμανση, άγνωστο πότε, και φυσικά ούτε συζήτηση για να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους», σχολιάζει ο Σύλλογος. Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Ενότητα», οι εργαζόμενοι στον ίδιο όροφο με τον εργαζόμενο που νοσεί κλήθηκαν να δουλέψουν από το σπίτι, ενώ όλο το υπόλοιπο προσωπικό κλήθηκε «να προσέλθει κανονικά στην εργασία του, χωρίς να έχει προηγηθεί απολύμανση στο χώρο απλά φορώντας μια μάσκα επί 8 ώρες».

Με δεδομένο ότι στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι, ο Σύλλογος διεκδικεί τήρηση των αποστάσεων και καθημερινή καθαριότητα στους χώρους εργασίας, άμεση πρόσληψη γιατρών εργασίας, απολυμάνσεις, αναστολή λειτουργίας δομών, μαζικά τεστ, όπου εμφανιστεί κρούσμα.

Κρούσμα σημειώθηκε και στο δημαρχείο Ηλιούπολης, με τον Σύλλογο Εργαζομένων να παρεμβαίνει άμεσα ζητώντας να κλείσει το δημαρχείο, να γίνουν απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους και τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του δημαρχείου. Το δημαρχείο έκλεισε για δύο μέρες, χτες και προχτές, και έγινε απολύμανση. Από την άλλη, τεστ έγιναν, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, μόνο στους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων και σε διάρκεια πάνω από 15 λεπτά. Σήμερα θα επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι, εκτός από αυτούς που είχαν έρθει σε άμεση επαφή με το κρούσμα.

«Προνομιακές τιμές» για τεστ ...«προσφορά» της εργοδοσίας!

«Δεν θυσιάζουμε την υγεία και την ασφάλειά μας για την κερδοφορία της επιχείρησης», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - e-value» Αττικής, που καταγγέλλει τη Διοίκηση ότι απέκρυψε κρούσμα που εμφανίστηκε πρόσφατα στο κτίριο του Κεραμεικού. «Ενημέρωσε μόνο κάποιους από αυτούς που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του», αναφέρει, «για να μην επωμιστεί το κόστος μαζικών τεστ που οφείλει να κάνει». Επιπλέον, αντί να παίρνει μέτρα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και την τήρηση των αποστάσεων, «επιλέγει να μεταφέρει ολόκληρο τμήμα από το κτίριο της πλατείας Αμερικής στο κτίριο της Καλλιθέας», το οποίο «χρήζει συνολικής ανακαίνισης, αν όχι κατεδάφισης!». Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συμπληρώνονται από τις ενημερώσεις που στέλνει η εργοδοσία «με προσφορές για το τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με "προνομιακές" τιμές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ