ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Σε εξέλιξη οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί κυβέρνησης - ΕΕ

Πολλά ερωτήματα για τη φωτιά κοντά στο ΚΥΤ της Σάμου

INTIME NEWS

Στο δρόμο εξακολουθούν να ζουν χιλιάδες άνθρωποι στη Λέσβο μετά την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια. Η κυβέρνηση ετοιμάζει με γρήγορους ρυθμούς τη νέα κλειστή δομή - φυλακή στο νησί, ενώ μέχρι τότε ένα μικρό μέρος προσφύγων και μεταναστών μεταφέρεται στον προσωρινό χώρο στο Καρά Τεπέ.

Συνολικά από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι και χτες το πρωί, 1.200 άνθρωποι μπήκαν στη νέα δομή. Από αυτούς, κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, 35 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Στο μεταξύ, η Εθνική οδός Μυτιλήνης - Θερμής από το ύψος της βόρειας εισόδου της πόλης μέχρι τη νέα δομή παραμένει κλειστή για όγδοη μέρα από χιλιάδες που ζουν στο δρόμο, όσο και στα γύρω κτήματα και τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που είναι κλειστές.

Στελέχη της Υπατης Αρμοστείας ενημέρωναν τους αιτούντες άσυλο, που βρίσκονται στους δρόμους, ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου τους και να αναχωρήσουν, θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν για καταγραφή.

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης οδηγήθηκαν χτες το μεσημέρι οι τέσσερις ενήλικες που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας που συνελήφθησαν την Τρίτη. Ο εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος και σύσταση εγκληματικής ομάδας σε βαθμό πλημμελήματος. Και οι τέσσερις ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν το ερχόμενο Σάββατο.

INTIME NEWS

Στο μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χτες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις η πυρκαγιά κοντά στο ΚΥΤ της Σάμου, που εκδηλώθηκε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με αυτήν της Μόριας, προκαλώντας έτσι πολλά ερωτήματα... Η φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο λόφο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη δομή προσφύγων. Στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 8 πυροσβέστες, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο οχήματα. Ωστόσο στην περιοχή παρέμεναν κάποια οχήματα για τυχόν αναζωπύρωση, καθώς έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

Σχετικά με τα αίτια, εξετάζεται η εκδοχή του εμπρησμού, γι' αυτό προσήχθησαν από την Αστυνομία συνολικά 13 νεαροί αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 10 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους. Η εξέταση των άλλων τριών δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά εκτιμάται ότι και αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι.

ΤΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε τους σαλτιμπαγκισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μόρια»

Παρέμβαση με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς σε ομιλία του στη Βουλή και σε τοπικό κανάλι, ο οποίος ανέφερε ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν συνυπέγραψαν κείμενο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση της Μόριας. Στο σχόλιό της η ΤΕ Λέσβου αναφέρει:

«Είναι δύσκολο βέβαια να παρακολουθήσει κάποιος τους σαλτιμπαγκισμούς ενός κόμματος που, ως κυβέρνηση, έστησε και συντηρούσε επί τέσσερα χρόνια την αθλιότητα της Μόριας, ενώ και σήμερα οι δυνάμεις του στο νησί συνεχίζουν να μιλάνε για αποσυμφόρηση μεγάλου μέρους των προσφύγων και μεταναστών και όχι για απεγκλωβισμό όλων. Αρα θεωρούν πως κάποιοι λίγοι θα πρέπει να μείνουν στο νησί και να μείνουν πού; Προφανώς σε κάποια δομή.

Πιο εύκολο ίσως θα είναι να παρακολουθεί κάποιος τις κοκορομαχίες του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ με τον συνάδελφό του της Νέας Δημοκρατίας για το ποιο από τα κόμματά τους "πάσχιζε και πασχίζει" για να μείνουν λιγότεροι μετανάστες στο νησί. Θα βγάλει το ασφαλές συμπέρασμα πως το "λιγότεροι" είναι ο στόχος και των δύο και όχι η αποχώρηση όλων.

Σχετικά με την παρέμβαση των κομμάτων στην Ευρωβουλή ωστόσο τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:

Το ΚΚΕ είχε άμεση και ουσιαστική παρέμβαση για το ζήτημα. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του την αμέσως επόμενη μέρα των γεγονότων στη Μόρια κατέθεσε κατεπείγουσα Ερώτηση στην Κομισιόν, αναδεικνύοντας τόσο το ζήτημα να κλείσει εδώ και τώρα η Μόρια όσο και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για το πρόβλημα.

Την επόμενη μέρα, πήρε το λόγο - το μόνο κόμμα από την Ελλάδα - στη συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και έθεσε το ζήτημα "να κλείσει οριστικά η Μόρια και να μη φτιαχτεί άλλο ΚΥΤ, είτε κλειστού είτε ανοιχτού τύπου και στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου".

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει και τα ρέστα από το ΚΚΕ είναι κυριολεκτικά μία αθλιότητα πρώτης γραμμής. Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί μια 4ετία ως κυβέρνηση δικαιολογούσε την αθλιότητα της Μόριας, για να "βγάλει λάδι" την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ. Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε τη σφραγίδα του στην απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στην κατά γράμμα υλοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου που οδήγησαν στον σημερινό εγκλωβισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ευθύνεται για την εγκατάσταση πολλαπλών αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και επιδίδεται στη δικαιολόγηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που είναι η αιτία της προσφυγιάς.

Για την ιστορία, να συμπληρώσουμε πως το κείμενο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Δεν μπήκε και δεν μπαίνει για συζήτηση σε καμία επιτροπή της Ευρωβουλής».

Μεγάλη φωτιά στον Εβρο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στην επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς που εκδηλώθηκε την Τρίτη, στις 18.30, σε δασική έκταση στην περιοχή του οικισμού της Μελίας του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Οι ισχυροί άνεμοι, που έφταναν και τα 7 μποφόρ, οι φλόγες σε μέτωπο πέντε χιλιομέτρων και το δύσβατο της περιοχής έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αρχικά συμμετείχαν στην επιχείρηση 34 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ με την έναρξη της φωτιάς πυροσβεστικό ελικόπτερο πραγματοποίησε ρίψεις νερού. Τα ξημερώματα γινόταν προσπάθεια δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς, η οποία κατευθυνόταν προς τον οικισμό της Νίψας. Αν οι φλόγες περνούσαν τον υδροταμιευτήρα υπήρχε κίνδυνος να απειληθεί ο οικισμός, και οι αρχές ήταν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσής του. Τελικά η φωτιά δεν έφτασε στην εν λόγω περιοχή.

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί και σε δασική έκταση στην Καβησό Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ για την πλήρη κατάσβεσή της επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιά σε δασική έκταση στο χωριό Αγία Μαρίνα, στη Ζάκυνθο. Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής βρισκόταν στο σημείο. Αναλυτικότερα, 26 πυροσβέστες με 1 ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 1 ελικόπτερο, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL και «Καναντέρ», αλλά και υδροφόρες.

Αλλες φωτιές είχαν εκδηλωθεί σε δασική έκταση στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας, όπου επιχειρούσαν 29 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 2 αεροσκάφη, και στον Μύρτο Κεφαλλονιάς, όπου είχαν κινητοποιηθεί 17 πυροσβέστες με 5 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών της Χαλκιδικής

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν το Νοέμβρη του 2019 από τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και ο βαθμός στον οποίο έχουν προχωρήσει οι αποκαταστάσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε με τον δήμαρχο Αριστοτέλη αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον βουλευτή Γιάννη Δελή και τον περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρη Αβραμόπουλο.

Διαπιστώθηκε ότι 9 μήνες μετά τις δύο σφοδρές θεομηνίες του περασμένου Νοέμβρη και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που αυτές προκάλεσαν, τα σημάδια είναι ακόμα ορατά στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας, καθώς και σε άλλες κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη. Η περιοχή της Ολυμπιάδας ζει με το φόβο της επόμενης πλημμύρας καθώς πέρα από τις χωματουργικές αποκαταστάσεις των ρεμάτων που πλημμύρισαν τότε δεν έχει ξεκινήσει καμιά περαιτέρω εργασία για την αντιπλημμυρική θωράκισή της.

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμα η έγκριση της Μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ν. Χαλκιδικής που αφορά το σχεδιασμό και μελέτες έργων οριοθέτησης - διευθέτησης ρεμάτων.

Ο Γ. Δελής επισήμανε ότι, πέρσι στη Βουλή, η κυβέρνηση υποσχέθηκε, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτησή του, πως «θα προσπαθήσουμε κατ' εξαίρεση η μελέτη του έργου της Κεντρικής Μακεδονίας, της περιοχής της Ολυμπιάδας, να χρηματοδοτηθεί άμεσα, ώστε να έχουμε έτοιμη τη μελέτη για να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση έργου».

Επερώτηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Αριστοτέλη κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφέρεια.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, για το ίδιο θέμα κατέθεσαν εκ νέου οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Κλειστό λόγω κορονοϊού τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Κλειστό θα παραμείνει το Τμήμα Εκτέλεσης Ποινών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος για τον κορονοϊό σε υπάλληλο του Τμήματος. Επίσης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν αποκλείεται να υπήρξε και δεύτερο κρούσμα.

Επισήμως, πάντως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση για το κρούσμα, επισημαίνοντας πως μέχρι την Παρασκευή το συγκεκριμένο Τμήμα «θα περιορίσει τις εργασίες του στη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν μόνο κρατούμενους». Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το βράδυ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ενημερώθηκε πως μια υπάλληλος του συγκεκριμένου τμήματος βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Ενημερώθηκαν άμεσα ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έγινε απολύμανση στα συγκεκριμένα γραφεία όπου υπηρετούσε η υπάλληλος, ενώ θα γίνει απολύμανση και σε όλο το κτίριο της Εισαγγελίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ