ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Εκφραση εργατικής αλληλεγγύης η βοήθεια που στέλνεται στον Λίβανο

Από παλιότερη αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στον Λίβανο και τη Συρία το 2008
Από παλιότερη αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στον Λίβανο και τη Συρία το 2008
Η Εκτελεστική Γραμματεία ευχαριστεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων, όλους τους εργαζόμενους και μαζικούς φορείς του κινήματος από όλη τη χώρα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη με συγκέντρωση βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό τον περασμένο Αύγουστο, που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες και άφησαν πάνω από 300.000 άστεγους.

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση: «Η βοήθεια που περιλαμβάνει 13 τόνους από φάρμακα, τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα φορτώθηκε από το ΠΑΜΕ (μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που ήδη έχει αναχωρήσει για το λιμάνι της Βηρυτού.

Η πρωτοβουλία εργατικών σωματείων, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και άλλων φορέων δεν είναι ούτε η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία. Εχουν προηγηθεί τέτοιες αποστολές στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία, στο Πακιστάν, στην Κούβα, στην Παλαιστίνη και αλλού. Εχει όμως ιδιαίτερη σημασία την περίοδο αυτή, σε περιοχή που είναι σε εξέλιξη ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ανταγωνισμοί και συγκρούσεις. Είναι μια ελάχιστη απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδυνάμωση της φιλίας με τους λαούς της περιοχής, ενάντια στα σχέδια που διχοτομούν, διχάζουν και μεγαλώνουν την εκμετάλλευση, ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις που προκειμένου να ξαναχαράξουν τα σύνορα, δεν διστάζουν να αιματοκυλήσουν ολόκληρες χώρες για χάρη των μονοπωλίων.

Η συζήτηση που έγινε μέσα στους χώρους δουλειάς για να συγκεντρωθούν τα υλικά είναι παρακαταθήκη για σήμερα και αύριο, γιατί όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κατανοούν όχι μόνο την αξία της αλληλεγγύης, αλλά και το διεθνιστικό καθήκον κάθε συνδικάτου.

Το ΠΑΜΕ και τα Συνδικάτα που το συγκροτούν θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε λαού που δοκιμάζεται, παράλληλα με τον αγώνα για να μην πληρώσουμε τη νέα καπιταλιστική κρίση, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Θα δυναμώνουμε καθημερινά τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, γιατί έτσι θα δυναμώνουν και οι αγώνες τους ενάντια στις αντεργατικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών μάς ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς πλούτο και φτώχεια, χωρίς αφεντικά».

Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς του κινήματος να συνεχίσουν τη συγκέντρωση βοήθειας (για ενημέρωση σχετικά με τα αναγκαία υλικά στα τηλέφωνα: 210 3301842, 210 3301847, 210 3833786).

ΙΣΡΑΗΛ
Επιδρομές και ρουκέτες μετά τις συμφωνίες στην Ουάσιγκτον

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη, μετά την υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Μπαχρέιν. Οι συμφωνίες επιδεινώνουν την κατάσταση, ενισχύουν το Ισραήλ και βάζουν εμπόδια σε δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, με ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή προσφύγων.

Πριν και μετά την υπογραφή των συμφωνιών στον Λευκό Οίκο, το βράδυ της Τετάρτης τουλάχιστον 13 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τα παλαιστινιακά εδάφη προς τις μεθοριακές περιοχές του νότιου Ισραήλ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές που τρομοκράτησαν τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας λίγο μετά τις 5 το πρωί της Τετάρτης, προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές σε κτίρια και διοικητικά κέντρα της «Χαμάς».

Μέχρι χτες το απόγευμα, καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες. Ωστόσο, η «Ισλαμική Τζιχάντ» και η «Χαμάς» τις υποστήριξαν ως λογικές μετά τα όσα υπογράφηκαν στον Λευκό Οίκο.

Εκκληση UNRWA για χρηματοδότηση

Το ίδιο διάστημα, ο επικεφαλής της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου ΑΡ στη Βηρυτό του Λιβάνου, προειδοποίησε για την οικονομική κατάρρευση του Οργανισμού, καθώς μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. δολάρια.

Εκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για τη δραματική επιδείνωση της ζωής 5,5 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων σε Λωρίδα της Γάζας, Δυτική Οχθη, Λίβανο, Ιορδανία και Συρία.

Βασική αιτία των δεινών είναι η απόφαση των ΗΠΑ το 2018 να μειώσουν αρχικά δραστικά και από το 2019 να τερματίσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, που το 2017 χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ με 360 εκατ. δολάρια.

ΛΙΒΥΗ
Νέες φήμες για παραίτηση Σάρατζ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Αλγερινός αξιωματούχος κοντά στον Πρόεδρο της Αλγερίας, Α. Τεμπούν, που κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε ενδο-λιβυκές διαβουλεύσεις, επανέφερε στο προσκήνιο τις έντονες φήμες για παραίτηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας» Φαγιέζ Σάρατζ, υποστηρίζοντας πως αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και έως αργά το βράδυ της Τετάρτης ή το πολύ έως το τέλος της βδομάδας. Ο αξιωματούχος ανέφερε πως η παραίτηση δρομολογείται «έπειτα από πίεση».

Αφόρητες πιέσεις έναντι του Σάρατζ διαπίστωσε χτες παράλληλα και η αντίπαλη πλευρά. Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Αχμεντ Μισμάρι, δήλωσε πως σε βάρος του Σάρατζ ασκείται «τεράστια πίεση» από ένοπλες οργανώσεις ισλαμιστών που τον στηρίζουν, από τον υπουργό Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα, την Τουρκία και άλλες χώρες «που εφαρμόζουν σχέδιο ξένων ηγεμόνων σε βάρος του πλούτου του λιβυκού λαού».

Ο Μισμάρι πάντως αμφέβαλε για το εάν αυτές οι πιέσεις θα φέρουν αποτέλεσμα, ενώ τις φήμες για παραίτηση Σάρατζ είχε διαψεύσει την Τρίτη και ο υπουργός Εργασίας της λιβυκής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε υποκριτικά από «όλες τις χώρες» να τηρήσουν το διεθνές εμπάργκο όπλων σε βάρος της Λιβύης (που εξακολουθεί να παραβιάζεται συστηματικά). Ζήτησε επίσης την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων και εκεχειρία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 13 ψήφους υπέρ, ενώ Ρωσία και Κίνα απείχαν.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο λιμάνι της Ανκόνα στην Ιταλία. Χτες το μεσημέρι, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να την θέσουν υπό έλεγχο, ωστόσο συνέχιζαν να επιχειρούν στο σημείο για την πλήρη κατάσβεση. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή όπου υπάρχουν ναυπηγείο αλλά και εταιρείες παραγωγής χημικών ουσιών. Οι πρώτες πληροφορίες δεν ανέφεραν θύματα ή τραυματίες. Οι αρχές ερευνούσαν τις αιτίες. Συνέστησαν στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να μην ανοίγουν παράθυρα, ενώ πάρκα και σχολεία χτες έμειναν κλειστά, για προληπτικούς λόγους.

ΤΟΚΙΟ.-- Η Κάτω Βουλή της Ιαπωνίας ενέκρινε χτες με 314 ψήφους (σε 462 σύνολο εγκύρων) τον 71χρονο Γιοσιχίντε Σούγκα ως νέο πρωθυπουργό της χώρας. Ο Σούγκα ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου και Νο 2 στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, από την ηγεσία του οποίου παραιτήθηκε ο Σίνζο Αμπε, επικαλούμενος λόγους υγείας. Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί η πανηγυρική επικράτηση του Σούγκα στις εσωκομματικές εκλογές.

ΜΠΡΙΤΖΤΑΟΥΝ.-- Στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση από τη Βρετανία ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης των νήσων Μπαρμπάντος στην Καραϊβική ότι θα προχωρήσει η χώρα το 2021, οπότε θα γιορταστεί η 55η επέτειος της ανεξαρτησίας. Ετσι θα σταματήσει - όπως ίσχυε έως τώρα - να θεωρείται επικεφαλής του κράτους η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας. «Ηρθε η ώρα για να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιακό παρελθόν μας», δήλωσε η γενική κυβερνήτης των Μπαρμπάντος, Σάντρα Μέισον.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέδωσε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού ο Ιρανός πρέσβης καταγγέλλοντας τις απειλές των ΗΠΑ για «χίλιες φορές πιο ισχυρή» χρήση όπλων κατά του Ιράν σε περίπτωση «ιρανικής επίθεσης». Κατήγγειλε επίσης ως «αβάσιμες και προκλητικές» τις πρόσφατες απειλές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τα «κατασκευασμένα ψεύδη» του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- «Δεκάδες έως εκατοντάδες φορές» χειρότερη από τον μέσο όρο πυρκαγιών της περιόδου 2003 - 2019 αποδεικνύεται η φετινή πύρινη λαίλαπα που αποτεφρώνει καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια δασικών, χορτολιβαδικών και κατοικημένων εκτάσεων στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Αυτό καταγράφουν επιστήμονες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την Κλιματική Αλλαγή, Copernicus, με την επισήμανση πως οι πυκνοί καπνοί από τις τεράστιες πυρκαγιές στις ΗΠΑ έφθασαν πλέον στην Ευρώπη και εκλύεται στην ατμόσφαιρα μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από το 2003 που υπάρχουν καταγραφές για αντίστοιχα φαινόμενα.

ΣΥΡΙΑ
Διαδηλώσεις σε φυλάκια του τουρκικού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διαδηλώσεις έξω από φυλάκια του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες Σύροι ζητώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Σε ένα από τα φυλάκια - παρατηρητήρια (που έστησε ο τουρκικός στρατός το φθινόπωρο του 2017 σε συνεννόηση με τη Ρωσία και το Ιράν, που έχουν αναλάβει ρόλο «εγγυητριών δυνάμεων», στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα) ορισμένοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν, με αποτέλεσμα την αντίδραση των Τούρκων στρατιωτικών και τη ρίψη δακρυγόνων.

Το ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ», αναφερόμενο στην ολοκλήρωση των διήμερων συζητήσεων που είχαν στην Αγκυρα, χτες, Τούρκοι και Ρώσοι ανώτεροι διπλωμάτες, μετέδωσε πως ζητήθηκε από τη ρωσική πλευρά η μείωση των τουρκικών φυλακίων και η αποχώρηση των βαρέων οχημάτων του τουρκικού στρατού από την περιοχή. Το «Σπούτνικ» ανέφερε πως η τουρκική πλευρά δεν συμφώνησε με αυτό το αίτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ