Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιδρομές και ρουκέτες μετά τις συμφωνίες στην Ουάσιγκτον

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη, μετά την υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Μπαχρέιν. Οι συμφωνίες επιδεινώνουν την κατάσταση, ενισχύουν το Ισραήλ και βάζουν εμπόδια σε δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, με ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή προσφύγων.

Πριν και μετά την υπογραφή των συμφωνιών στον Λευκό Οίκο, το βράδυ της Τετάρτης τουλάχιστον 13 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τα παλαιστινιακά εδάφη προς τις μεθοριακές περιοχές του νότιου Ισραήλ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές που τρομοκράτησαν τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας λίγο μετά τις 5 το πρωί της Τετάρτης, προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές σε κτίρια και διοικητικά κέντρα της «Χαμάς».

Μέχρι χτες το απόγευμα, καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες. Ωστόσο, η «Ισλαμική Τζιχάντ» και η «Χαμάς» τις υποστήριξαν ως λογικές μετά τα όσα υπογράφηκαν στον Λευκό Οίκο.

Εκκληση UNRWA για χρηματοδότηση

Το ίδιο διάστημα, ο επικεφαλής της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου ΑΡ στη Βηρυτό του Λιβάνου, προειδοποίησε για την οικονομική κατάρρευση του Οργανισμού, καθώς μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. δολάρια.

Εκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για τη δραματική επιδείνωση της ζωής 5,5 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων σε Λωρίδα της Γάζας, Δυτική Οχθη, Λίβανο, Ιορδανία και Συρία.

Βασική αιτία των δεινών είναι η απόφαση των ΗΠΑ το 2018 να μειώσουν αρχικά δραστικά και από το 2019 να τερματίσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, που το 2017 χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ με 360 εκατ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ