Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Οι ΗΠΑ παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών

ΜΙΝΣΚ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέα επεισόδια καταγράφονται στην αντιπαράθεση στη Λευκορωσία, όπου ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία ανταγωνίζονται υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα τρέχοντα γεγονότα στη Λευκορωσία» και σημείωσε: «Αν και δημοσίως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ, μόλις ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις, οι Αμερικανοί αύξησαν τη χρηματοδότηση στις αντικυβερνητικές δυνάμεις της Λευκορωσίας με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια». Πρόσθεσε πως τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν διάφορες ΜΚΟ και άτομα που είχαν εκπαιδευτεί σε Πολωνία, Λιθουανία, Ουκρανία με «περίπου 20 εκατ. δολάρια για τη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να σκηνοθετήσουν ακόμη μια χρωματιστή επανάσταση» και «επιμένουν η ΕΕ να αυξήσει την πίεση στο Μινσκ».

Τη Λευκορωσία επισκέφτηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, για συνομιλίες σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία, δύο μέρες μετά τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο Σότσι, και ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης απαιτώντας νέες εκλογές.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιήσει στο τέλος του μήνα διήμερη επίσκεψη σε Λιθουανία και Λετονία και θα επιθεωρήσει τα γαλλικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων ανάμεσα στην ΕΕ, στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Να σημειωθεί πως η Λιθουανία αναγνώρισε στις 10 Σεπτέμβρη την πολιτικό της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ως ηγέτιδα της Λευκορωσίας (στις εκλογές έλαβε περίπου 10%), με τη Λευκορωσία να καταγγέλλει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Εξι μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν) θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία μεταξύ 12 - 16 Οκτώβρη. Χτες ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας («Σλαβική Αδελφότητα - 2020»), κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 25 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ