ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
«Κλειστόν» για τους φοιτητές, ορθάνοιχτο για τις ανάγκες των επιχειρήσεων

Διαφημίζει την εξασφάλιση κονδυλίων για την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών, την ώρα που οι ελλείψεις χρηματοδότησης, προσωπικού και άλλων υποδομών καθιστούν αβέβαιη τη διά ζώσης παρακολούθηση των σπουδών για τους φοιτητές

Εντελώς στον «αέρα» είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφορικά με τη συνέχιση των σπουδών τους, χωρίς να έχουν ακόμα, όπως καταγγέλλουν, επίσημη ενημέρωση για την έναρξη του νέου εξαμήνου.

Οι πάνω από 3.500 πρωτοετείς φοιτητές δεν ξέρουν ακόμα τι να κάνουν για εξεύρεση κατοικίας (δεν έχουν ανακοινωθεί εξάλλου ακόμα από το υπουργείο Παιδείας οι εγγραφές και πώς αυτές θα γίνουν), ενώ για τους φοιτητές μεγαλύτερων ετών η κατάσταση έχει δυσκολέψει δραματικά με τα ενοίκια να «τρέχουν», την εξεταστική να γίνεται παντού ηλεκτρονικά και να μην ξέρουν πότε και αν θα επιστρέψουν στα νησιά και τις σχολές τους για να παρακολουθήσουν διά ζώσης τις σπουδές τους.

Σε ένα ίδρυμα που απλώνεται στα νησιά από τη Ρόδο μέχρι τη Λήμνο, η φοίτηση ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολη και κοστοβόρα, με ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, υψηλά νοίκια, δυσκολίες στην τουριστική σεζόν κ.λπ., με αποτέλεσμα πολλοί από τους περίπου 15.500 εγγεγραμμένους φοιτητές να μην πηγαίνουν καν να σπουδάσουν.

Ωστόσο, η περίοδος της καραντίνας και τώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας έρχονται να προσθέσουν επιπλέον εμπόδια στις σπουδές τους, όπως καταγγέλλουν, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να έχει να πατήσει στις σχολές από την άνοιξη, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Η εξεταστική γίνεται αυτήν την περίοδο παντού εξ αποστάσεως, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για να γίνουν όλα τα μαθήματα εξ αποστάσεως...

Η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια μια σειρά από προβλήματα, ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας, αλλά και υποδομών. Τα περισσότερα μαθήματα έχουν πάνω από 50 φοιτητές (το όριο που έθεσε το υπουργείο, κάτω από το οποίο θα γίνονται τα μαθήματα διά ζώσης), αλλά «οι αίθουσες του ιδρύματος που χωράνε 50 φοιτητές με αποστάσεις, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού», σημειώνουν φοιτητές του ιδρύματος που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη».

«Εξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχοντας την εμπειρία από τη λειτουργία των ΑΕΙ το προηγούμενο διάστημα και γνωρίζοντας ότι ένα δεύτερο κύμα ήταν δεδομένο, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να συνεχιστεί διά ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της υγείας φοιτητών, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού», καταγγέλλει χαρακτηριστικά το ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) του ιδρύματος.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, σε αυτές τις συνθήκες και στη δεδομένη συγκυρία, είναι τουλάχιστον προκλητικό να διαφημίζει η Πρυτανεία του ιδρύματος την εξασφάλιση 12 εκατ. ευρώ για ερευνητικές υποδομές που σχετίζονται άμεσα με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την προώθηση στρατηγικών στοχεύσεων του κεφαλαίου («πράσινη», «γαλάζια» και «βιώσιμη» ανάπτυξη), για να αναπτύξουν νέα «εργαλεία πατεντών», να στηρίξουν τη «διαπεριφερειακή επιχειρηματικότητα», να συμβάλουν στην κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου μειώνοντας το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα τουριστικών επιχειρήσεων», αλλά και για την - τουλάχιστον αμφίσημη, αν όχι ύποπτη δεδομένου του πλαισίου και των εξελίξεων στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό - «αξιολόγηση/διαχείριση» των αυξανόμενων «ανθρωπογενών κινδύνων και κρίσεων στο νησιωτικό Αιγαίο»... Αλήθεια, τέτοια ζέση για να βρουν άμεσα πόρους, έστω κι από το ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλίσουν όρους για την κανονική, ομαλή και ασφαλή για όλους τους φοιτητές και εργαζόμενους λειτουργία του ιδρύματος γιατί δεν δείχνουν;

Οι φοιτητές απαιτούν έκτακτη χρηματοδότηση για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όλα τα μαθήματα να γίνουν διά ζώσης με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Κι αυτό προϋποθέτει αύξηση του προσωπικού, αξιοποίηση πρόσθετων χώρων, αναβάθμιση των υποδομών κ.λπ.

«Η συλλογική διεκδίκηση για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα είναι αγώνας για τις σπουδές, το πτυχίο, το μέλλον των φοιτητών. Αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων που αφότου έχουν υποβαθμίσει τα πανεπιστήμια φτάνοντάς τα σε οριακό σημείο, τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο», τονίζει χαρακτηριστικά το ΔΣ του Συλλόγου ΣΑΧΜ.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Με την πανδημία σε έξαρση η κυβέρνηση συνεχίζει να «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στις τεράστιες ανάγκες

Να «σφυρίζει αδιάφορα» συνεχίζει η κυβέρνηση, μπροστά στα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων, την ώρα που είναι σε έξαρση η πανδημία, όταν γνωρίζει την εξαιρετικά κρίσιμη σημασία που έχει αυτό το ζήτημα στην αναχαίτιση και την ανακοπή της διασποράς του κορονοϊού στην κοινωνία. Το θέμα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων επανέφερε για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα το ΚΚΕ στη Βουλή με τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής. Η στάση που κράτησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίζει στα ζάρια την υγεία ακόμα και των παιδιών, προκειμένου να μπορεί από το λαϊκό εισόδημα που διαρκώς αρμέγει, να εξασφαλίζει το χρήμα και τα προνόμια που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ανέφερε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι έχει εξασφαλίσει την καθαριότητα των σχολείων βαφτίζοντας νέες προσλήψεις τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, με την αντιστοιχία να είναι 9.500 εργαζόμενοι για 13.000 σχολικές αίθουσες! Ενώ συνεχίζει την κατάπτυστη ομηρία που βιώνουν οι εργαζόμενοι επί χρόνια με τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων με άλλο τρόπο, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους από έργου σε ορισμένου χρόνου.

Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο Γ. Δελής έφερε ως παράδειγμα το Γενικό Λύκειο της Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία, για το οποίο ήδη έχει γίνει πολύς λόγος. Πρόκειται, όπως σημείωσε, «για ένα Γενικό Λύκειο, όπου για 160 εργαζόμενους και μαθητές, δώδεκα αίθουσες, δύο εργαστήρια, μία βιβλιοθήκη, τρία γραφεία καθηγητών, ένα κλειστό γυμναστήριο, δύο χώρους τουαλετών και αρκετά τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων χώρων, υπάρχει για την καθαριότητα όλων αυτών μία καθαρίστρια. Είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να συμβαίνει σε μεγαλύτερα σχολεία στα μεγάλα αστικά κέντρα». Αναφέρθηκε ακόμα στα αιτήματα που εκφράζουν δήμοι όπως της Πάτρας και της Θέρμης για παραπάνω προσλήψεις εργαζομένων.

Χαρακτήρισε, δε, ως μια ακόμα «κηλίδα για την κυβερνητική πολιτική» τον αποκλεισμό από τις προσλήψεις μεταναστών καθαριστών, που μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους καθαρίζουν επί χρόνια τα σχολεία, αλλά τώρα απολύονται.

«Σας ξαναρωτάμε, λοιπόν, - ανέφερε - τι θα κάνετε έτσι ώστε να μετατραπούν όλες αυτές οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών παραλίγο να ζητήσει από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να πουν και ευχαριστώ που μετέτρεψε τις συμβάσεις τους σε ορισμένου χρόνου, γιατί, όπως είπε, έτσι υπάρχει η δυνατότητα να έχουν οι εργαζόμενοι πλήρες ωράριο, δηλαδή «πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, πλήρη ένσημα», αλλά ...αυτό κατά τον υφυπουργό εξαρτάται βέβαια από τις δυνατότητες που έχουν οι δήμοι να πληρώνουν. Παρουσίασε και ως κατόρθωμα ότι «προχτές στην κύρωση της ΠΝΠ ουσιαστικά δώσαμε τη δυνατότητα επέκτασης συμβάσεων, έως ακόμα 4 μήνες».

Ο Γ. Δελής έκανε καθαρό ότι οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς με τους αγώνες τους δείχνουν ότι «δεν μπορούν να δεχτούν» το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία να είναι ατομική ευθύνη και όχι κρατική, «ούτε την εντατικοποίηση της δουλειάς τους, την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους, που επιχειρείται αρκετές φορές για να βγαίνει η δουλειά, ούτε τη μετακίνησή τους, που τους τρέχουν κυριολεκτικά από το ένα σχολείο στο άλλο με την ψυχή στο στόμα, ούτε την κουβέντα για είσοδο εργολάβων καθαριότητας και μέσα στα σχολεία».

Διαδικτυακή σύσκεψη

Διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα «Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών! Κανείς αναπληρωτής απολυμένος!», οργανώνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση, την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με την πλατφόρμα zoom στη διεύθυνση: https://bit.ly/2GRYUW6

Θα μεταδοθεί ζωντανά στις σελίδες της Πρωτοβουλίας στο Youtube: https://bit.ly/2CpXu3j και στο Facebook: https://bit.ly/31Taebm

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
«Ανάσα» για την καθαριότητα στα σχολεία κόντρα στην ασφυξία της κυβέρνησης

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 59 συμβάσεις μερικής απασχόλησης μετατράπηκαν σε πλήρους απασχόλησης

Την απόφαση να μετατρέψει τις 59 συμβάσεις μερικής απασχόλησης (τρίωρες) καθαριστριών σε σχολεία της Πάτρας σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έλαβε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, δίνοντας έτσι μια μικρή ανάσα, στις συνθήκες ασφυξίας που έχουν δημιουργήσει η κυβέρνηση και συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε προσλήψεις καθαριστριών για να καλυφθούν όλες οι αυξημένες ανάγκες σε συνθήκες κορονοϊού, με αποτέλεσμα για 265 σχολικές μονάδες και 30.000 μαθητές στην Πάτρα να υπάρχουν μόλις 177 εργαζόμενες, 59 εκ των οποίων με τρίωρη απασχόληση.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε πως «η κυβέρνηση όφειλε να το κάνει αυτό, αλλά δεν το έκανε και πέταξε το "μπαλάκι" στους δήμους». Είπε ακόμα ότι τα επιπλέον χρήματα για τη μισθοδοσία αυτών θα πληρωθούν από ίδιους πόρους και ότι τα κονδύλια θα παραμείνουν διεκδικούμενα από την κυβέρνηση.

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του δήμου για 190 θέσεις πλήρους απασχόλησης, όπως είχε διατυπωθεί με το υπ' αριθμ. 12863/20-08-2020 έγγραφό μας. Εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μετατροπή των 59 συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα και επειδή ούτε αυτό το μέτρο, όσο αναγκαίο και αν είναι, δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες, συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με την πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών με πλήρες ωράριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ