ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πολύμορφες απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο στην Υγεία

Σ' όλη την Ελλάδα εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και γιατροί βρίσκονται στο πόδι

Στους δρόμους του αγώνα για την υπεράσπιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος και του δημόσιου συστήματος Υγείας-Πρόνοιας θα βρεθούν αύριο οι εργαζόμενοι όλων των δημόσιων νοσοκομείων. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 6ωρη στάση εργασίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα 24ωρη απεργία, ενώ 6ωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά. Θα γίνουν δυο κεντρικές αγωνιστικές συγκεντρώσεις, στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην πλατεία Μαβίλη, και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα την ίδια ώρα. Το επόμενο αγωνιστικό «ραντεβού» τους είναι η απεργία που θα γίνει στις 17 του Μάη.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία των νοσοκομείων, οργανώνουν την πάλη τους με κάθε τρόπο, αποδεικνύοντας πως η κλιμάκωση των αγώνων είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Προχωρούν στον αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, παραμερίζοντας καθέναν που μπαίνει εμπόδιο στην πάλη αυτή και τους «δισταγμούς» των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Το πλαίσιο πάλης απαντά στην αντιλαϊκή- αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, με στόχους που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα και στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Οι υγειονομικοί υπερασπίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Αντιστέκονται στην τελική έφοδο της κυβέρνησης με στόχο τη διάλυση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας- Πρόνοιας και τη μετατροπή του νοσοκομείου σε εμπορική επιχείρηση και του ασθενή σε πελάτη.

Διεκδικούν δυναμικά δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, στα πλαίσια της δημόσιας δωρεάν Υγείας, για όλο τον ελληνικό λαό και τους αλλοδαπούς εργάτες. Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων χρόνων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις, στις μονάδες Υγείας που στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού, και δημιουργία νέων, εκεί όπου δεν υπάρχουν. Κατάργηση των αντιδραστικών νόμων εμπορευματοποίησης της υγείας-πρόνοιας. Πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων. Ενταξη των υγειονομικών στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων. Καμία μείωση των δημόσιων κρεβατιών.

Η αρχή έγινε στη δυναμική απεργία και στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 26 του Απρίλη, στον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Η συνέχεια θα γίνει στις αυριανές παννοσοκομειακές κινητοποιήσεις και στην πανεργατική απεργία στις 17 του Μάη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Νεκρώνουν» αύριο τα νοσοκομεία

Αγωνιστικό «συναγερμό» έχουν σημάνει οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, που προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συμμετοχή τους στην αυριανή 24ωρη απεργία. Τα μηνύματα για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης είναι αισιόδοξα. Η αισιοδοξία «πηγάζει» από την πρωτοφανή, μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις, που έγιναν στα νοσοκομεία και των τεσσάρων νομών της περιοχής, κατά τις οποίες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην απεργία, αλλά και τη θέλησή τους να εντείνουν τον αγώνα τους. Τα θέματα συζήτησης που κυριάρχησαν στις γενικές συνελεύσεις ήταν η κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, που «χτυπά» καίρια και το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, όπως και η ψήφιση του πρόσφατου καταστροφικού νόμου για την υγεία και τα μέτρα που θ' ακολουθήσουν, αλλά και οι διεκδικήσεις για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων του κλάδου. Πολλοί εργαζόμενοι εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις και για την επιχείρηση εξαπάτησής τους με τη λεγόμενη επιδοματική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας ζουν καθημερινά στο «πετσί» τους τις «εκσυγχρονιστικές» κυβερνητικές αλλαγές στο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, στην κατεύθυνση της απαξίωσης των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και την ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπολειτουργεί, τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία υποβαθμίζονται συνεχώς και τα Κέντρα Υγείας έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

«Να κλιμακωθεί ο αγώνας...»

Για την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση και για την αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα μιλούν στο «Ρ» εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΘΑΝΑΣΗΣ, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, τονίζει: «Η απεργία της 10ης Μάη πρέπει ν' αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων των εργαζομένων του κλάδου, που στο επίκεντρο των αιτημάτων θα βρίσκονται η διατήρηση και η αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της υγείας που η κυβέρνηση έχει βάλει στο "μάτι", προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών κερδοσκόπων, η υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου. Το συμπέρασμα που βγήκε και στις γενικές συνελεύσεις είναι ότι η κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά άμεσα και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, όπως όλα τα λαϊκά στρώματα, και ότι επιβάλλεται η μαζική συμμετοχή μας τόσο στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, όσο και στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις στις 17 Μάη και σ' αυτές που θ' ακολουθήσουν».

Ο ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εκπρόσωπος της ομάδας εργαζομένων «Παρέμβαση», υπογραμμίζει: «Η πρωτόγνωρη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας στη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής απεργίας, αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της απεργιακής κινητοποίησης για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης στις 26 του Απρίλη, καθώς το νοσοκομείο είχε "νεκρώσει". Κατά συνέπεια και η αυριανή απεργία είναι συνέχεια του αγώνα κατά της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης - αφορά άμεσα, εκτός από το συνταξιοδοτικό και στα ζητήματα υγείας και πρόνοιας - κατά της εμπορευματοποίησης της υγείας και για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ικανοποίηση άλλων αιτημάτων. Η αγωνιστική διάθεση είναι έντονη, ύστερα και από την ψήφιση του νόμου 2889 περί συγκρότησης των ΠΕΣΥ, ενώ ακολουθούν και άλλα δύο καταστροφικά "πακέτα", που συγκλίνουν στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας. Και, βεβαίως, επόμενο αγωνιστικό σταθμό αποτελεί η απεργία της 17ης Μάη».

Η ΒΑΣΩ ΜΠΑΚΑΣΗ, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων, επισημαίνει: «Με τη συμμετοχή μας στην αυριανή απεργία, θα δώσουμε αγωνιστική απάντηση για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας, για τη διατήρηση και αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ύστερα από τη μεγάλη απεργία στις 26 του Απρίλη. Οσον αφορά στα άμεσα αιτήματα που θέτουμε, η προοπτική που πρέπει να δώσουμε είναι να συντονίσουμε την αγωνιστική μας δράση από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων σε συναφείς χώρους δουλιάς, για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων, όπως αυτό για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Και οι εργαζόμενοι έχουν την απαιτούμενη αγωνιστική διάθεση γι' αυτό το συντονισμό δράσης. Στα Τρίκαλα το διαπιστώσαμε και κατά τις περιοδείες και εξορμήσεις που πραγματοποιήσαμε σε όλες τις βάρδιες των εργαζομένων στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, στο Νοσοκομείο Χρονίων Παθήσεων, όπου συζητήσαμε και είχαμε εποικοδομητικό διάλογο μαζί τους. Αυτή τη φωνή αγώνα, ας την πάρει σοβαρά υπόψη της η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, που επιχειρεί να την εμποδίσει ν' ακουστεί. Και, φυσικά, το επόμενο αγωνιστικό "ραντεβού" το δίνουμε για την παλλαϊκή κινητοποίηση στις 17 Μάη».

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΥΤΑ, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας, λέει: «Στην αυριανή απεργία πρέπει να συμμετάσχουμε μαζικά και να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση ότι δε θα επιτρέψουμε να κατεδαφίσει την Κοινωνική Ασφάλιση, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των λαϊκών αγώνων, ότι αντιστεκόμαστε στην εμπορευματοποίηση της υγείας, που προωθείται και μέσα από τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ότι δε συμβιβαζόμαστε με τους πενιχρούς μισθούς και διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Η απάντησή μας αύριο πρέπει να είναι δυναμική και πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας με τους άλλους εργαζόμενους, με όλα τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας. Και ένα μεγάλο "βήμα" σ' αυτή την κατεύθυνση θ' αποτελέσει η συμμετοχή μας στην απεργία της 17ης Μάη και στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις που θα γίνουν για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» - «ΛΑΪΚΟ»
Συντονίζουν το βήμα τους στο πλάι όλων των απεργών

«Δε μένει άλλος δρόμος από το να συντονιστούμε με τους υγειονομικούς όλης της χώρας και να μην κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τα αιτήματά μας».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (Σ.Ε.Ν.Ε.) Ηλίας Σιώρας κάλεσε χτες τους εργαζόμενους στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έγινε στο νοσοκομείο να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους και ενωμένοι να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά και την προάσπιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Στα πλαίσια αυτά οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου. Παράλληλα, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ.

«Ο διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα που ζητάει η κυβέρνηση είναι παγίδα, γιατί αν το δεχτούμε είναι σαν να διαγράφουμε τα χρέη του κράτος και των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και να απεμπολούμε από την αρχή το αίτημά μας να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινοί χώροι εργασίας», τόνισε χτες ο Ηλ. Σιώρας.

Ολοι οι εργαζόμενοι, επισήμανε, πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας σύνταξη στα 55 - 50 χρόνια για όσους εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά και 55 - 60 χρόνια για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και για να μη θιγούν οι εργαζόμενες μητέρες.

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» διεκδικούν επίσης:

  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
  • Ουσιαστική αύξηση των βασικών μισθών που να καλύπτει τις απώλειες των περασμένων χρόνων.
  • Αμεση χορήγηση επιδόματος 100.000 δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών σε ράντζα.
  • Να μην εγκατασταθεί κανένα ιδιωτικό συνεργείο στον «Ευαγγελισμό».
  • Την άμεση εξόφληση των υπερωριών και αργιών.
  • Το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων.

Οι εργαζόμενοι, τέλος, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους και στην πανεργατική απεργία στις 17 του Μάη.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο «Λαϊκό»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου και συμβολική κατάληψη του γραφείου του προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν τη Δευτέρα για την προάσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, αλλά και την επίλυση των άμεσων και ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στο νοσοκομείο θα αντιμετωπίζονται και σήμερα μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Επίσης, θα συμμετέχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στα ανάλγητα και νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη δραματική μείωση των συντάξεων και ζητούν το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση επισημάνθηκε, σε ό,τι αφορά τα ειδικά προβλήματα του νοσοκομείου, ότι οι διάδρομοί του πλημμυρίζουν καθημερινά με ράντζα μετά από κάθε εφημερία, ενώ η μείωση του προσωπικού είναι δραματική. Ενώ ο απαρχαιωμένος οργανισμός του νοσοκομείου του '87 προβλέπει 1.380 οργανικές θέσεις και ενώ στο νοσοκομείο στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν φτιαχτεί 15 νέα τμήματα στο νοσοκομείο σήμερα εργάζονται μόλις 930!

Λόγω των ελλείψεων αυτών υπολειτουργούν ο αξονικός τομογράφος, ο ψηφιακός αγγειογράφος, παραμένουν κλειστά χειρουργικά τραπέζια, ενώ όλες οι μονάδες και τα τμήματα λειτουργούν με προσωπικό πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση κάλυψη των μάχιμων κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, αλλά και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Φλεβάρη μέχρι και σήμερα (νυχτερινά, αργίες, εξαιρέσιμα, υπερωρίες).

Παράλληλα λένε «όχι» στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση τομέων των νοσοκομείων.

Ζητούν, τέλος:

  • Πραγματικές αυξήσεις για τη δημόσια Υγεία και στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων σ' αυτή.
  • Να δοθεί το επίδομα των 100.000 δραχμών και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
  • Να παραμείνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Λαϊκού νοσοκομείου στο υπουργείο Υγείας, ενταγμένο στο ΕΣΥ και να μην παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε χθες ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του νοσοκομείου ανέφερε ότι τα ράντζα αποτελούν μια αναπόφευκτη πραγματικότητα για τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας και ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού θα βελτιωθεί με το διορισμό των 150 εργαζομένων που προβλέπει το υπουργείο Υγείας για το Λαϊκό.

ΠΟΕΔΗΝ
«Διστακτική» στην οργάνωση ενιαίας πάλης

Την απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης ζητεί η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενόψει και των αυριανών κινητοποιήσεών της, με αιχμή ωστόσο των αιτημάτων της «ειδικό» συνταξιοδοτικό καθεστώς και μισθολόγιο για τους υγειονομικούς και επιμέρους επιδόματα. Αιτήματα που βρίσκονται σε αναντιστοιχία, τόσο με την ίδια την απαίτηση για συνολική απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων, όσο και με την απαίτηση των εργαζομένων για ενωτική δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων - όπως αυτή εκφράστηκε και στη μεγαλειώδη συγκέντρωση των εργαζομένων στις 26 του Απρίλη.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) για τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά και 24ωρη απεργία για την υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και από κει πορεία στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην Καμάρα και στη συνέχεια πορεία στα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης.

«Οι εργαζόμενοι μπορούν με την κλιμάκωση των αγώνων τους, με την ενιαία δράση με τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τη νεολαία, τις γυναίκες, να κατακτήσουν μια νίκη», υπογραμμίζει από την πλευρά της η ΕΣΑΚ Υγειονομικών και καλεί τους εργαζόμενους σε ενιαίο αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης.

Αιτήματα για... «ειδική μεταχείριση»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ενόψει της αυριανής απεργίας, παραγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης δεν μπορούν να υπάρχουν κατακτήσεις για επιμέρους κλάδους, μίλησε για «ειδικό» συνταξιοδοτικό και μισθολογικό καθεστώς για τους υγειονομικούς και αναφέρθηκε στη διεκδίκηση επιμέρους αιτημάτων.

Λίγο αργότερα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι υγειονομικοί δεν μπορούν να αποτελέσουν «όαση» αν σαρωθούν συνολικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά ότι είναι αναγκαία και η προβολή των ιδιαιτεροτήτων του.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί το χαρακτηρισμό του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού και ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θα λαμβάνει υπόψη του την ανθυγιεινότητα - επικινδυνότητα των επαγγελμάτων.

Στα μισθολογικά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί 100.000 δρχ. νοσοκομειακό επίδομα για το νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και 70.000 δρχ. για το διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και τους λοιπούς εργαζόμενους και διπλασιασμό του ωρομίσθιου για αργίες - νυχτερινά. Στο πραγματικά ουσιαστικό ζήτημα που αφορά σε ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προβάλλει το αίτημα για αυξήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιορίσει καν ένα ποσοστό διεκδίκησης.

Η ΠΟΕΔΗΝ επίσης ζητά, για την άμεση κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων την πρόσληψη 6.000 ατόμων, την ενεργοποίηση διατάξεων νόμων που επιτρέπουν την άμεση πλήρωση κενών θέσεων λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης ή θανάτου, αλλά και διατάξεων που επιτρέπουν την κάλυψη πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων με συμβασιούχους.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τέλος τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 17 Μάη 2001 για το ασφαλιστικό.


12 ΤΟΥ ΜΑΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ
Ο αγώνας η μεγαλύτερη τιμή

«Τη νοσηλεύτρια την τιμούμε αγωνιστικά, χωρίς επετειακούς λόγους. Με το σωματείο να είναι κοντά της, γνωρίζοντας το άγχος, την εντατικοποίηση της δουλιάς, την εργασία τη νύχτα με 45 ασθενείς. Με το να διεκδικούμε αγωνιστικά την πραγματοποίηση έργων πάνω σε αυτό το θέμα, με την ένταξη του επαγγέλματός της στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου, έδωσε το δικό του στίγμα για το πώς μπορεί να δοθεί ένα πραγματικό νόημα στην Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας, που είναι το ερχόμενο Σάββατο 12 του Μάη.

Τη δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα που ζουν, την έλλειψη φροντίδας από την πλευρά του κράτους, τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού - σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ μόνο σε 45 νοσοκομεία της χώρας και με βάση τις θέσεις των οργανισμών του '85 οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν τις 4.800 - που έχουν συνέπεια την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς τους, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο των νοσηλευτών στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας, επισήμαναν οι ίδιοι οι νοσηλευτές.

Αναφέρθηκαν όμως και σε έναν άλλο ρόλο. Στον αγωνιστικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, την προάσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αύριο η σύσκεψη για την Υγεία

Σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων για τα προβλήματα του συστήματος Υγείας διοργανώνει αύριο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, όλων των συλλόγων και των σωματείων των εργαζομένων, υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές στα νοσοκομεία και το ΙΚΑ. Στόχος της σύσκεψης είναι η ανάδειξη των προβλημάτων λειτουργίας των νοσοκομείων, του ΙΚΑ και άλλων υπηρεσιών υγείας και να σχεδιαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την προβολή και τη διεκδίκηση των λαϊκών αιτημάτων, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αντιμετώπισής τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
ΟΧΙ στην αντιασφαλιστική λαίλαπα

Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στη λαίλαπα του ασφαλιστικού που προετοιμάζει η κυβέρνηση, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε 6ωρη στάση εργασίας, αύριο Πέμπτη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Την ίδια μέρα και σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την πλατεία Μαβίλη και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί και ειδικότερα οι νεότεροι από αυτούς πλήττονται από τις προτάσεις "ανασφάλειας" της κυβέρνησης σε βαθμό εξοργιστικό», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και τονίζει ότι είναι αδιανόητο ο κατ' εξοχήν ανθυγιεινός χώρος των νοσοκομείων να μην έχει ποτέ αναγνωριστεί ως τέτοιος.

Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά σε μαζική συμμετοχή στην 6ωρη στάση εργασίας, προκειμένου να διεκδικήσουν τη μονιμοποίηση όλων των νοσοκομειακών γιατρών, την ύπαρξη νέου Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, την αναγνώριση του νοσοκομείου σαν χώρου ανθυγιεινής εργασίας και την αναγνώριση των εφημεριών σαν συντάξιμο χρόνο.

  • Τη συμμετοχή της στην απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό στις 17 του Μάη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ