Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» - «ΛΑΪΚΟ»
Συντονίζουν το βήμα τους στο πλάι όλων των απεργών

«Δε μένει άλλος δρόμος από το να συντονιστούμε με τους υγειονομικούς όλης της χώρας και να μην κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τα αιτήματά μας».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (Σ.Ε.Ν.Ε.) Ηλίας Σιώρας κάλεσε χτες τους εργαζόμενους στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έγινε στο νοσοκομείο να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους και ενωμένοι να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά και την προάσπιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Στα πλαίσια αυτά οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου. Παράλληλα, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ.

«Ο διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα που ζητάει η κυβέρνηση είναι παγίδα, γιατί αν το δεχτούμε είναι σαν να διαγράφουμε τα χρέη του κράτος και των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και να απεμπολούμε από την αρχή το αίτημά μας να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινοί χώροι εργασίας», τόνισε χτες ο Ηλ. Σιώρας.

Ολοι οι εργαζόμενοι, επισήμανε, πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας σύνταξη στα 55 - 50 χρόνια για όσους εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά και 55 - 60 χρόνια για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και για να μη θιγούν οι εργαζόμενες μητέρες.

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» διεκδικούν επίσης:

  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
  • Ουσιαστική αύξηση των βασικών μισθών που να καλύπτει τις απώλειες των περασμένων χρόνων.
  • Αμεση χορήγηση επιδόματος 100.000 δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών σε ράντζα.
  • Να μην εγκατασταθεί κανένα ιδιωτικό συνεργείο στον «Ευαγγελισμό».
  • Την άμεση εξόφληση των υπερωριών και αργιών.
  • Το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων.

Οι εργαζόμενοι, τέλος, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους και στην πανεργατική απεργία στις 17 του Μάη.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο «Λαϊκό»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου και συμβολική κατάληψη του γραφείου του προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν τη Δευτέρα για την προάσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, αλλά και την επίλυση των άμεσων και ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στο νοσοκομείο θα αντιμετωπίζονται και σήμερα μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Επίσης, θα συμμετέχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στα ανάλγητα και νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη δραματική μείωση των συντάξεων και ζητούν το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση επισημάνθηκε, σε ό,τι αφορά τα ειδικά προβλήματα του νοσοκομείου, ότι οι διάδρομοί του πλημμυρίζουν καθημερινά με ράντζα μετά από κάθε εφημερία, ενώ η μείωση του προσωπικού είναι δραματική. Ενώ ο απαρχαιωμένος οργανισμός του νοσοκομείου του '87 προβλέπει 1.380 οργανικές θέσεις και ενώ στο νοσοκομείο στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν φτιαχτεί 15 νέα τμήματα στο νοσοκομείο σήμερα εργάζονται μόλις 930!

Λόγω των ελλείψεων αυτών υπολειτουργούν ο αξονικός τομογράφος, ο ψηφιακός αγγειογράφος, παραμένουν κλειστά χειρουργικά τραπέζια, ενώ όλες οι μονάδες και τα τμήματα λειτουργούν με προσωπικό πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση κάλυψη των μάχιμων κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, αλλά και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Φλεβάρη μέχρι και σήμερα (νυχτερινά, αργίες, εξαιρέσιμα, υπερωρίες).

Παράλληλα λένε «όχι» στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση τομέων των νοσοκομείων.

Ζητούν, τέλος:

  • Πραγματικές αυξήσεις για τη δημόσια Υγεία και στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων σ' αυτή.
  • Να δοθεί το επίδομα των 100.000 δραχμών και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
  • Να παραμείνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Λαϊκού νοσοκομείου στο υπουργείο Υγείας, ενταγμένο στο ΕΣΥ και να μην παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε χθες ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του νοσοκομείου ανέφερε ότι τα ράντζα αποτελούν μια αναπόφευκτη πραγματικότητα για τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας και ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού θα βελτιωθεί με το διορισμό των 150 εργαζομένων που προβλέπει το υπουργείο Υγείας για το Λαϊκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ