Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΕΔΗΝ
«Διστακτική» στην οργάνωση ενιαίας πάλης

Την απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης ζητεί η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενόψει και των αυριανών κινητοποιήσεών της, με αιχμή ωστόσο των αιτημάτων της «ειδικό» συνταξιοδοτικό καθεστώς και μισθολόγιο για τους υγειονομικούς και επιμέρους επιδόματα. Αιτήματα που βρίσκονται σε αναντιστοιχία, τόσο με την ίδια την απαίτηση για συνολική απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων, όσο και με την απαίτηση των εργαζομένων για ενωτική δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων - όπως αυτή εκφράστηκε και στη μεγαλειώδη συγκέντρωση των εργαζομένων στις 26 του Απρίλη.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) για τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά και 24ωρη απεργία για την υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και από κει πορεία στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην Καμάρα και στη συνέχεια πορεία στα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης.

«Οι εργαζόμενοι μπορούν με την κλιμάκωση των αγώνων τους, με την ενιαία δράση με τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τη νεολαία, τις γυναίκες, να κατακτήσουν μια νίκη», υπογραμμίζει από την πλευρά της η ΕΣΑΚ Υγειονομικών και καλεί τους εργαζόμενους σε ενιαίο αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης.

Αιτήματα για... «ειδική μεταχείριση»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ενόψει της αυριανής απεργίας, παραγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης δεν μπορούν να υπάρχουν κατακτήσεις για επιμέρους κλάδους, μίλησε για «ειδικό» συνταξιοδοτικό και μισθολογικό καθεστώς για τους υγειονομικούς και αναφέρθηκε στη διεκδίκηση επιμέρους αιτημάτων.

Λίγο αργότερα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι υγειονομικοί δεν μπορούν να αποτελέσουν «όαση» αν σαρωθούν συνολικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά ότι είναι αναγκαία και η προβολή των ιδιαιτεροτήτων του.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί το χαρακτηρισμό του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού και ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θα λαμβάνει υπόψη του την ανθυγιεινότητα - επικινδυνότητα των επαγγελμάτων.

Στα μισθολογικά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί 100.000 δρχ. νοσοκομειακό επίδομα για το νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και 70.000 δρχ. για το διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και τους λοιπούς εργαζόμενους και διπλασιασμό του ωρομίσθιου για αργίες - νυχτερινά. Στο πραγματικά ουσιαστικό ζήτημα που αφορά σε ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προβάλλει το αίτημα για αυξήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιορίσει καν ένα ποσοστό διεκδίκησης.

Η ΠΟΕΔΗΝ επίσης ζητά, για την άμεση κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων την πρόσληψη 6.000 ατόμων, την ενεργοποίηση διατάξεων νόμων που επιτρέπουν την άμεση πλήρωση κενών θέσεων λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης ή θανάτου, αλλά και διατάξεων που επιτρέπουν την κάλυψη πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων με συμβασιούχους.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τέλος τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 17 Μάη 2001 για το ασφαλιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ