ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξω από την Καλαμάτα και την Πύλο τα ΝΑΤΟικά πλοία

ΑντιΝΑΤΟική διαδήλωση χτες το βράδυ στην Καλαμάτα

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην Καλαμάτα από την Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία 23ης Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα, απαιτώντας να φύγουν από τα λιμάνια της Καλαμάτας και της Πύλου τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία, που βρίσκονται αγκυροβολημένα. Ξεδιπλώθηκε έτσι μια μαχητική κινητοποίηση, με πρωτοπόρα παρουσία της Νεανικής Δράσης, ενώ ακολούθησε αυτοκινητοπομπή.

Η πορεία διέσχισε την κεντρική οδό της Καλαμάτας με κατεύθυνση το Λιμεναρχείο της πόλης, όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από αντιπροσωπεία των διαδηλωτών.

Η αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε έντονα για την παρουσία των ΝΑΤΟικών καραβιών στην Πύλο και την Καλαμάτα, απαίτησε να φύγουν αμέσως, κατήγγειλε την κυβέρνηση που συνεχίζει να παραχωρεί ελληνικά εδάφη, θάλασσες, υποδομές και στρατεύματα της χώρας στους ιμπεριαλιστές και έθεσε μπροστά στις ευθύνες του και τον λιμενάρχη της Καλαμάτας.

Ο τελευταίος αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για το λιμάνι της Πύλου, τόνισε ότι δεν ξέρει τι γίνεται εκεί, όσον δε αφορά την παρουσία του ΝΑΤΟικού πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ανέφερε ότι έχει έρθει για εθιμοτυπική επίσκεψη.

Η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών σημείωσε στο λιμενάρχη ότι οι ΝΑΤΟικοί είναι ανεπιθύμητοι και πως το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αλλωστε οι Μεσσήνιοι έχουν πικρή πείρα από τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Σε συνδυασμό δε με τις τρέχουσες εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα εντείνουν την προσοχή τους, για να μη χρησιμοποιηθεί το έδαφος της περιοχής για την εξυπηρέτηση των πολεμόχαρων σχεδίων της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

ΛΑΡΙΣΑ
«Να προστατεύσουμε τον πολιτισμό... »

Ομιλία του Γιώργου Χουρμουζιάδη σε εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας με θέμα «Πολιτισμός και Ειρήνη»

«Εάν θέλουμε πολιτισμό, πρέπει να παλέψουμε για την ειρήνη». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτής του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας με θέμα «Ειρήνη και Πολιτισμός». Μιλώντας, στην, κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου, όπου έγινε η εκδήλωση, ο Γ. Χουρμουζιάδης υπενθύμισε ότι πολιτισμός δε σημαίνει μόνο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά είναι ό,τι παράγουμε στο χώρο της κοινωνικής μας ύπαρξης, είναι η καθημερινή κοινωνική στάση απέναντι στη ζωή. Και αυτό τον πολιτισμό πρέπει να τον προστατεύσουμε, συμπλήρωσε. Υπογράμμισε, δε, ότι ο πολιτισμός δεν κινδυνεύει μόνο όταν επικρατούν πολεμικές συνθήκες - σ' αυτές τις συνθήκες, πρακτικά, ο πολιτισμός δεν μπορεί να «επιζήσει» -αλλά και όταν η «ειρήνη» επιβάλλεται κάτω από όρους με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται και να μην επιβιώνει.

Τόνισε, επίσης, ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια εγκυμονεί κινδύνους, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα φιλειρηνικής δράσης και πάλης. Και πρόσθεσε ότι μέσα στις συνθήκες της λαίλαπας που αποκαλείται παγκοσμιοποίηση, δε θα μπορούμε σε λίγα χρόνια να μιλάμε για κουλτούρα και γι' αυτό η ειρήνη πρέπει να διαφυλαχτεί όχι μόνο από τα όπλα, αλλά και από τα μεγάλα συμφέροντα, το μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Και κατέληξε: «Και μέσα στην "ειρήνη" είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες που ο πολιτισμός να κινδυνεύει. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πολιτισμό και από τις συνθήκες που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μέσα στην ειρήνη. Να προστατεύσουμε την εθνική μας κουλτούρα που είναι δυνατόν να απειλείται μέσα σε μια συνθήκη ειρήνης. Επομένως, το σύνθημα "Πολιτισμός και Ειρήνη" δεν είναι η αναζήτηση ενός πολιτισμικού καθεστώτος μέσα σε ειρηνικές συνθήκες, αλλά είναι μια συνεχής προσπάθεια των υποκειμένων του πολιτισμού, που είμαστε εμείς, για να προστατεύσουμε αυτό που παράγουμε με το μυαλό μας, με τα χέρια μας, με την καθημερινή μας ζωή. Αν δεν αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα που πρέπει το γεγονός ότι και η ειρήνη καμιά φορά απειλεί τον πολιτισμό, όταν, όμως, αυτή επιβάλλεται με τον τρόπο που θέλουν να την επιβάλλουν. Μέσα σε μια τέτοια ειρήνη δε ζει ο πολιτισμός. Γι' αυτό οι φίλοι της ειρήνης, τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης, εμείς που περπατάμε στις πορείες, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας "δεκατέσσερα" και να ξέρουμε ότι και μέσα στην ειρήνη μπορεί ο πολιτισμός να κινδυνεύει».

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στη Λακωνία

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομήστις 26 και 27 Μάη στη Μονεμβασιά και στη Νεάπολη Λακωνίας. Σκοπός της εκδρομής, όπως τονίζουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους, «είναι να τιμήσουμε τους αγωνιστές της ειρήνης Γ. Ρίτσο και Ν. Τσίρο, με εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3827.303 και 3843.444.

Παγκρήτια κατασκήνωση ειρήνης

Στις 12-13 του Μάη, στην περιοχή Αγ. Αποστόλων, στα Χανιά

«Ελάτε να κατασκηνώσουμε, να τραγουδήσουμε, να αγωνιστούμε να φωνάξουμε για την ειρήνη, τον πολιτισμό, τη φιλία των εθνών». Αυτή είναι η πρόσκληση, των νεαρών φίλων της ειρήνης, μελών της Νεανικής Δράσης, στους νέους ανθρώπους της Κρήτης, τους οποίους καλούν να πάρουν μέρος στην Παγκρήτια Κατασκήνωση Ειρήνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί 12 και 13 Μάη στην περιοχή των Αγ. Αποστόλων στα Χανιά.

Οπως, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να παλέψουν και να απαιτήσουν να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια. Οφείλουν να αγωνιστούν, για να υπάρξει φιλία και αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, ενάντια στο εθνικιστικό μίσος και το ρατσισμό.

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη γνωστοποιεί στους ειρηνοδρόμους το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το επίσημο κείμενο της Επιτροπής, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 8.00: Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης
  • 8.30: Εκκίνηση πορείας
  • 9.30: Νέα Μάκρη - Στάση - Ομιλίες
  • 12.00: Διασταύρωση Ραφήνας - Στάση - Ομιλίες
  • 13.00: Πικέρμι - Στάση - Ομιλίες
  • 15.30: Παλλήνη - Στάση - Ομιλίες - Κατάθεση Στεφάνων στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
  • 17.30: Αγία Παρασκευή - Στάση - Ομιλίες
  • 19.30: Πλατεία Συντάγματος - Τερματισμός Πορείας διά της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας - Ομιλίες - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα.
Η νεολαία συζητά, προτείνει, παλεύει...

Η πρώτη Παναττική Συνάντηση της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», θα λάβει χώρα το Σάββατο 12 Μάη και ώρα 5.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «ΔΕΡΙΓΝΥ» της ΑΣΟΕΕ. Σύμφωνα, με ανακοίνωση των διοργανωτών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες και παρεμβάσεις φορέων, συζήτηση και προβολή βίντεο και η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Με ανακοίνωσή τους, οι νέοι φιλειρηνιστές τονίζουν: «Μέσα στον αναδευτήρα της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της "PAX AMERICANA", τα Βαλκάνια έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Το άνοιγμα νέων αγορών, ο διαμελισμός των κρατών και η δημιουργία προτεκτοράτων επιβάλλονται σε βάρος των λαών με τη δύναμη των όπλων και μάλιστα ραδιενεργών».

Η Ελλάδα, σημειώνουν αμέσως μετά, βρισκόμενη μέσα στο μάτι του κυκλώνα δεν επηρεάζεται απλά από τις εξελίξεις, αλλά αποτελεί μέρος αυτών. Η αντίσταση, υπογραμμίζουν, στα σχέδια των βαρόνων του πολέμου και του εξανδραποδισμού των λαών είναι επιβεβλημένη. Οι λαοί έχουν τη δύναμη να υψώσουν το ανάστημά τους και να επιβάλουν μια φιλειρηνική πολιτική προς το συμφέρον των λαών. Η νεολαία, καταλήγουν, δεν μπορεί να μείνει έξω από τη μάχη. Συζητά, προτείνει, παλεύει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ