ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ
Προσαγωγές συνδικαλιστών σε κινητοποίηση ενάντια σε απολύσεις

«Παράπτωμα» το συνδικαλιστικό δικαίωμα να μιλήσουν με τους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς

Σωματεία και συνδικαλιστές απάντησαν στις προσαγωγές με διαμαρτυρία στο ΑΤ Κολωνού
Σωματεία και συνδικαλιστές απάντησαν στις προσαγωγές με διαμαρτυρία στο ΑΤ Κολωνού
Στην προσαγωγή δύο εκλεγμένων συνδικαλιστών και στελεχών του ΚΚΕ προχώρησε χτες η αστυνομία, κατόπιν κλήσης της εργοδοσίας της επιχείρησης «Βαϊράμογλου», στον Κολωνό.

Το «παράπτωμά» τους ήταν ότι απαίτησαν να ασκήσουν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα να μιλήσουν με τους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς, όπου η εργοδοσία έχει κάνει 6 απολύσεις τις τελευταίες 15 μέρες.

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, μαζί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία από νωρίς χτες το πρωί ενάντια στις απολύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η εργοδοσία απάντησε στην παρέμβαση του Συνδικάτου προσπαθώντας για πέμπτη συνεχόμενη φορά να εμποδίσει την επικοινωνία του με τους εργαζόμενους της επιχείρησης και κάλεσε την αστυνομία, με αποτέλεσμα τις προσαγωγές.

Συγκεκριμένα, στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού προσήχθησαν ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου, μέλος των ΔΣ της Ομοσπονδίας του κλάδου και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Βασιλός, γραμματέας του Συνδικάτου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και στέλεχος του ΚΚΕ.

Από τη διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις στην εταιρεία «Βαϊράμογλου»
Από τη διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις στην εταιρεία «Βαϊράμογλου»
Υστερα από την άμεση αντίδραση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και συνδικάτων της Αττικής, οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

Εξελίξεις που «κουμπώνουν» με τα σχέδια για νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση

Καταγγέλλοντας τις προσαγωγές και την πρακτική της εργοδοσίας, η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι πρόκειται για την ίδια εργοδοσία που τις τελευταίες 15 μέρες έχει απολύσει έξι εργαζόμενους, οι δύο με εγκύους συζύγους.

Η ΤΟ Βιομηχανίας τονίζει ότι εξελίξεις όπως αυτές, να εμποδίζουν εργοδότες το αυτονόητο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και οι προσαγωγές, συμβαδίζουν με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας. Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν θα περάσουν, τονίζει η ΤΟ Βιομηχανίας και καλεί τους εργαζόμενους σε οργανωμένο αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Φοβούνται τους οργανωμένους εργάτες!

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από νωρίς το πρωί έξω από την εταιρεία «Βαϊράμογλου», το κλαδικό Συνδικάτο πρόβαλε το αίτημα ανάκλησης των απολύσεων, απαιτώντας για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία του να μπει στο χώρο δουλειάς και να μιλήσει με τους εργαζόμενους.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβαζόταν ανακοίνωση του Συνδικάτου από ντουντούκα και αναρτήθηκε πανό με το σύνθημα «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», το οποίο γράφτηκε και στο δρόμο μπροστά από την είσοδο της εταιρείας.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, η εργοδοσία είχε κλείσει πόρτες και είχε βάλει «ανθρώπους της» να εμποδίσουν στο Συνδικάτο την είσοδο.

Το Συνδικάτο κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας και επέβαλε την παρουσία του στο χώρο δουλειάς. Μιλώντας με εργαζόμενους, απαίτησε να σταματήσουν οι απολύσεις και τους κάλεσε να μη σκύβουν το κεφάλι, να αντισταθούν μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, σημειώνοντας: «Μόνο αν οργανωθούμε και ενώσουμε τις φωνές μας μπορούμε να αντεπιτεθούμε. Δεν είναι παντοδύναμοι, όπως θέλουν να νομίζουμε. Αν ήταν έτσι δεν θα φοβόταν την παρουσία ή την ύπαρξη του Συνδικάτου στο χώρο. Φοβούνται τους οργανωμένους εργάτες, όχι τον καθένα μόνο του!».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΤ Κολωνού

Οι δύο προσαγωγές, λίγο μετά τη λήξη της κινητοποίησης, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και σωματείων της Αττικής, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Τηλεφωνική παρέμβαση στη ΓΑΔΑ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Επίσης τηλεφωνική παρέμβαση στο ΑΤ Κολωνού έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς.

Μετά την κινητοποίηση έξω από το ΑΤ Κολωνού, η εργοδοσία δεν υπέβαλε μήνυση και οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κύμα καταδίκης

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις προσαγωγές, τις απολύσεις και την προσπάθεια της εταιρείας να απαγορεύσει την επικοινωνία των συνδικάτων με τους εργαζόμενους. «Οι φαρμακοβιομήχανοι θησαυρίζουν εν καιρώ πανδημίας και ταυτόχρονα ξεζουμίζουν και απολύουν τους εργαζόμενους», σημειώνει. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Τα δικαιώματα των εργατών δεν θα μπουν σε καραντίνα. (...) Να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έγιναν και όποιες άλλες σχεδιάζουν! Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως «η ανοχή που έχουν δείξει οι κυβερνήσεις απέναντι στα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οι νόμοι που έχουν ψηφίσει για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης φουσκώνουν κι άλλο τα πανιά των μεγαλοεργοδοτών. Ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει».

Ανακοινώσεις για το ζήτημα εξέδωσαν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου, το Σωματείο Εργαζόμενων Φαρμάκου Αττικής, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τα Συνδικάτα Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής κ.ά.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Επιστρατεύουν μπράβους για να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση

Μήνυση για «εγκληματικές ενέργειες» στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, για τις κινητοποιήσεις έξω από τα «Market In»!

Από τις κινητοποιήσεις έξω από τα «Market In» στα Γιάννενα
Από τις κινητοποιήσεις έξω από τα «Market In» στα Γιάννενα
Τη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του προέδρου του για «εγκληματικές ενέργειες» (!) καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Η μήνυση αφορά την οργάνωση πολύμηνων κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των 11 εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Market In» στα Γιάννενα (πρώην «Καρυπίδης») το φθινόπωρο του 2017, όταν με εντολή της εργοδοσίας και ευθύνη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεδιπλωθεί όργιο κρατικής καταστολής.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων ήταν η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 14/12, όταν με «βίαιη επίθεση ομάδας μπράβων της εργοδοσίας ενάντια στην απεργιακή φρουρά» επιχειρήθηκε «να χτυπήσουν στοχευμένα συνδικαλιστές, να εκφοβίσουν, να διαλύσουν την απεργιακή φρουρά, να σπάσουν την απεργία και να μην πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το "Market In"».

Τρία χρόνια μετά και ενώ υπάρχουν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις τους, η εργοδοσία του «Market In» επανέρχεται, προσθέτει το ΕΚΙ. «Βάζει το "πρωτοπαλίκαρό" της να κάνει μήνυση στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, αποδίδοντάς του τη διεύθυνση και τη συμμετοχή σε "εγκληματικές ενέργειες" εναντίον του, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Εχουν μάλιστα το θράσος να συσχετίζουν τη δράση του Εργατικού Κέντρου με "ομάδες κουκουλοφόρων" που συστηματικά αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση της δράσης του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης τα οποία επικαλείται το Εργατικό Κέντρο, ο μηνυτής σχετίζεται με «προστασία υψηλών προσώπων», ενώ εξακριβωμένα είχε εμπλακεί και σε επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα κατά το παρελθόν. «Την ομάδα των μπράβων συμπληρώνουν άτομα σχετιζόμενα με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής», προσθέτει το ΕΚΙ, καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία αξιοποίησε ενάντια στις κινητοποιήσεις «ομάδες του υποκόσμου».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι χαρακτηρίζεται «εγκληματική» η πάλη ενάντια στις απολύσεις, για δουλειά με δικαιώματα. Αναδεικνύει ότι η συγκεκριμένη δίωξη αποτελεί στοιχείο κλιμάκωσης της επίθεσης της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, «αφού κανένας πληρωμένος μπράβος δεν ενεργεί από μόνος του, χωρίς άνωθεν εντολές».

Καταλήγοντας το Εργατικό Κέντρο καλεί «όλους τους φορείς της πόλης, όλους τους Γιαννιώτες, να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της δράσης των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου», να συσπειρωθούν μαζικά στα σωματεία τους.


ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Οργάνωση και αγώνας για να βρίσκει «τείχος» η εργοδοσία

Την ανάγκη να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα και να υπερασπιστούν την υγεία και τα δικαιώματά τους επιβεβαιώνουν μια σειρά εκδικητικές απολύσεις σε χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία δυσκολεύεται να περάσει τα αντεργατικά της σχέδια.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ ΑΕ» («Coffee Island»), με απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των 3 απολύσεων συναδέλφων τους, μεταξύ των οποίων είναι και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου.

Το κλαδικό Συνδικάτο, μαζί με αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και της Ομοσπονδίας του κλάδου, πραγματοποίησε χτες παρέμβαση στην εργοδοσία. Οπως επισημαίνει, «η προσπάθεια εργοδοσίας και ορισμένων από τους ανθρώπους της, να μην μπουν στο χώρο του εργοστασίου οι συνδικαλιστές για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους, έπεσε στο κενό». Η καλύτερη απάντηση δόθηκε με την πραγματοποίηση συνέλευσης με τους εργαζόμενους στα τμήματα παραγωγής και αποθήκης.

Τις απολύσεις καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «σήκωσαν κεφάλι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στο χώρο δουλειάς». Η δικαιολογία της εργοδοσίας ήταν πως μειώθηκαν τα κέρδη του επτάμηνου, όμως «τον προηγούμενο μήνα, σε ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2019 και 7% σε σχέση με το 2018, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για κολοσσιαίες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα τμήματα παραγωγής - αποθήκης.

Ανάμεσα στους πρωτοπόρους εργαζόμενους που απολύθηκαν, είναι και το μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα μαζί με συναδέλφους του, σε συνθήκες πανδημίας, πρωτοστάτησε για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και συναδέλφων του».

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, στην εταιρεία «ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ» απολύθηκε εργαζόμενος «επειδή αρνήθηκε να δουλέψει πέραν του ωραρίου που όριζε η σύμβασή του, αφού ο συνάδελφος όλο το προηγούμενο διάστημα που δούλευε Σάββατα και Κυριακές, δεν πληρωνόταν από την εταιρεία». Σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη απόλυση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αποχωρήσεων εργαζομένων το τελευταίο διάστημα, είτε εθελούσια λόγω των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών, είτε ακούσια λόγω απολύσεων».

Το Συνδικάτο επικαλείται πληροφορίες από εργαζόμενους ότι η εργοδοσία τους δηλώνει ως ανειδίκευτους, εφαρμόζει ελαστικό ωράριο εργασίας και δεν τους αμείβει με τις ανάλογες προσαυξήσεις όταν δουλεύουν επιπλέον ώρες. Ακόμα δεν τους εξασφαλίζει μέσα ατομικής προστασίας ούτε τα κατάλληλα εργαλεία. Το Συνδικάτο απαιτεί: Αμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου, σταθερό ωράριο για όλους (5ήμερο - 8ωρο), ένσημα ΒΑΕ, καταβολή προσαυξήσεων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κατάλληλα εργαλεία, αύξηση μισθού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ