Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Οργάνωση και αγώνας για να βρίσκει «τείχος» η εργοδοσία

Την ανάγκη να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα και να υπερασπιστούν την υγεία και τα δικαιώματά τους επιβεβαιώνουν μια σειρά εκδικητικές απολύσεις σε χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία δυσκολεύεται να περάσει τα αντεργατικά της σχέδια.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ ΑΕ» («Coffee Island»), με απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των 3 απολύσεων συναδέλφων τους, μεταξύ των οποίων είναι και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου.

Το κλαδικό Συνδικάτο, μαζί με αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και της Ομοσπονδίας του κλάδου, πραγματοποίησε χτες παρέμβαση στην εργοδοσία. Οπως επισημαίνει, «η προσπάθεια εργοδοσίας και ορισμένων από τους ανθρώπους της, να μην μπουν στο χώρο του εργοστασίου οι συνδικαλιστές για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους, έπεσε στο κενό». Η καλύτερη απάντηση δόθηκε με την πραγματοποίηση συνέλευσης με τους εργαζόμενους στα τμήματα παραγωγής και αποθήκης.

Τις απολύσεις καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «σήκωσαν κεφάλι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στο χώρο δουλειάς». Η δικαιολογία της εργοδοσίας ήταν πως μειώθηκαν τα κέρδη του επτάμηνου, όμως «τον προηγούμενο μήνα, σε ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2019 και 7% σε σχέση με το 2018, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για κολοσσιαίες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα τμήματα παραγωγής - αποθήκης.

Ανάμεσα στους πρωτοπόρους εργαζόμενους που απολύθηκαν, είναι και το μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα μαζί με συναδέλφους του, σε συνθήκες πανδημίας, πρωτοστάτησε για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και συναδέλφων του».

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, στην εταιρεία «ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ» απολύθηκε εργαζόμενος «επειδή αρνήθηκε να δουλέψει πέραν του ωραρίου που όριζε η σύμβασή του, αφού ο συνάδελφος όλο το προηγούμενο διάστημα που δούλευε Σάββατα και Κυριακές, δεν πληρωνόταν από την εταιρεία». Σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη απόλυση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αποχωρήσεων εργαζομένων το τελευταίο διάστημα, είτε εθελούσια λόγω των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών, είτε ακούσια λόγω απολύσεων».

Το Συνδικάτο επικαλείται πληροφορίες από εργαζόμενους ότι η εργοδοσία τους δηλώνει ως ανειδίκευτους, εφαρμόζει ελαστικό ωράριο εργασίας και δεν τους αμείβει με τις ανάλογες προσαυξήσεις όταν δουλεύουν επιπλέον ώρες. Ακόμα δεν τους εξασφαλίζει μέσα ατομικής προστασίας ούτε τα κατάλληλα εργαλεία. Το Συνδικάτο απαιτεί: Αμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου, σταθερό ωράριο για όλους (5ήμερο - 8ωρο), ένσημα ΒΑΕ, καταβολή προσαυξήσεων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κατάλληλα εργαλεία, αύξηση μισθού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ