ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Η ιδιωτικοποίηση δε θα περάσει

Συγκέντρωση στα Ισθμια στις 11 π.μ., με προσυγκέντρωση στη βυθιζόμενη γέφυρα στις 10 π.μ.

«Η Διώρυγα είναι δημόσια περιουσία. Η ιδιωτικοποίησή της δε θα περάσει». Με αυτό το σύνθημα το Σωματείο Ναυτικών Διώρυγας Κορίνθου συνεχίζει τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της Διώρυγας, για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους εργαζόμενους, όλο τον κορινθιακό λαό, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στα Ισθμια στις 11 π.μ. και νωρίτερα στην προσυγκέντρωση που θα γίνει στην βυθιζόμενη γέφυρα στις 10 π.μ.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ναυτικών σημειώνει ότι «η κυβέρνηση βιάζεται να εφαρμόσει τις οδηγίες που της έχουν δώσει οι προϊστάμενοί της των Βρυξελλών και προχωρά στις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (επικοινωνίες, ηλεκτρική ενέργεια, λιμάνια), με δραματικές επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους εκεί, όσο και στην εθνική οικονομία. Η περίπτωση του ξεπουλήματος της Διώρυγας είναι χαρακτηριστική της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και της υποταγής της με κάθε τρόπο στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Στη συνέχεια το Σωματείο Ναυτικών επισημαίνει πως για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας χρειάζεται η κλιμάκωση του αγώνα και, μάλιστα, με προοπτική τέτοια ώστε να μην αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, υπογραμμίζοντας: «Το αίτημά μας είναι καθαρό. Η Διώρυγα είναι στρατηγικής σημασίας χώρος με ιστορική αξία, που έχει πληρωθεί από τον ελληνικό λαό μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι' αυτό, καμιά κυβέρνηση και κανένας τοπικός παράγοντας δεν εξουσιοδοτείται να μιλά για ιδιωτικοποίηση με τη μια ή την άλλη μορφή. Η Διώρυγα είναι και θα παραμείνει δημόσια περιουσία».

Και καταλήγει: «Καλούμε την εργατική τάξη του νομού, τους εργαζόμενους, τον κορινθιακό λαό, να υψώσουν με τη μαζική συμμετοχή τους και τον συντονισμένο αγώνα εμπόδια και φραγμό στην ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας, στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων γενικότερα, στην εξαθλίωση των εργατών και του λαού».

«Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ»
Επιμένουν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του εργοστασίου από τους εργαζόμενους

Συνεχίζεται, από την τρίτη μέρα του Πάσχα, η κατάληψη του εργοστασίου της οινοποιίας «Γ. Γεωργιάδης και Υιοί» στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην κατάληψη αφού, ως γνωστό, ο εργοδότης εντελώς αιφνιδιαστικά και αδικαιολόγητα έκλεισε την επιχείρηση και απέλυσε όλους τους εργαζόμενους.

Για το σοβαρό αυτό θέμα ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας ζητώντας να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες «και να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα την οποία βάναυσα καταπατά η συγκεκριμένη εργοδοσία με παράνομες απολύσεις και με κλείσιμο των επιχειρήσεών της για να απαλλαγεί από τους "ενοχλητικούς" συνδικαλισμένους εργάτες που έχουν το... θράσος να διεκδικούν με στάσεις εργασίας και απεργίες».

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται πως «με δεδομένο ότι και τα δύο εργοστάσια ήταν κερδοφόρα» και όπως παραδέχεται άλλωστε και ο ίδιος ο εργοδότης σε ανακοίνωση που εξέδωσε «... τα τελευταία τρία χρόνια... άρχισαν οι αδικαιολόγητες στάσεις εργασίας και απεργίες...», προκύπτει ότι το κλείσιμο των εργοστασίων έγινε για να παρακαμφθούν τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων και συνταξιούχων της πόλης προς τους απολυμένους. Μέχρι στιγμής εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), τα Σωματεία του κλάδου των εμφιαλωμένων, το Σωματείο Καπνεργατών, που πρόσφερε και 50.000 δρχ., ως οικονομική ενίσχυση στον αγώνα των απεργών, καθώς και άλλα σωματεία της πόλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», υπογραμμίζεται: «Είναι συνηθισμένη η μέθοδος των εργοδοτών να συρρικνώνουν τις επιχειρήσεις τους, να τους αλλάζουν ταμπέλες, να τις "ανασυγκροτούν" για να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα να προσλαμβάνουν καινούριους εργάτες χωρίς δικαιώματα, για να απαλλάσσονται από τυχόν ανεπιθύμητους...».

Οι απολυμένοι εξάλλου δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη και να αγωνιστούν μέχρι να επαναπροσληφθούν όλοι και να λειτουργήσει κανονικά η επιχείρηση.

ΟΜΙΛΟΣ «ΝΕΟΣΕΤ»
Απολύσεις και ασυδοσία

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου και 39 ακόμη συνάδελφοί του - πρώην εργαζόμενοι της «ΠΙΤΤΑΣ» - απολύθηκαν

Μια ακόμη παράνομη απόλυση συνδικαλιστή έρχεται να επιβεβαιώσει την εργοδοτική ασυδοσία, η οποία τρέφεται και γιγαντώνεται από την πολιτική της κυβέρνησης, που επιτρέπει την ατιμώρητη παραβίαση ακόμη και αυτών των λιγοστών νόμων που προστατεύουν τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, ο Ομιλος ΝΕΟΣΕΤ που εξαγόρασε τη βιομηχανία «ΕΠΙΠΛΑ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ», απέλυσε τόσο τον εργαζόμενο και πρόεδρο του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής Δημήτρη Κομποστιώτη, όσο και άλλους 39 συναδέλφους του.

Ο συνδικαλιστής, που είναι και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, εργαζόταν επί 18 χρόνια στην «ΠΙΤΤΑΣ» και βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Από τους τέσσερις συνολικά εργαζόμενους που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, μόνο σε αυτόν δεν έγινε πρόταση να εργαστεί στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Βασιλικό Χαλκίδας.

Οπως τονίζει το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου, «εκεί ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένος και ξορκισμένος σαν το διάβολο, επικίνδυνος για τα προνόμια της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στο νέο εργοστάσιο, είναι όμηροι των δίμηνων και τρίμηνων συμβάσεων, αφού η εργοδοσία αξιοποιεί την αυξημένη ανεργία της Εύβοιας. Στο τμήμα του Βαφείου όποιος έχει ειδικότητα λουστραδόρου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να ασφαλίζεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, που σημαίνει μεγαλύτερο ασφάλιστρο και μεγαλύτερο μεροκάματο (ανθυγιεινό επίδομα), στο συγκεκριμένο χώρο αυτά είναι άγνωστα».

Η «ΝΕΟΣΕΤ», εκτός από τη συγκεκριμένη επιχείρηση που την αγόρασε πριν τέσσερα χρόνια, αγόρασε επίσης τις εταιρίες «ΣΙΜΚΟ», «ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ» και «ΣΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟ». Λόγω της τεχνογνωσίας της «ΠΙΤΤΑΣ» και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρίες, δεν τη μετέφερε άμεσα στο εργοστάσιο του Ομίλου στο Βασιλικό, αλλά σταδιακά. Στο τέλος, προσέλαβε εκεί και αλλού 14 εργαζόμενους της «ΠΙΤΤΑΣ», 5 - 6 έφυγαν μόνοι τους λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε και οι υπόλοιποι, από τους 60 συνολικά, απολύθηκαν.

Το Συνδικάτο ασκεί έντονη κριτική και στον ιδιοκτήτη του Ομίλου κ. Αλεξανδράκη, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να θιχτεί κανένας εργαζόμενος, λόγω της αγοράς της εταιρίας, η οποία είχε πάνω από 100 χρόνια λειτουργίας. Επίσης, ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς θεωρεί όλες τις απολύσεις παράνομες και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, κ.ά. να ελέγξουν την επιχείρηση.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Στα δικαστήρια για τη σύμβαση οι εργοδότες

Το ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας ανέλαβε αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη! Μετά από προσφυγή της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, το δικαστήριο «πάγωσε» τη διαδικασία έκδοσης της διαιτητικής απόφασης για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Λιθογράφων μέχρι τη δίκη που θα γίνει στις 30/5!

H Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου, καταγγέλλει ότι οι εκδότες αρνήθηκαν να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ για το 2001. Δεν προσήλθαν ούτε στη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ, όταν ειδοποιήθηκαν από τον διαιτητή για την έκδοση απόφασης και προσέφυγαν στα δικαστήρια. Την Τρίτη 8 του Μάη κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και πήραν δικάσιμο ημερομηνία για τις 30 του μήνα. Η Ενωση υπογραμμίζει: «Ας τους είναι καθαρό ότι το ΔΣ της Ενωσης δε θα κάνει πίσω. Η ΣΣΕ για το 2001 θα γίνει πραγματικότητα, γιατί αυτό επιθυμούν οι εργαζόμενοι του κλάδου, όσα εμπόδια και αν μπουν μπροστά μας».

ΚΚΕ
ΟΧΙ στην κατάργηση των επιδομάτων του ΟΕΕ

Την αδικαιολόγητη κατάργηση, μέσα από τον τελευταίο αντεργατικό νόμο 2874, του γαμήλιου δώρου και του φοιτητικού - σπουδαστικού επιδόματος που έδινε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, καταγγέλλει με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι «επιβάλλεται άμεσα να επανέλθουν γιατί είναι σημαντικά για τις εργατικές οικογένειες, για τους δικαιούχους του ΟΕΕ».

Το γαμήλιο επίδομα κυμαινόταν μεταξύ 140.000 - 170.000 δρχ., ενώ και οι αριστούχοι κατά έτος φοιτητές και σπουδαστές, έπαιρναν επίδομα ανάλογου ύψους. Ο βουλευτής τονίζει ότι, ειδικά για το γαμήλιο δώρο, είναι αναγκαίο η επαναφορά του να συνδεθεί και με την πραγματική αύξησή του, ώστε να γίνει ουσιαστικό και σημαντικό βοήθημα για τη νέα οικογένεια. Πρέπει να αυξηθεί στο 1.000.000 δρχ. και το 1/2 του ποσού να δίνεται από τον ΟΕΕ και το υπόλοιπο 1/2 από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

Τέλος, ο υπουργός ερωτάται «εάν θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των δικαιούχων του ΟΕΕ για επαναφορά των παραπάνω επιδομάτων και μάλιστα αν προτίθεται να τα προσαρμόσει στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».

Εκδήλωση με θέμα «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδας, μέσα από μελέτες του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών» διοργανώνει στις 14 του Μάη η Αχτίδα Εργατοϋπαλλήλων Τρικάλων του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο «ΦΡΟΥΡΙΟ», θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ). Επίσης, θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΜΕ «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ