Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ»
Επιμένουν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του εργοστασίου από τους εργαζόμενους

Συνεχίζεται, από την τρίτη μέρα του Πάσχα, η κατάληψη του εργοστασίου της οινοποιίας «Γ. Γεωργιάδης και Υιοί» στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην κατάληψη αφού, ως γνωστό, ο εργοδότης εντελώς αιφνιδιαστικά και αδικαιολόγητα έκλεισε την επιχείρηση και απέλυσε όλους τους εργαζόμενους.

Για το σοβαρό αυτό θέμα ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας ζητώντας να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες «και να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα την οποία βάναυσα καταπατά η συγκεκριμένη εργοδοσία με παράνομες απολύσεις και με κλείσιμο των επιχειρήσεών της για να απαλλαγεί από τους "ενοχλητικούς" συνδικαλισμένους εργάτες που έχουν το... θράσος να διεκδικούν με στάσεις εργασίας και απεργίες».

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται πως «με δεδομένο ότι και τα δύο εργοστάσια ήταν κερδοφόρα» και όπως παραδέχεται άλλωστε και ο ίδιος ο εργοδότης σε ανακοίνωση που εξέδωσε «... τα τελευταία τρία χρόνια... άρχισαν οι αδικαιολόγητες στάσεις εργασίας και απεργίες...», προκύπτει ότι το κλείσιμο των εργοστασίων έγινε για να παρακαμφθούν τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων και συνταξιούχων της πόλης προς τους απολυμένους. Μέχρι στιγμής εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), τα Σωματεία του κλάδου των εμφιαλωμένων, το Σωματείο Καπνεργατών, που πρόσφερε και 50.000 δρχ., ως οικονομική ενίσχυση στον αγώνα των απεργών, καθώς και άλλα σωματεία της πόλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», υπογραμμίζεται: «Είναι συνηθισμένη η μέθοδος των εργοδοτών να συρρικνώνουν τις επιχειρήσεις τους, να τους αλλάζουν ταμπέλες, να τις "ανασυγκροτούν" για να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα να προσλαμβάνουν καινούριους εργάτες χωρίς δικαιώματα, για να απαλλάσσονται από τυχόν ανεπιθύμητους...».

Οι απολυμένοι εξάλλου δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη και να αγωνιστούν μέχρι να επαναπροσληφθούν όλοι και να λειτουργήσει κανονικά η επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ