Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους δρόμους κατεβαίνουμε και στις δεκαεφτά!

Μαχητική πορεία χτες στο κέντρο της Αθήνας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και Στις υπηρεσίες Πρόνοιας, που βροντοφώναξαν: «Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για Ασφάλιση-Υγεία»

Προπομπός των ασθενοφόρων
Προπομπός των ασθενοφόρων
«Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», «Δώστε λεφτά για την Υγεία, αυξήσεις, προσλήψεις στα νοσοκομεία». Την απαίτηση αυτή διατράνωσαν οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ιδρύματα Πρόνοιας, διαδηλώνοντας χτες στους δρόμους της Αθήνας, σε ένα ιδιαίτερα μαζικό συλλαλητήριο, αλλά και συμμετέχοντας μαζικά στις στάσεις εργασίας που είχαν προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων ΑΘήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Η ΠΟΕΔΗΝ είχε προκηρύξει για χτες εξάωρη στάση εργασίας για τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίας Πρόνοιας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 24ωρη απεργία για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με τη μαζική παρουσία τους στο χτεσινό συλλαλητήριο, με τη δυναμική των συνθημάτων τους, οι γιατροί και υγειονομικοί απαίτησαν την οριστική απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και διεκδίκησαν δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Διεκδίκησαν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων χρόνων. Απαίτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα Πρόνοιας, που στενάζουν από τις ελλείψεις, αλλά και το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας. Αλλά και «έξω τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία».

Τα πανό της ΕΙΝΑΠ
Τα πανό της ΕΙΝΑΠ
Αρκετή ώρα πριν τις 10 π.μ, την ώρα του προκαθορισμένου ραντεβού, οι εργαζόμενοι άρχισαν να φτάνουν στην πλατεία Μαβίλη. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης και Θ. Γιαννόπουλος.

Η πορεία

Λίγο αργότερα ξεκίνησε η πορεία με προπομπό 15 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το πανό της ΠΟΕΔΗΝ έγραφε: «Δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης. Κάτω τα χέρια απ' τις συντάξεις». Τα συνθήματα έδιναν τον τόνο: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»,«Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, για Ασφάλιση και Υγεία ενότητα και πάλη»,«Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για Ασφάλιση - Υγεία».

Ακολουθούσαν με τα δικά τους πανό οι εργαζόμενοι του Λαϊκού Αθήνας, του Δρομοκαΐτειου, του ΕΚΑΒ, του «Ευαγγελισμού», του Ασκληπιείου της Βούλας, της ΕΙΝΑΠ, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω», του Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας, του Σισμανόγλειου, του Τζάνειου, του «Γ. Γεννηματάς», του «Αμαλία Φλέμινγκ», του Ελπίς, του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία», του Θριάσιου Ελευσίνας, του Ιπποκράτειου, του Ερυθρού Σταυρού, του «Αλεξάνδρα», αλλά και οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ), στο ΠΙΚΠΑ και το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού»μπαίνουν στην πορεία
Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού»μπαίνουν στην πορεία
Δυναμικό «παρών» στη χτεσινή πορεία και διαδήλωση έδωσε η Επιτροπή Αγώνα Υγείας - Πρόνοιας με το πανό: «Δεν παζαρεύουμε τίποτα. Αντεπίθεση τώρα! Δημόσια καθολική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια».

«Εσείς μες στα γραφεία και μεις μες στα μικρόβια και στα νοσοκομεία» ήταν το ευρηματικό σύνθημα που φώναξαν οι διαδηλωτές φτάνοντας στο υπουργείο Εσωτερικών. Επόμενη στάση των διαδηλωτών η Βουλή, όπου με συνθήματα δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για την προάσπιση της Ασφάλισης, της δημόσιας Υγείας, για τη συνέχιση του αγώνα: «Αγώνας απεργιακός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος», «Θέλουμε προσλήψεις προσωπικού, άμεσα χορήγηση ανθυγιεινού», «Εξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία». Εκεί αντιπροσωπεία των εργαζομένων επιδίωξε να έχει συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών προκειμένου να τους επιδώσει υπόμνημα με τα αιτήματά τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Τέρμα πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για Ασφάλιση - Υγεία», ήταν το σύνθημα που φώναξαν οι διαδηλωτές φτάνοντας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Λίγο αργότερα η πορεία έφτασε στο υπουργείο Υγείας, όπου κλούβα της Αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην οδό Αριστοτέλους.

«Αυτοί με ΜΑΤ και με τρομοκρατία, εμείς με το λαό για δωρεάν Υγεία», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Υγείας, είναι των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές καταγγέλλοντας το γεγονός.

Μια γενική άποψη της συγκέντρωσης
Μια γενική άποψη της συγκέντρωσης
«Τη στάση της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν ταραχοποιούς και την υπερβολική έως προκλητική συσσώρευση αστυνομικών δυνάμεων για την προστασία του υπουργείου Υγείας», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του και το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ.

Αντιπροσωπεία των ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Χ. Σοφιανό, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό την ερχόμενη βδομάδα.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το υπουργείο Υγείας φωνάζοντας συνθήματα και αποχώρησαν αφού έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για τις 17 του Μάη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία: «Μέχρι του Μαξίμου θα ακουστεί καλά, στους δρόμους κατεβαίνουμε στις δεκαεφτά»!

Στη Θεσσαλονίκη

Τα συνθήματα «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν γι' δημόσια και δωρεάν Υγεία» και «Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» ήταν τα συνθήματα στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που έκαναν στην Καμάρα, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ.

Κύρια οι υγειονομικοί αναφέρθηκαν στο πρόβλημα του Ασφαλιστικού, τονίζοντας τις ευθύνες της πολιτείας για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία και ζητώντας την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ