ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμώνουν συνεχώς οι κατασταλτικοί μηχανισμοί
  • Αυξάνεται διαρκώς η δύναμη των Σωμάτων Ασφαλείας, που προσεγγίζει πλέον τα 70.000 μέλη
  • Στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ, Αντιτρομοκρατική κλπ.) θα υπάγονται πλέον και οι «ειδικοί φρουροί»

Αυξάνεται ο αριθμός όσων επανδρώνουν τις «δυνάμεις Ασφαλείας» της χώρας και πληθύνονται οι... φρουροί του νόμου και της τάξης. Πέρα από τις συνήθεις αυταρχικές αστυνομικές πρακτικές, όπως είναι το ασφυκτικό πρέσινγκ των διαδηλωτών στις πορείες και τα αστυνομικά μπλόκα, όπου κάθε πολίτης ελέγχεται ως ύποπτος, τον «τρομονόμο» και το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητη την αριθμητική ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας και το δυνάμωμα των παρα-σωμάτων, όπως οι ειδικοί φρουροί και οι συνοροφύλακες, που αναλαμβάνουν όλο και πιο «λεπτά» κατασταλτικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», οι 1.800 αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί που υπηρετούν στην Αττική, θα ενταχθούν ως υποδιεύθυνση στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Στην τελευταία ανήκουν 2.500 αστυνομικοί, οι οποίοι υπάγονται στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα και στις υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης (σ.σ. τα γνωστά ΜΑΤ), Μέτρων Τάξης και Μηχανοκίνητων Μονάδων (σ.σ. «αύρες»). Σύμφωνα με το νόμο σύστασης της υπηρεσίας των ειδικών φρουρών, έργο τους είναι «να ασκούν αποκλειστικά καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος και ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών, δικαστικών αρχών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, διπλωματικών αντιπροσωπειών, κατοικιών κυβερνητικών αξιωματούχων». Πολλές από αυτές τις κτιριακές εγκαταστάσεις θα καταστούν απλησίαστες από διαδηλωτές, αν ψηφιστεί ο νόμος για τις διαδηλώσεις. Ο νόμος προβλέπει, για όσους επανδρώνουν τέτοιες θέσεις, ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα... Προτιμώνται δε όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού και ως έφεδροι αξιωματικοί. Δηλαδή έχουν υποστεί «αναβαθμισμένη» στρατιωτική εκπαίδευση. Αλλωστε, και η τετράμηνη εκπαίδευσή τους είναι πιο απαιτητική σε σχέση με αυτήν της Σχολής Αστυφυλάκων.

Ομως, πέρσι, η κυβέρνηση με μια σχετική νομοθετική τροποποίηση, αποφάσισε ότι «δύνανται να διατίθενται για τη στελέχωση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών ή τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων προς αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας και αναζήτησης διωκόμενων ή εξαφανισθέντων προσώπων». Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης είναι και ο σχεδιασμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την ένταξή τους στην υπηρεσία που ανήκουν τα ΜΑΤ. Τελευταία, μάλιστα, αρχίζουν να αναλαμβάνουν και έργο προστασίας υψηλά ιστάμενων προσώπων, όπως υπουργών ή πολιτικών που θεωρούνται ότι είναι, εν δυνάμει, στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης.

Οσον αφορά τους συνοροφύλακες, οι τελευταίοι πληθύνονται σε αριθμό, αφού θα συσταθούν σε όλους τους νομούς της χώρας υπηρεσίες που θα αναλάβουν την υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, σε αυτές τις υπηρεσίες θα ανατεθούν «και νέες αρμοδιότητες ελέγχου και δίωξης» των μεταναστών.

Στα σχέδια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέπεται η μελλοντική πρόσληψη χιλιάδων αστυνομικών με το σύστημα της μοριοδότησης. Ετσι υπονομεύεται το σύστημα εισαγωγής στις αστυνομικές σχολές που βασίζεται στις πανελλήνιες εξετάσεις. Μπροστά στην τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αναμένεται να προσληφθούν πολλοί αστυνομικοί με αυτό το σύστημα. Γιατί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκτιμά ως προσόν των υποψήφιων αστυνομικών τη συνειδητή τους επιλογή να ενταχθούν με αυτόν τον τρόπο στην ΕΛ.ΑΣ.

Ηδη στους 43.000 αστυνομικούς έχουν προστεθεί 5.300 συνοροφύλακες και 2.500 ειδικοί φρουροί. Εδώ πρέπει να προστεθούν οι 2.500 υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι 5.000, περίπου, υπάλληλοι του Λιμενικού (σ.σ. άλλοι 8.000 αναμένεται να προσληφθούν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων), οι 1.089 αγροφύλακες, οι περίπου 9.000 υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και οι 9.500 υπάλληλοι που αναμένεται να προσληφθούν στις Δημοτικές Αστυνομίες. Μαζί με αυτούς πρέπει να συνυπολογιστεί και ο άγνωστος αλλά πάντως μεγάλος αριθμός των ιδιωτικών εταιριών φύλαξης («σεκιούριτι»), τις οποίες κατά κανόνα διευθύνουν συνταξιούχοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και του Στρατού. Ολοι αυτοί οι μηχανισμοί συγκροτούν το ασφυκτικό πλαίσιο «προστασίας» του πολίτη.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασάφειες στο νόμο και ενδεχόμενοι αποκλεισμοί

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Την ανάγκη να διευκρινιστούν ορισμένες ασάφειες του νόμου για την είσοδο και παραμονή των αλλοδαπών στη χώρα μας, από τις οποίες μπορεί να προκύψουν «διχογνωμίες, αμφιβολίες και αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί», πριν τεθεί σε ισχύ - δηλαδή πριν τις 2 Ιούνη - υπογραμμίζουν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται σε διάταξη που προστέθηκε στο νόμο και αφορά τους παράνομους αλλοδαπούς, που μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται στη χώρα μας επί ένα χρόνο και άρα να αποκτήσουν την προσωρινή άδεια παραμονής, σύμφωνα με την οποία «μπορούν να αναγνωρίσουν ασφαλιστική προϋπηρεσία για μεικτή ασφάλιση για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα του ενός έτους με ελάχιστο αριθμό ημερών ασφάλισης 250, χωρίς προσαύξηση για το διάστημα αυτό».

«Η διάταξη αυτή - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν και κατά πόσον εισάγει μια καθαρά ασφαλιστικού ενδιαφέροντος ρύθμιση ή αν πρόκειται για μια πρόσθετη δυνατότητα απόδειξης χρόνου παραμονής που θα ορθώσει εμπόδια στη νομιμοποίηση των αλλοδαπών». Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη περιλήφθηκε στο κεφάλαιο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών και ακριβώς πριν την άλλη, που προβλέπει τι πρέπει να προσκομίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ξένοι. Κάτι που δημιουργεί την εντύπωση ότι «αποτελεί δυνατότητα απόδειξης χρόνου παραμονής στην Ελλάδα», σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές και διευκρινίζουν: «Αν γίνει δεκτό ότι αποτελεί δυνατότητα αναγνώρισης ασφαλιστικού χρόνου, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά:

  • Τι σημασία έχει η αναφορά σε «απαιτούμενο χρόνο»;
  • Για ποιο λόγο περιορίζεται στον «απαιτούμενο χρόνο» και δεν επιτρέπεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η είσπραξη των σχετικών εισφορών;
  • Ποιο είναι το όφελος, άρα το κίνητρο, που παρέχεται στον εντασσόμενο στη διάταξη αυτή ώστε να πειστεί να προβεί στην αναγνώριση;
  • Ποιες περιπτώσεις ασφάλισης περιλαμβάνει;
  • Κατά πόσον οι παρεχόμενες απαλλαγές αφορούν και άλλες επιβαρύνσεις (για παράδειγμα πρόστιμα σε βάρος του εργοδότη για την αναγγελία προς τον ΟΑΕΔ, κλπ.);

Οι συγκεκριμένες ασάφειες συντείνουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εξαιρετικά σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος.

Ακολούθως, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται στη διάταξη του νόμου, στην οποία δηλώνεται ότι δεν επιτρέπεται να απελαθούν οι παράνομοι αλλοδαποί μέχρι την έκδοση άδειας παραμονής. «Δεν προκύπτει, όμως, αν η διάταξη αυτή περιλαμβάνει και άτομα κατά των οποίων εκκρεμούν ή αποφάσεις διοικητικής απέλασης για μόνο το λόγο της έλλειψης άδειας παραμονής, πράγμα που θα ήταν χρήσιμο να διευκρινιστεί, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες, που ενώ βρίσκονται στη χώρα, πληρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις για νομιμοποίηση και αναμένοντας επί μήνες την ολοκλήρωση του νόμου, για να υποβληθούν στις διαδικασίες του, έχουν συλληφθεί για το λόγο της έλλειψης άδειας παραμονής και κρατούνται προς απέλαση», σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές. Και υπογραμμίζουν πως μια διευκρινιστική εγκύκλιος θα ήταν χρήσιμη για την αντιμετώπιση δεκάδων εκκρεμών περιπτώσεων. Οπως συμπληρώνουν, «χρήσιμη προς την ίδια κατεύθυνση θα ήταν και μια απόφαση για την αναστολή των διώξεων και απελάσεων, μέχρι τέλους της προθεσμίας καταγραφής. Και αυτό όχι μόνο γιατί η συνέχιση των διώξεων δημιουργεί αδικίες, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι η γενική απαγόρευση του άρθρου 51, σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες του δημοσίου δεν μπορούν να δέχονται αιτήματα αλλοδαπών στερούμενων άδειας παραμονής, θα δημιουργεί ένα σοβαρό νομικό εμπόδιο για την προώθηση της διαδικασίας».

Ακινητοποιούνται αύριο τα ταξί

Δε θα κυκλοφορήσουν αύριο Σάββατο για έξι ώρες, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., τα ταξί στην Αθήνα.

Η διοίκηση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) κήρυξε τη στάση εργασίας, προκειμένου να προσέλθουν οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του κλάδου, που συγκαλείται αύριο στις 10 π.μ. στο θέατρο «Περοκέ».

Διαδήλωσαν κατά του τρομονόμου

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο της Αθήνας έγινε χτες το απόγευμα με πρωτοβουλία της «Επιτροπής κατά του νέου τρομονόμου - για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων».

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 μ.μ. με συνθήματα ενάντια στον επονομαζόμενο τρομονόμο που κατατέθηκε πρόσφατα, την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το ασφαλιστικό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και για την ανάγκη μαζικών λαϊκών αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν διά μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, στάθηκαν λίγο έξω από τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, και στη συνέχεια κατέληξαν πάλι στα Προπύλαια όπου διαλύθηκαν. Χαρακτηριστική πάντως, ήταν η ασφυκτική συνοδεία της πορείας από άνδρες των ΜΑΤ, δυσανάλογη του αριθμού των διαδηλωτών, αλλά και η παρουσία της αστυνομίας σε κάθε στενό από όπου περνούσε η πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ