ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Συσπείρωση ενάντια στην τσιμεντοποίηση

Από τη συγκέντρωση που έγινε προχτές στον Αλιμο
Από τη συγκέντρωση που έγινε προχτές στον Αλιμο
Την απόφασή τους να μην αφήσουν την παραλία στο έλεος των κερδοσκόπων δήλωσαν οι κάτοικοι του Αλίμου που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη το βράδυ ενάντια στα σχέδια «ανάπλασης» που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού, στα πλαίσια των πολύμορφων κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή με σκοπό να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση της παράκτιας ζώνης της Αττικής.

«Στόχος μας είναι η συσπείρωση των κατοίκων όλης της Αττικής ενάντια στα σχέδια τσιμεντοποίησης της παραλίας», είπε μιλώντας στη συγκέντρωση η Μ. Ιατρίδου, μέλος της ΣΕ. Οπως ανέφερε, η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο της περιουσίας του ΕΟΤ, έχει «βγάλει στο σφυρί τις ακτές Αλίμου, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, νυχτερινά κέντρα και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παντός είδους. Η παράκτια ζώνη της Αττικής, πρόσθεσε η Μ. Ιατρίδου, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο, αφού με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραδίδεται στα διάφορα οικονομικά συμφέροντα προς τσιμεντοποίηση αγνοώντας πλήρως τους κατοίκους αυτών των περιοχών».

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Αλίμου Αλ. Αλούκος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραχώρηση της παραλίας σε ιδιώτες, ενώ δεσμεύτηκε στους συγκεντρωμένους ότι «ο δήμος δεν πρόκειται να εκδώσει καμία οικοδομική άδεια».

Παίρνοντας το λόγο ο Χρ. Δουρίδας, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Δημοκρατικής Ενότητας» Αλίμου, υπογράμμισε ότι η μόνη εγγύηση για να μην μετατραπεί σε τσιμέντο η παραλία του Αλίμου και η υπόλοιπη παράκτια ζώνη του Σαρωνικού, είναι η συμμετοχή και η συσπείρωση στον αγώνα των ίδιων των κατοίκων. Επιβάλλεται, συνέχισε, οι κάτοικοι μαζικά - ενωτικά να συμμετάσχουν στον αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων τσιμεντοποίησης. Ακόμη, απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι μπορούν να παραχωρηθούν οι παραλίες στους ιδιώτες όμως μετά από κάποιο διάστημα θα επιστραφούν στους δήμους, είπε ότι αυτή είναι η διαφορετική ονομασία του ξεπουλήματος.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Χρ. Κορτζίδης, δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισε ότι στόχος της ΣΕ είναι η ενημέρωση των κατοίκων όλων των δήμων για το τι ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και η αγωνιστική συσπείρωσή τους. «Στόχος μας είναι η απόδοση της παραλιακής ζώνης που σήμερα ανήκει στον ΕΟΤ, στους κατοίκους ως χώρος ήπιας αναψυχής και κολύμβησης και όχι η μετατροπή της σε όγκο από μπετόν».

«Πλεύση» ζωής

Πέντε χρόνια λειτουργίας έκλεισε το δίκτυο έγκαιρης παρέμβασης που λειτουργεί στο πλαίσιο του Θεραπευτικού Προγράμματος «Στροφή»

Χαράζει μια άλλη πορεία σε ένα ταξίδι που μπορεί να έχει σκοπό και προορισμό και όχι να κατευθύνεται στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών ουσιών. Αυτός είναι ο στόχος της «Πλεύσης», ενός δικτύου έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, που συμπλήρωσε φέτος το Μάη πέντε χρόνια λειτουργίας. Χτες, σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι της «Πλεύσης» παρουσίασαν το πρόγραμμά της, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή και απολογισμό της δράσης της, αλλά και παρουσιάζοντας τις Μονάδες και τα Τμήματα που διαθέτει.

Η «Πλεύση» άρχισε να λειτουργεί το Μάη του 1996 μέσα στους κόλπους του Θεραπευτικού Προγράμματος «Στροφή». Τότε ονομαζόταν Κέντρο Δευτερογενούς Πρόληψης, καθώς στόχος ήταν να προσεγγίσει εφήβους που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της χρήσης και της κατάχρησης ουσιών (κυρίως κάνναβης) και να προλάβει τη μεγαλύτερη και σοβαρότερη εμπλοκή τους με τη χρήση.

Απευθύνεται σε εφήβους που είναι 13-20 ετών και κάνουν χρήση ουσιών περιστασιακά - πειραματικά ή/και σε συστηματικότερη βάση, έχουν εκπαιδευτικές ή/και επαγγελματικές δραστηριότητες, οικογενειακό περιβάλλον που μπορεί να τους υποστηρίξει στην προσπάθειά τους για αποχή από τη χρήση και δεν έχουν σοβαρή διαγνωσμένη διαταραχή.

Οσον αφορά το «προφίλ» των εφήβων, που προσεγγίζουν την «Πλεύση», ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα χαρακτηριστικά όσων εφήβων την είχαν προσεγγίσει από το Μάη του 1996 μέχρι το Δεκέμβρη του 1999: Ενας στους πέντε ήταν κορίτσι. Ο μέσος όρος ηλικίας προσέλευσης ήταν τα 17 χρόνια. Χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 2,2 έτη από την έναρξη της χρήσης μέχρι την προσέλευσή τους στην «Πλεύση». Το 97% ζούσε με τους γονείς του. Το 58% είχε την πρώτη του επαφή με τις παράνομες ψυχοτρόπους ουσίες ως την ηλικία των 15 ετών. Το 88% είχε την κάνναβη ως ουσία έναρξης της χρήσης παράνομων ουσιών. Ως κύρια ουσία χρήσης και κατάχρησης οι 9 στους 10 είχαν την κάνναβη. Οι 4 στους 10 έκαναν παράλληλη χρήση και δεύτερης ουσίας, ενώ σχεδόν 3 στους 10 έκαναν χρήση και τρίτης ουσίας. Τα κατασταλτικά χάπια ήταν πιο διαδεδομένη δευτερεύουσα ή/και τριτεύουσα ουσία χρήσης. Ως προς την απασχόληση και την εκπαίδευση, οι 2 στους 10 ήταν άνεργοι, ενώ το 64% πήγαινε σχολείο και το 22% το είχε διακόψει. Οι 8 στους 10 είχαν παραπεμφθεί στην «Πλεύση» από την οικογένειά τους.

Η «Πλεύση» διαθέτει Μονάδα Συμβουλευτικής Εφήβων, Κοινότητα Εγκαιρης Παρέμβασης, Μονάδα Κοινωνικής Υποστήριξης, Μονάδα Οικογένειας, Τμήμα Εκπαίδευσης, Τμήμα Τεκμηρίωσης και Ερευνας, Τμήμα Διοικητικής/Οικονομικής Υποστήριξης.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον αγαπημένο μας

ΒΙΚΤΟΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ετώ 56

που πέθανε χτες κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 11 Μαΐου και ώρα 4.30 μ.μ. από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Η γυναίκα του: Γωγώ. Η μητέρα του: Κούλα Λαγουδάκου. Τα αδέλφια του: Μανώλης και Σμαράγδα Αναστασιάδη, Τάκης και Νταϊνά Λαγουδάκου. Τα ανίψια του. Οι φίλοι του και οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Τον λατρευτό μας

ΝΙΚΟ ΣΤ. ΤΗΝΙΟ

που πέθανε στην Αθήνα την 7/5/2001, κηδεύουμε το Σάββατο 12 Μαΐου 2001 και ώρα 12.30 μ.μ. από τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στην Κορησσία Νήσου Κέας.

Η σύζυγος: Ελένη. Η αδελφή: Ελένη Σταυροπούλου. Τα ανίψια. Οι φίλοι του.

Πληροφορίες για τη μετάβασή σας στα τηλέφωνα: 9586.314, 9561.774.

Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει, την Κυριακή 20-5-01, για τα μέλη και τους φίλους της, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το καθιερωμένο προσκύνημα στη Μακρόνησο, προς τιμήν όλων των πατριωτών αγωνιστών, που πέρασαν από εκεί, βασανίστηκαν και πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή, πάνω σ' αυτό το κολαστήρι.

Το πλοίο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ» θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 7.30 π.μ., ενώ στο Λαύριο θα βρίσκεται περίπου στις 10.30 π.μ., όπου θα παραλάβει άλλους επιβάτες.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) στο τηλέφωνο 3824.461 από τις 10 π.μ. έως 1.30 μ.μ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι

  • Ο Δήμος Υμηττού σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν το διήμερο Σαββάτου - Κυριακής 12-13/5/01 πρόγραμμα εκδηλώσεων, προς τιμήν των τριών ηρώων που έπεσαν στις 28 Απρίλη 1944, στο «Κάστρο του Υμηττού».

- Το Σάββατο (12/5) στις 5.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου. Την Κυριακή στις 10.00 π.μ. συγκέντρωση στο Δημαρχείο και ξεκίνημα πορείας προς το «Κάστρο» για την τέλεση της επετειακής εκδήλωσης.

  • Ο Δήμος Σπερχειάδας και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 13/5/01 στις 11 π.μ. οργανώνουν εκδήλωση στην Καλύβα Στεφανή της Σπερχειάδας, για το γιορτασμό της 59ης επετείου της έναρξης του ένοπλου αγώνα του ΕΛΑΣ.

- Πούλμαν δρομολογεί το Παρ/μα Λαμίας, που ξεκινά στις 9.30 π.μ. από την πλ. Πάρκου.

  • Το Παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ, οι Δήμοι Λιβαδειάς, Διστόμου και οι συγγενείς των θυμάτων, πραγματοποιούν την Κυριακή 13/5/01 στις 11 π.μ. στη θέση Καρακόλιθος Βοιωτίας, την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση στη μνήμη των 124 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 24/4/1944 από τους Γερμανούς κατακτητές.

Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν τα Παραρτήματα: Λιβαδειάς (δωρεάν), στις 10.30 π.μ. από το Α' Γυμνάσιο Λιβαδειάς. Κοκκινιάς (Πειραιά), δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 4915.757 και στα γραφεία: Κύπρου 60 - Νίκαια.

Κι άλλο θύμα

Νεκρός από χρήση ναρκωτικών ουσιών βρέθηκε χτες το πρωί σε εγκαταλειμμένο κτίριο στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, νεαρός τοξικομανής, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άψυχο σώμα του νεαρού βρήκαν κάτοικοι της περιοχής. Ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης διέγνωσε ότι ο θάνατος επήλθε από χρήση ναρκωτικών, ενώ από την Ασφάλεια διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα στοιχεία ταυτότητας του νεκρού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ