ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Μαύρες κορδέλες στην Καμάρα

Με μαύρες πλαστικές κορδέλες κύκλωσαν χτες το πρωί την Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, οι έκτακτοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίμονη άρνηση του ΥΠΠΟ να προχωρήσει στην τροποποίηση των συμβάσεών τους, με βάση τον τελευταίο νόμο 2839/00 του υπουργείου Εσωτερικών «περί μονιμοποιήσεων».

Ο αποκλεισμός της Καμάρας από τις 10 το πρωί ως και τις 2 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Ενωση Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι περισσότεροι από τους συναδέλφους τους εργάζονται ως έκτακτοι περισσότερο από δέκα χρόνια στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου επικαλούμενη νομικίστικα προσχήματα προσπαθεί να τους αποκλείσει, διαιωνίζοντας μία κατάσταση η οποία δεν τιμά ούτε τους εργαζόμενους ούτε το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού».

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με αποκλεισμό της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας στις 16 Μάη από τις 11 πμ έως τις 3μμ. Το σωματείο ανακοίνωσε και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία της 17ης Μάη.

Παρελθόν, μέλλον και φαντασία

«Ευδοκία» του Αλ. Δαμιανού
«Ευδοκία» του Αλ. Δαμιανού
Με μεγάλη, λαϊκή συναυλία της Γλυκερίας και του Βασίλη Σαλέα, αύριο, στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης κορυφώνει τις εκδηλώσεις του προς τιμήν της Πρωτομαγιάς το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, η κινηματογραφική λέσχη του διοργανώνει το αφιέρωμα «Οταν το παρελθόν συναντά το μέλλον», σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου, το Ιδρυμα «Βαγγέλης Κοτρώνης» και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης με τίτλο «"Για ανθρώπους που δεν κάνουν" οικονομία στα όνειρα».

Το πρώτο αφιέρωμα άρχισε χτες με την «Αναπαράσταση» του Θ. Αγγελόπουλου. Επονται οι εξής ταινίες: «Ευδοκία» του Αλ. Δαμιανού (15/5 9μμ), «Βυσσινόκηπος» του Μιχ. Κακογιάννη (22/5 9μμ), «Μαύρο γάλα» του Ν. Τριανταφυλλίδη (29/5 9μμ), «Μοναξιά μου όλα» του Δημ. Παναγιωτάτου (5/6 9μμ), «No budget story» του Ρένου Χαραλαμπίδη (12/6 9μμ).

Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου (10-11/5) εξάλλου διοργάνωσαν η κινηματογραφική λέσχη του ΕΚΘ και η Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, στο πλαίσιο του Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο.

Χτες προβλήθηκαν: «Time» του Επαμεινώνδα Κουζουνά, «Ηγγικεν» του Χρήστου Θεοδώρου, «ΡΟΥΑ ΜΑΤ» της Ειρήνης Μάρου, «Γιατί σε μένα» της Ζέτα Βακόνδιου, «PEACEVILLE» του Γιώργου Πιτσάκη, «Τα είδωλα» του Μιχάλη Σαβουιδάκη, «Οι κυνηγοί των ξωτικών» του Νικόλα Σπανού, «Ο Κλαρκ Κεντ είναι ο Σούπερμαν» του Αλέξη Αλεξίου, «Ενα κονιάκ ακόμα» της Βιβής Παγωνοπούλου, «Αισθήσεις» της Ελενας Καζαντζίδη.

Σήμερα προβάλλονται οι ταινίες: «Λάθος αιώνας» του Στέργιου Νιζήρη, «Σοκολάτα γάλακτος» της Κατερίνας Πατρώνη, «Φωταγωγός» του Γιάννη Βελσεμέ, «Πάντα χθες βράδυ» της Νάνσυ Μπινιαδάκη, «Μμμ - Σώθηκες» της Λυδίας Γεωργανά, «Η τροφός» του Γιώργου Τζανέρη.

Εκδηλώσεις στη Γιορτή Βιβλίου

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για εκδότες και βιβλιοπώλες οργάνωσε (10-12/5) το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πλαίσιο της Γιορτής Βιβλίου στο Πεδίον Αρεως.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής: «Σχέσεις εκδοτών -βιβλιοπωλών, προσδοκίες των βιβλιοπωλών για εξομάλυνση της συνεργασίας με τους εκδότες», «Η λειτουργία μιας διαρκώς ενημερωμένης βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων - Συνεργασία εκδοτών - ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ ΑΕ από πρακτική σκοπιά» (ξενοδοχείο «Εσπέρια», 10/5, 5 μμ), «Ψηφιοποίηση κειμένων και διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων», «Πολλαπλή διανομή κειμένων: ψηφιακές συσκευές, κατά παραγγελία εκτυπώσεις» (Αμφιθέατρο ΥΠΠΟ, 11/5, 10 πμ), «Σύγχρονα εργαλεία των επιχειρήσεων» (Αμφιθέατρο ΥΠΠΟ, 12/5, 10 πμ).

Να σημειώσουμε ότι σήμερα (7μμ) στο πλαίσιο της Γιορτής Βιβλίου το Διεθνές Ιδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα - Λένας Στρέφη -Κουτσοχέρα θα παρουσιάσει στο «Σινέ Αλίκη» το μόνο μυθιστόρημα του Γ. Κουτσοχέρα «Ανοίχτε τις πόρτες». Αύριο (9.30μμ) στο «Σινέ Αλίκη» θα προβληθεί η ταινία του Φόλκερ Σλέντορφ «Το ταμπούρλο». Την Κυριακή (6μμ) η θεατρική ομάδα του Ζαν - Ζακ Τεσόν «Παίζω δρόμος» θα παρουσιάσει το έργο «Οι καυτερές νοικοκυρές». Στις 8μμ στο «Σινέ Αλίκη» αργεντίνικο ταγκό θα παρουσιάσει αργεντίνικη χορευτική ομάδα. Στις 9μμ θα προβληθεί η ταινία των αδελφών Ταβιάνι «Εκλεκτικές συγγένειες». Τη Δευτέρα (9.30μμ) θα προβληθεί η ταινία της Ντόριν Ντόρι «Στο βάθος της καρδιάς».

  • Τιμητικά διπλώματα και αργυρά μετάλλια σε εκδότες και βιβλιοπώλες, για το 2000, απένειμε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, σε σχετική τελετή στην Παλιά Βουλή. Βραβεύτηκαν οι: Χρήστος Τεγόπουλος, Μανώλης Γλέζος, Μιχάλης Γρηγόρης, Ιωάννης Μαυροειδάκος, Ανδρόνικος Συρόπουλος, Δημήτριος Συρόπουλος, Ιμπραήμ Μπεήογλου, Κωνσταντίνος Κουμουνδουρέας και Κωνσταντίνος Γκόγκογλου.
«Αναβρασμός» σε Χόλιγουντ και Αγγλία

Μετά τους Αμερικανούς ηθοποιούς, «σειρά» απεργιακών κινητοποιήσεων αρχίζουν οι Βρετανοί συνάδελφοί τους. Η συνάντησή τους με τους παραγωγούς δεν οδήγησε σε συμφωνία. Ετσι αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, οι Βρετανοί ηθοποιοί δηλώνουν ότι θα απεργήσουν μετά τη λήξη της σύμβασής τους σε ένα εξάμηνο.

Οι Βρετανοί ηθοποιοί απαιτούν επιπλέον αμοιβή για τις εμφανίσεις τους σε ταινίες, όταν κυκλοφορούν σε βίντεο και DVD, όπως ισχύει για τους Αμερικανούς ηθοποιούς, οι οποίοι παίρνουν και έξτρα χρήματα αν η ταινία γίνει εμπορική επιτυχία. Μάλιστα, οι Αμερικανοί ηθοποιοί παίρνουν περισσότερα χρήματα από τους Βρετανούς, ακόμη και όταν η παραγωγή είναι βρετανική.

Παράλληλα, στο Χόλιγουντ οι σεναριογράφοι απαιτούν νέα σύμβαση (έληξε η προηγούμενη). Οι πρώτες διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα. Γεγονός που πιέζει και τους δύο φορείς, αφού το «καζάνι βράζει», καθώς πάνω από 11.000 σεναριογράφοι του σωματείου εργάζονται χωρίς σύμβαση. Το σωματείο απαιτεί μεγαλύτερες αμοιβές, αφού οι εταιρίες παραγωγές κερδίζουν, σε βάρος των σεναριογράφων, τεράστια ποσά από τις επαναπροβολές των ταινιών και τις αναπαραγωγές τους σε βίντεο και DVD.

«Εφυγε» πρόωρα

Ο Αντώνης Παπαντωνίου
Ο Αντώνης Παπαντωνίου
Κηδεύτηκε χτες από το Β' Νεκροταφείο ο φωτορεπόρτερ, Αντώνης Παπαντωνίου, ο οποίος σε ηλικία μόλις 40 ετών «έφυγε» από τη ζωή προχτές το πρωί, μετά από άνιση μάχη με σπάνια ασθένεια.

Ο Αντώνης Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε για πρώτη φορά στο «Εθνος» σε ηλικία 20 ετών. Αργότερα ασχολήθηκε με τη διαφημιστική φωτογραφία. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 εργάστηκε στα «Νέα» και το «Βήμα». Μέσα στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει την αγάπη των συναδέλφων του σαν άνθρωπος και τον σεβασμό τους σαν επαγγελματίας. Ηταν παντρεμένος και είχε μία κόρη και ένα γιο. Μια μέρα πριν εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο «ΝΙΜΙΤΣ» τον περασμένο Νοέμβρη, είχε τυπώσει το λεύκωμά του «Στιγμές εξουσίας», που το είχε αφιερώσει στα παιδιά του. Η οικογένειά του κάλεσε, αντί για στεφάνια, τα χρήματα να διατεθούν στο παιδικό χωριό SOS της Βάρης.

«Αμλετ - μια μαθητεία»

Με το έργο «Αμλετ - μια μαθητεία» του θεάτρου «Αττις» του Θόδωρου Τερζόπουλου, κλείνει το διεθνές φεστιβάλ «Θεατρική Ανοιξη», που οργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης.

Στις 11 και 12/5 (9 μ.μ.) θα δοθούν οι δύο τελευταίες παραστάσεις του έργου, στο οποίο πρωταγωνιστεί η μεγάλη Ρωσίδα ηθοποιός Αλλα Ντεμίντοβα. Η παράσταση βασίζεται στη διασκευή του σαιξπηρικού «Αμλετ» από τον Μπορίς Παστερνάκ, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Θόδωρου Τερζόπουλου. Συμμετέχουν και οι ηθοποιοί Σοφία Χιλλ και Θανάσης Γεωργίου.

«Ο ρόλος του Αμλετ είναι μια σφαίρα. Οπως τη σφαίρα δεν μπορείς ταυτόχρονα να τη δεις από όλες τις μεριές, έτσι κι αυτόν το ρόλο δεν μπόρεσε κανείς να τον ενσαρκώσει απόλυτα», έχει γράψει η Αλλα Ντεμίντοβα.

Ημερίδα - μνήμη Π. Κατσέλη

Ημερίδα με θέμα «Ο Πέλος Κατσέλης και το θέατρο» διοργανώνει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 14/5, 3-9μ.μ., στο παλιό Αμφιθέατρο Ιατρικής (Πανεπιστημίου 30), στα Προπύλαια. Θα χαιρετίσει ο πρύτανης Γ. Μπαμπινιώτης. Τις εργασίες θα ανοίξει ο πρόεδρος του Τμήματος Β. Πούχνερ. Εισηγητές θα είναι οι: Κ. Γεωργουσόπουλος, Ντ. Σταματάκη, Αν. Γλυτζουρής, Ν. Συνοδινός, Χρ. Σταματοπούλου - Βασιλάκου, Β. Πούχνερ, Κ. Πετράκου, Β. Γεωργοπούλου, Σπ. Ευαγγελάτος, Α. Μουζενίδου, Ε. Καλλία. Μαρτυρίες για το δάσκαλό τους Π. Κατσέλη θα καταθέσουν οι ηθοποιοί: Μπ. Αρβανίτη, Γ. Βόγλης, Α. Δεκαβάλλα, Χρ. Καλαβρούζος, Ι. Μαρίνος, Κ. Καρράς, Στ. Λιβαθινός, Κ. Μορφονιού, Δ. Μπεμπεδέλη, Γ. Παρτσαλάκης, Φ. Ταξιάρχης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ στο πλαίσιο του προγράμματος «PISA» διοργανώνουν από 15-20/5 το υπουργείο Πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων και η ΙΖ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Το «PISA» εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ευρωμεσογειακού Πολιτισμού για την ανάδειξη και προστασία της μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα με τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.

ΤΡΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ πλαισιώνουν φέτος το 7ο Φεστιβάλ Σύμης, το οποίο κινητοποιεί τους καλλιτέχνες της Δωδεκανήσου σε μια κοινή παρουσίαση στους τομείς της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της ποίησης. Τα συμπόσια αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την υγεία - περίθαλψη και την παιδική λογοτεχνία. Το πρώτο συμπόσιο θα διεξαχθεί στις 12-13/5 με συμμετοχή δημάρχων των νησιών και επιστημόνων. Τα άλλα δύο θα γίνουν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη και Οκτώβρη αντίστοιχα.

Η ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ Μαριέλα Νέστορα θα πραγματοποιήσει ακρόαση χορευτών στις 14/5. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 7259.054-5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ