ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
Κάτι... ξέχασε

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι τόσο πολύ σπάνιες οι φορές, που συμφωνούμε με τον Κ. Σημίτη, ώστε να είναι άξιες μνημόνευσης. Χτες, λοιπόν, στη Βουλή, ο Κ. Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ για διγλωσσία και υποκρισία. Ανέφερε, μάλιστα, σαν χαρακτηριστική απόδειξη, ένα κείμενο της αξιωματικής αντιπολίτευσης -από την ιστοσελίδα του κόμματος στο Ιντερνετ- το οποίο προτείνει την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων.

Ε, λοιπόν, συμφωνούμε απόλυτα με τις επισημάνσεις αυτές του πρωθυπουργού. Αλλωστε, ο «Ριζοσπάστης» συστηματικά αποκαλύπτει και καταγγέλλει τη διγλωσσία της ΝΔ. Και το ίδιο έχει κάνει και με αφορμή το Ασφαλιστικό. Εχει δίκιο ο Κ. Σημίτης. Θέσεις και προτάσεις, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων είναι βαθιά συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες, ωμά αντεργατικές και αντικοινωνικές, ωφελούν αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Μόνο, που... ξέχασε ο Κ. Σημίτης ότι και οι θέσεις της κυβέρνησής του αυτό ακριβώς επιδιώκουν, την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Κι άλλα ακόμη... Ολα όσα είπε, επομένως, για τη ΝΔ είναι σωστά, αλλά ισχύουν εξίσου και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ανεπίδεκτοι... οι «μαθητές»

Υποτίθεται, πως οι αντιλαϊκές κυβερνητικές θέσεις, για το Ασφαλιστικό, έχουν μπει στο «ψυγείο, αλλά η προπαγάνδισή τους και τα σχετικά «φροντιστήρια» των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, δεν έχουν ούτε στιγμή σταματήσει, γράφαμε τις προάλλες. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι ανάλογα «μαθήματα» πραγματοποιήθηκαν στη Λαμία, μετά από «πρόσκληση» της τοπικής ΝΕ του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, μια σειρά υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων κλπ, βρέθηκαν εκεί, την περασμένη Δευτέρα, με πρόσχημα την εξαγγελία κάποιων έργων και προσπάθησαν να πείσουν τα μέλη και μεσαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, για τις... αγνές και... φιλολαϊκές προθέσεις της κυβέρνησης. Φαίνεται, όμως, ότι οι «μαθητές» ήταν... ανεπίδεκτοι, γιατί -απ' ό,τι μάθαμε- τα αποτελέσματα των «φροντιστηρίων» ήταν μηδαμινά.

Χωρίς πάτο

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΕΚΑ έχουν μεγάλες ευθύνες... Εχουν ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη της πρωτεύουσας οι ηγεσίες εκείνες που επέλεξαν το ρόλο του "κοινωνικού εταίρου" και τη λογική της περιστασιακής εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Εχουν όμως ανάλογη ευθύνη και οι δυνάμεις εκείνες που επέλεξαν το δρόμο της αυτοανακήρυξής τους στη μόνη συνεπή ταξική δύναμη και ανέδειξαν αυτά που διχάζουν τους εργαζόμενους, αφήνοντας αναξιοποίητη τη δύναμη της συσπείρωσης σ' αυτά που μας ενώνουν σαν εργατική τάξη».

Αυτά γράφουν στην ανακοίνωσή τους για το ΕΚΑ οι διαγραμμένοι από το Κόμμα, οι οποίοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ, για τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας. Ωστε έτσι, λοιπόν, κύριοι πρώην. Ανάλογες είναι οι ευθύνες των ταξικών δυνάμεων, των συνεπών αγωνιστών, των συνδικαλιστών, των απλών εργαζομένων, με τις γραφειοκρατικές συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;

Σα δε ντρέπεστε! Αλλά, τι λέμε; Εύστοχα, λοιπόν, μας επισήμανε ένας παλιός κομμουνιστής - ενώ εκφράζαμε αυτή την απορία και συζητούσαμε για το θράσος που διαθέτουν όλοι οι «πρώην» - την ιστορία με τη διαπόμπευση της γυναίκας, που την έβαζαν ανάποδα στο γάιδαρο καβάλα και τη γυρνούσαν στους μαχαλάδες κι εκείνη ούτε ντροπή ούτε τίποτα. Κι όταν τη ρωτούσαν οι περαστικοί «Μα, δε ντρέπεσαι καθόλου;», εκείνη αγέρωχα απαντούσε: «Ε, δυο μαχαλάδες πέρασα, ακόμα ένας έμεινε»...

`Η για να το πούμε αλλιώς, ο κατήφορος των Μητσο-γιάννηδων φαίνεται δεν έχει πάτο...

Η αλλαγή ταμπέλας

Μια πολύ παραστατική μεταφορά χρησιμοποίησε, σε τηλεοπτική συζήτηση, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος για να εξηγήσει τι κάνει ή μάλλον τι δεν κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο των ΤΕΙ. Είπε λοιπόν ότι υπάρχουν δυο σπίτια, εκ των οποίων το ένα είναι μεγάλο, καλοχτισμένο και συντηρημένο με περισσότερα χρήματα, ενώ το άλλο έχει πολλά προβλήματα και του διατίθενται λιγότερα χρήματα. Τι κάνει το υπουργείο Παιδείας για το δεύτερο σπίτι; Αντί να δει την υποδομή και την κατασκευή του, του αλλάζει απλώς την ταμπέλα κι έτσι διακηρύσσει ότι θα λυθούν τα προβλήματά του!

Εύστοχη η παραβολή και πολύ κατανοητή.


Δικομματικό... ροκ

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΞΕΛΑΡΥΓΓΙΑΣΤΗΚΕ χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή (και δεν του πάει αυτό το στιλ) μήπως και πείσει κανέναν ότι πάει καλά το καράβι του ΠΑΣΟΚ, αλλά μάταια! Είναι φανερό ότι ναυαγούν ομαδικώς. Το πρόβλημα είναι ότι θέλουν να πάρουν κι εμάς μαζί τους.

Πώς να το κάνουμε τώρα, όταν επί μια ώρα μιλάς για τις καταβολές της Νέας Δημοκρατίας, αρχίζοντας από τη μετεμφυλιακή Δεξιά, περνώντας στην προχουντική καραμανλοκρατία και τη χούντα (μέχρι κι ο Λαλιώτης ζήλεψε...) και μετά κάνεις προτάσεις για το Ασφαλιστικό τρεις φορές πιο δεξιές, δεν πείθεις ούτε τον Πανταγιά!!!

Οσο για τα περί εκκλήσεων κοινωνικού διαλόγου, κλπ., ομολογούμε ότι ο πρωθυπουργός πήρε συγκεκριμένες δεσμεύσεις: Είπε ξεκάθαρα ότι μόλις τελειώσει ο «διάλογος» θα μειώσει τις συντάξεις και θα αυξήσει τα όρια ηλικίας, όπως ακριβώς τα είχε προτείνει από την αρχή. Τι πιο ξεκάθαρο να πει πια;

Α, ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ! Εκτός από τους στρατιωτικούς που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στις «ειρηνευτικές» δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, τώρα θα στέλνει και αστυνομικούς!

Ιδρύεται, όπως ανακοινώθηκε, και αστυνομική δύναμη στα πρότυπα της «KFOR» από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα θα συμμετέχει με 150 αστυνομικούς. Ολα αυτά για την εποπτεία των εμπόλεμων περιοχών και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Αλήθεια, τι είναι «έγκλημα» σύμφωνα με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Προφανώς το μεγαλύτερο έγκλημα είναι να αντιστρατεύεσαι τα συμφέροντά τους. Οσο για το τι ρόλο είναι δυνατόν να παίξει μια τέτοια δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων, καλύτερα να μην το συζητάμε. Βάλτε απλά τη φαντασία σας να δουλέψει.

Βέβαια, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι δεν είναι και τίποτε σοβαρό. Ομως, τι άραγε θέλουν να πιστέψουμε; Τζάμπα τις μαζεύουν όλες αυτές τις δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο; `Η, μήπως, για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και να κόβουν κλήσεις;


Παπαγεωργίου Βασίλης


«Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό... »

Ωραία παράσταση και η χτεσινή! Οι «πράσινοι» και οι «βένετοι» επιτέθηκαν ο ένας κατά του άλλου, με τη φυσικότητα που θα μιλούσαν κάνοντας πρόβα μπροστά στον καθρέφτη τους. Αλλωστε, ο ένας είναι ο καθρέφτης του άλλου.

Στην περίπτωσή τους το μόνο καινούριο στοιχείο είναι ένα: Αποδεικνύονται ανάξιοι ακόμα και για την τήρηση «αρχών» όπως εκείνη που λέει «μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια»...

«

Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», είναι το σύνθημα που θυμήθηκε η Χαρ. Τρικούπη. Οσο δεξιότερα, δε, πάει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τόσο περισσότερο αρχίζουν να φωνάζουν ότι «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»... Το πράγμα όμως έχει παραγίνει. Τόσο πολύ, που κατάντησε να θυμίζει εκείνο τον τσοπάνη που άρχιζε τις άναρθρες φωνασκίες κάθε φορά που ενατένιζε τις... δραστηριότητες της (δική του) φοράδας στο αλώνι.

Το έργο, λοιπόν, με το «γάιδαρο που είπε τον πετεινό κεφάλα», το ξαναζήσαμε στη Βουλή.

Ο μεν κ.Σημίτης δήλωσε ότι όχι μόνο δεν «απέσυρε» το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, αλλά αναλαμβάνει - προσωπικά κιόλας - να φέρει σε πέρας τη «μεταρρύθμιση»! Ο δε κ. Καραμανλής ξεσπάθωσε κατά του «σιαμαίου αδερφού» του. Τα είπε τόσο καλά, μάλιστα, που καταχειροκροτήθηκε και από τον κ.Σιούφα (σ.σ: το όνομα του οποίου φέρει ο αντιασφαλιστικός οδοστρωτήρας, που ξεκίνησε το ταξίδι του το 1992, και τον οποίο τώρα τον οδηγεί ο κ. Σημίτης).

Κατόπιν όλων αυτών, οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ... «τσακώθηκαν»!

Γιατί «τσακώθηκαν»; Και οι δυο συμφωνούν να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Συμφωνούν να μειωθούν οι συντάξεις. Συμφωνούν το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα να κονιορτοποιηθεί στα σαγόνια της ιδιωτικοποίησης. Γιατί, επομένως, «τσακώνονται»;

«Σχεδιάζουν δικομματικό "καβγά" για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη», τόνιζε ο χτεσινός τίτλος του «Ριζοσπάστη». Η αιτία προφανής: Οι λαϊκές αντιδράσεις που ξέσπασαν, επέφεραν τέτοιο μεγάλο πλήγμα στο πολιτικό σύστημα, ώστε απαιτείται να επιστρατευτεί κάθε λογής «καραγκιοζιλίκι», από εκείνα που έχουν αποταμιευτεί στο θησαυροφυλάκιο της αγυρτείας και να βγει από τη ναφθαλίνη κάθε παλαιολιθικός «χατζατζαρισμός», για να κερδίσει χρόνο το σύστημα της πολιτικής απάτης.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, οι κ.κ. Σημίτης και Καραμανλής μάς επιβεβαίωσαν με το παραπάνω. Μέχρι τις «βασιλικές κυβερνήσεις» και το «αστυνομικό παρακράτος»(!) έως και τη «χούντα του '67» (!) θυμήθηκε ο πρωθυπουργός! Ενας Σημίτης «αγνώριστος», «επιθετικός», «νταής», «σκέτος Παπανδρέου», κατά τους προσφιλείς αυλοκόλακές του. Μόνο το... ζιβάγκο του έλειπε του ανδρός...

Οσο για τον κ. Καραμανλή τα είπε κι αυτός όλα. Ενα μόνο «ξέχασε»: Οτι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είναι η συνέχεια της πολιτικής του δικού του κόμματος...

Ετσι, λοιπόν, με τον αέρα της εκπορνευτικής θεωρίας πως δεν έχει σημασία η ουσία, αλλά τα «επικοινωνιακά» και τα λοιπά θεατρινίστικα τερτίπια β` διαλογής, οι «πρασινο-γάλαζοι» έπαιξαν το ρόλο τους: Ο Κ.Σημίτης «άστραψε και βρόντηξε», σφυροκόπησε την κακούργα τη Δεξιά, και αφού τόνισε ότι... παρέλαβε χάος, λες και το 2001 είναι 1981 (!), έκανε μέχρι και τον Γκέμπελς να χαμογελά: Οι εργαζόμενοι, είπε, είχαν αυξήσεις εισοδημάτων κοντά στο 20% όσο είναι αυτός πρωθυπουργός!!!

Ο κ. Καραμανλής τον ακολούθησε κατά πόδας. Το κόμμα μου, είπε ο αρχηγός της ΝΔ, λέει τα ίδια και χειρότερα με εσάς για το Ασφαλιστικό, αλλά δεν τα λέει ακριβώς το κόμμα μου, τα λένε οι σύμβουλοί του κόμματός μου! Ιδού η «απολογία» του κ. Καραμανλή! Για να μη νομίζετε, δηλαδή, ότι δεν έχει και η ΝΔ τους δικούς της «Σπράους»...

Συμπέρασμα: Ο λαός τούς πήρε χαμπάρι και πασχίζουν να βγουν από το αδιέξοδο. Πώς; Παίζοντας, και οι μεν και οι δε, με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Αλλά, το επαναλαμβάνουμε: Ο λαός τούς έχει πάρει χαμπάρι...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ