ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνος για τους λαούς ο μηχανισμός για την υλοποίηση των «αξιών» της ΕΕ

Την έκθεση σχετικά με τη «Θέσπιση μηχανισμού της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και κατήγγειλε την ενορχηστρωμένη επιδίωξη των αστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο να δημιουργήσουν ένα εργαλείο ανοιχτής παρέμβασης της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε κάθε κράτος - μέλος της.

Οπως σημειώνει, «η Κομισιόν και οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν να θεσπιστεί ένας "διοργανικός μηχανισμός" της ΕΕ που θα παρακολουθεί σε ετήσια βάση την εφαρμογή των "αξιών" της ΕΕ από τα κράτη - μέλη της. Θα περιλαμβάνει ένα σύστημα ετήσιων εκθέσεων και κυρίως συστάσεων ανά χώρα και έλεγχο, από τα ευρωενωσιακά όργανα, της εφαρμογής τους από τις κυβερνήσεις. Ενα νέο δηλαδή συμπληρωματικό ευρω-εξάμηνο. Ταυτόχρονα, προβλέπει τη στήριξη (και με "ζεστό" χρήμα από τα ταμεία της ΕΕ) σε κάθε λογής ...πρακτορεία της ΕΕ (ΜΚΟ, "παρατηρητήρια", "υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων" κ.λπ.). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης κάποιου κράτους - μέλους με τις συστάσεις προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων του άρθρου 7 ΣΕΕ, καθώς και δημοσιονομικές κυρώσεις (αναστολή χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό και τα ταμεία της ΕΕ). Θα λειτουργεί δηλαδή σαν ένα ακόμη εργαλείο επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής από τα όργανα της ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις.

Η έκθεση, που υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ (και από τον εκλεγμένο με τη ναζιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή, Αθ. Κωνσταντίνου) είναι επικίνδυνη για τους λαούς και τις λαϊκές ελευθερίες.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά από την πείρα τους ποιες είναι οι "αξίες" της ΕΕ και πώς ερμηνεύει τη "δημοκρατία", το "κράτος δικαίου" και τα "θεμελιώδη δικαιώματα" για να δικαιολογεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και τώρα προωθεί τη συγκρότηση ενός ευρωενωσιακού μηχανισμού για να παρεμβαίνει "και με τη βούλα" στην εσωτερική πολιτική των κρατών - μελών της.

Η έκθεση αντανακλά τις σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ που αφορούν τόσο τις διαδικασίες εμβάθυνσης της ΕΕ σε αντιπαράθεση με φυγόκεντρες τάσεις που εκφράζουν αστικές κυβερνήσεις, τους διάφορους άξονες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της (όπως του Βίσεγκραντ) και την επιδίωξή τους για πιο αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις στην ΕΕ.

Η υποκρισία των αστικών πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο είναι απύθμενη. Τους πιάνει ο ...πόνος δήθεν για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Πολωνία, αλλά δεν λένε κουβέντα όταν αυτή η Δικαιοσύνη καταδικάζει τους κομμουνιστές και το ΚΚ Πολωνίας για τις ιδέες τους, όταν απαγορεύει ακόμη και τα κομμουνιστικά σύμβολα. Κάνουν πως δεν βλέπουν στηρίζοντας τον αντικομμουνιστικό νόμο στη Σλοβακία, ενώ επικροτούν την αντικομμουνιστική υστερία των κυβερνήσεων της Βαλτικής, την καταστολή σε μια σειρά από κράτη - μέλη της ΕΕ με την αντιδραστική κατεύθυνση περί καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης (όπως ο κατάπτυστος νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ελλάδα, οι απεργοκτόνοι νόμοι σε πλειάδα χώρων της ΕΕ, οι αστυνομικές επιθέσεις κατά διαδηλωτών σε Γαλλία, Ισπανία κ.α.).

Οι "αξίες" της ΕΕ δεν είναι παρά η υπεράσπιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και η θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών για την επιβολή της. Για να υπερασπίσει ο εργαζόμενος λαός τις ελευθερίες του πρέπει να βάλει στο στόχαστρο της πάλης του αυτό ακριβώς το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις που το υπηρετούν, για να λυτρωθεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης».

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ταξικοί φραγμοί για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας

Συνεχίζονται οι αντιδραστικές προσαρμογές για τους ΟΤΑ

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τον τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση της ΝΔ εισάγει νέους «κόφτες» για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, συνεχίζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για τα στελέχη του δημοσίου και τους ΟΤΑ, στρώνοντας ακόμα περισσότερο το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων και τη μεγαλύτερη πρόσδεσή τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους, κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, με τις διαφοροποιήσεις τους να αποτελούν ουσιαστικά παρότρυνση προς την κυβέρνηση για παραπέρα αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκης, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ σημείωσε ότι «είναι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας» της ΕΕ, δηλαδή τις κατευθύνσεις της ΕΕ που θέλουν τους ΟΤΑ πλήρως ενταγμένους στα «θέλω» του κεφαλαίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, δείχνοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινές επιδιώξεις ανέφερε ότι ακριβώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι επιτελικό κράτος και «Τοπική Αυτοδιοίκηση» «στήριγμα και όχι τροχοπέδη σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία» και επένδυση. Ο ίδιος άλλωστε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές εξήγγειλε ρυθμίσεις για «ισχυρή και αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με δικούς της πόρους, δυνατότητες, εξουσίες και αρμοδιότητες»...

Παραπέρα προσαρμογές για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, όσον αφορά τις διαδικασίες για την απόκτηση ιθαγένειας ανέφερε ότι εισάγει μια σειρά από «κόφτες» που αφορούν από την προκλητική αύξηση των ήδη υψηλότατων παραβόλων που φτάνουν τα 700 ευρώ, τη συνέντευξη, τις γραπτές εξετάσεις για τις οποίες απαιτούνται 70% επιτυχίας, μέχρι εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο συνολικό των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας θα μπορεί να καθορίζει ακόμα και υψηλότερο εισόδημα) με ό,τι σημαίνουν αυτά για τη μεγαλύτερη μερίδα των αιτούντων, ανέργους, εργαζόμενους που διαμένουν στη χώρα επί χρόνια δουλεύοντας σε συνθήκες ζούγκλας. Οπως ανέφερε, οι διατάξεις αυτές δεν αποτελούν και καμία έκπληξη αφού η ίδια κυβέρνηση είχε βάλει «κόφτες» για την πολιτογράφηση ακόμα και παιδιών με Ειδικές Ανάγκες δεύτερης γενιάς μεταναστών, όπως και των καθαριστριών σχολείων που εργάζονταν επί χρόνια σε αυτό το πόστο. Επισήμανε ότι το δρόμο για περισσότερους «κόφτες» είχε ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εισαγωγή των εξετάσεων στη διαδικασία πολιτογράφησης.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, ανέφερε ότι γίνεται φανερό πως το ζητούμενο είναι η ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, η προώθηση και διευκόλυνση των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς που έχει προκρίνει το κεφάλαιο όπως Ενέργεια, ΑΠΕ, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταδίκασε με τη σειρά του τις διατάξεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας τονίζοντας ότι, για παράδειγμα, ακόμα και τα οικονομικά κριτήρια που τίθενται δεν τα πληρούν ούτε οι Ελληνες, ενώ όσον αφορά την επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης ανέφερε ότι με τα όσα προβλέπονται φαίνεται καθαρά ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι «να φτιάξει έναν κρατικό μηχανισμό με στελέχη που όχι απλά θα υπηρετούν, αλλά θα πιστεύουν στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των προνομίων του κεφαλαίου» κ.ο.κ.

Χαράτσια χωρίς τέλος με ... «διευκολύνσεις»

Σε νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την τόνωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς παρά και τις αναστολές στις πληρωμές φόρων οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζουν σε ρότα διόγκωσης, αφού τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη της φοροληστείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε διευκολύνσεις που αφορούν νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μάρτης - Ιούνης 2020, αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μάρτης - Σεπτέμβρης 2020, ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι από το τέλος Οκτώβρη, παράλληλα με τις δόσεις για τον συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος έτους 2020 και άλλες υποχρεώσεις, θα αρχίσουν να «τρέχουν» και τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, ενώ ταυτόχρονα «τρέχουν» και οι δόσεις από τις παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 10 Οκτώβρη:

-- Στις 6 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟΒ Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη (Εγνατία 89), θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 11 Οκτώβρη:

-- Στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο «Αριστοτέλης» στον Καταχά Πιερίας, με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., σε σύσκεψη στο καφενείο «Πεύκο» στην Κατερίνη, θα μιλήσει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

-- Οι ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά. Με το ΚΚΕ μπροστά για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό», την Κυριακή 11 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο θέατρο του πάρκου Τρίτση. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Κυριακή 11 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην εκδήλωση που θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής, τιμώντας την επέτειο της μεγάλης μάχης της 13ης Οκτώβρη 1944. Θα μιλήσει η Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στη δίκη 4 κομμουνιστών

Σήμερα αναμένεται να δικαστούν από το μονομελές πλημμελειοδικείο Λάρισας 4 στελέχη του ΚΚΕ, που συνελήφθησαν το Σεπτέμβρη του 2018, επειδή έγραφαν προπαγανδιστικά συνθήματα για το 44ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η κατηγορία που αποδίδεται είναι αυτή της «διακεκριμένης φθοράς». Η ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ απαιτεί την απόσυρση των κατηγοριών και την αθώωση των στελεχών του Κόμματος και ταυτόχρονα καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

ΗΠΑ
Παρεμβαίνουν και στη Δικαιοσύνη

Διευρύνουν τους «δεσμούς» τους (και) στον τομέα της Δικαιοσύνης ΗΠΑ και Ελλάδα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως και τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας στις κόντρες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την ίδια την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης (συγκεκριμένα ο Τομέας Εθνικής Ασφάλειας - National Security Division) και το FBI «ολοκλήρωσαν έναν διήμερο διάλογο με Ελληνες εταίρους για να συζητήσουν τις αναδυόμενες απειλές εθνικής ασφάλειας όπως η τρομοκρατία, οι απειλές στον κυβερνοχώρο και η κακοήθης ξένη δραστηριότητα».

«Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων ασφαλείας», τονίζουν οι Αμερικανοί, βάζοντας στο επίκεντρο ανταγωνιστές τους όπως Ρωσία και Κίνα, την «κακόβουλη επιρροή» των οποίων καταγγέλλουν συνεχώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ