ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Κάλεσμα ξεσηκωμού μπροστά στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου

Η αφίσα για την απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου στη Λάρυμνα
Η αφίσα για την απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου στη Λάρυμνα
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο 17/10, στις 11 π.μ., στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Καθημερινές εξορμήσεις πραγματοποιούνται σε χωριά της περιοχής, ενώ αυξάνονται τα μηνύματα αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς, ενάντια στο διαλυτικό σχέδιο που «τρέχει» την ίδια ώρα η κυβέρνηση, η οποία χτες κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για τους δύο διαγωνισμούς εκποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Στόχος των Σωματείων είναι να μετατραπεί η απεργιακή συγκέντρωση σε μαζική και δυναμική απάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και όλου του λαού της περιοχής, ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την επιχείρηση κλειστή και με απολυμένους όλους τους εργαζόμενους. Με τις πρωτοβουλίες τους, καλούν να σημάνει γενικός ξεσηκωμός σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία, ώστε να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης που οδηγούν στην ανεργία 1.200 περίπου εργαζόμενους και σε οικονομικό μαρασμό τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με «μπροστάρη» το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, πραγματοποιούν καθημερινά περιοδείες στα χωριά της Λοκρίδας, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση. Με αφίσες, πανό, ντουντούκες αλλά και επαφή άτομο το άτομο, ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις και τον νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ώστε «να μη βγει κανείς εργαζόμενος έξω από τα συρματοπλέγματα του εργοστασίου, των μεταλλείων και των γραφείων», για να σταματήσει το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, σήμερα Τρίτη αντιπροσωπείες των Σωματείων θα βρεθούν στα πανεργατικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Χαλκίδα και Λαμία, προκειμένου να απευθύνουν χαιρετισμό και κάλεσμα στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Συλλογή υπογραφών στήριξης του δίκαιου αγώνα

Παράλληλα με τις περιοδείες, μπροστά στην απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για συλλογή υπογραφών από εργαζόμενους, εκπροσώπους φορέων και συνολικότερα τον λαό της περιοχής, για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δύο διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, απολύοντας όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της και ούτε μια θέση εργασίας, είναι πλήγμα τόσο για τους εργαζόμενους της ίδιας, όσο και για τους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων γύρω από αυτήν, αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, όλους τους κατοίκους γενικότερα σε Στερεά, Εύβοια, Καστοριά, ολόκληρη τη χώρα», τονίζεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που ήδη έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές.

Αυξάνονται τα μηνύματα αλληλεγγύης

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν καθημερινά Σωματεία και φορείς από τη Στερεά Ελλάδα και όλη τη χώρα.

Στα μηνύματα στήριξης και καλέσματα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου, που είχαν σταλεί στα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ την προηγούμενη βδομάδα, προστίθενται συνεχώς νέα μηνύματα. Ανάμεσά τους αυτά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμων Φθιώτιδας - Φωκίδας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Σήμερα Τρίτη, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας θα βρεθεί στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων.

Κυβερνητική τροπολογία για τους διαγωνισμούς εκποίησης

Την ανάγκη ισχυρής εργατικής - λαϊκής απάντησης με την απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου επιβεβαιώνει και η τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, επιχειρώντας να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των δύο ξεχωριστών διαγωνισμών για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού, οι διαγωνισμοί αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Οκτώβρη και θα αφορούν την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων της Βοιωτίας από το ΤΑΙΠΕΔ και για λογαριασμό του Δημόσιου και την πώληση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων, όπως τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας και του λιγνιτωρυχείου των Σερβίων από τον διαγωνισμό που θα «τρέξει» ο ειδικός εκκαθαριστής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρες Ερωτήσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων

Την ανάκληση απολύσεων εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, όπως και την ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, σχετικά με τις απολύσεις στην εταιρεία «Βαϊράμογλου» και στον ΕΛΓΑ.

Για την «Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ»

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας για τις απολύσεις και τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας οπτικών ειδών «Σ. Α. Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ», ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημειώνει μεταξύ άλλων πως η εταιρεία είχε τεράστια κερδοφορία όλο το προηγούμενο διάστημα, αξιοποίησε τις ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις διατάξεις των ΠΝΠ θέτοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης, ενώ το τελευταίο 15ήμερο προχώρησε σε 5 απολύσεις επικαλούμενη «οικονομικές δυσκολίες».

Ο βουλευτής υπογραμμίζει μάλιστα πως οι σύζυγοι δύο εκ των απολυθέντων είναι έγκυες, κάτι που είναι γνωστό στην εργοδοσία, ενώ απολύθηκε και εργαζόμενος που είχε διαπιστωμένη συνδικαλιστική δράση στο χώρο δουλειάς. Ταυτόχρονα αναφέρεται στα εμπόδια που έθεσε η εργοδοσία στις προσπάθειες του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής να μιλήσει με τους εργαζόμενους, με αποκορύφωμα την κλήση της στην αστυνομία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των συνδικάτων ενάντια στις απολύσεις, με αποτέλεσμα την προσαγωγή δύο εκλεγμένων συνδικαλιστών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεράστιες ευθύνες για το χτύπημα και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Θέλει να γίνονται απολύσεις και να μη σηκώνει κανείς κεφάλι», τονίζει η Επίκαιρη Ερώτηση, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις αυτές «συμβαδίζουν με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο, δίνοντας "αέρα στα πανιά" της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να υποχρεώσει την εταιρεία να ανακληθούν οι απολύσεις και να μη γίνει άλλη απόλυση, καθώς και να εξασφαλιστούν η ανεμπόδιστη παρέμβαση του Συνδικάτου και η άσκηση των συνδικαλιστικών του καθηκόντων στο χώρο.

Για τον ΕΛΓΑ

Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις έμπειρου προσωπικού του ΕΛΓΑ μέσω δικαστικών αποφάσεων ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του Κόμματος Διαμάντως Μανωλάκου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται:

«Στις 21/9 δημοσιεύτηκε η τελευταία μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων που έχουν οδηγήσει σε απόλυση 12 γεωπόνους - υπαλλήλους του ΕΛΓΑ που εργάζονται επί χρόνια στο φορέα. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι παρέμεναν στη θέση τους, με βάση πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί εφέσεις από τις διοικήσεις του ΕΛΓΑ.

Πρόκειται για πολύπειρο - εξειδικευμένο προσωπικό, με πολυετή προϋπηρεσία στην εκτίμηση ζημιών, που χάνει την εργασία του, ενώ καλύπτει ανάγκες σε έναν υποστελεχωμένο Οργανισμό, με συνεχώς αυξανόμενο όγκο εργασιών.

Είναι το λιγότερο προκλητικό, τη στιγμή που κάθε χρόνο καταγράφονται, λόγω έλλειψης προσωπικού, μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών, η διοίκηση του ΕΛΓΑ να προχωρά σε διαδικασίες απόλυσης εργαζομένων μέσω της δικαστικής οδού».

Το ΚΚΕ απαιτεί: Να παραμείνουν στην εργασία τους οι γεωπόνοι εκτιμητές που οδηγούνται στην ανεργία ύστερα από την εκδίκαση των εφέσεων που καταθέτει η διοίκηση του ΕΛΓΑ. Να ενισχυθεί ο φορέας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζονται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων.

ΣΕΡΡΕΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακόμα δύο εργαζόμενοι πέθαναν την ώρα της δουλειάς

Ακόμη δύο εργαζόμενοι άφησαν την τελευταία τους πνοή την ώρα της δουλειάς.

Ενας 43χρονος Βούλγαρος, εποχικός εργάτης σε γεωργικές εργασίες, σκοτώθηκε σε αγροτική περιοχή της Αλιστράτης Σερρών, όταν, κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης βαμβακιού, τον διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα. Οπως έγινε γνωστό, βρισκόταν πάνω στην πλατφόρμα γεωργικού μηχανήματος (βαμβακοσυλλέκτη), το οποίο χειριζόταν άλλος εργαζόμενος. Το μηχάνημα φαίνεται πως ήρθε σε επαφή με εναέριο καλώδιο ρεύματος με αποτέλεσμα να «κεραυνοβοληθεί» ο εργάτης.

Χτες, λίγο μετά τις 6 το πρωί, έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς ένας 50χρονος εργαζόμενος στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ο 50χρονος τεχνίτης πέθανε από ανακοπή την ώρα που άλλαζε ρούχα για να αναλάβει βάρδια. Ο θάνατος του εργαζόμενου στο χώρο εργασίας, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσπάθειας ανάνηψης, αναδεικνύει την ανάγκη διαρκούς παρουσίας γιατρών Εργασίας και νοσηλευτών στους χώρους δουλειάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο γιατρός Εργασίας υπάρχει μόνο δύο μέρες τη βδομάδα, ενώ και ο απινιδωτής που φέρεται να υπάρχει είναι κλειδωμένος στο ιατρείο.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Καταγγελία για φακέλωμα εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ

Προσπάθεια φακελώματος των εργαζομένων από τη νέα εργοδοσία στα σούπερ μάρκετ «Δήμητρα» καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Η εργοδοσία τις τελευταίες μέρες διακινεί έντυπο με το οποίο τους ζητά να της "εμπιστευτούν" μια σειρά από προσωπικά τους δεδομένα, κάποια από αυτά ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Υπενθυμίζει ότι η εργοδότρια εταιρεία SYNKA «διαμορφώνει τις προϋποθέσεις αλλαγής των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων», αφού πρόσφατα επιχείρησε να αποσπάσει υπογραφή σε «ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης εργασιακής σχέσης».

Η ανακοίνωση τονίζει ότι «τόσο το "ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης εργασιακής σχέσης" όσο και αυτό το έντυπο φακελώματος υπό τον τίτλο "Βιογραφικό εργαζόμενου" μπορούν να αξιοποιηθούν από την εργοδοσία για μειώσεις μισθών, απολύσεις κ.λπ.». Αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, επισημαίνει, δίνουν τα μέτρα που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ενώ «βρώμικο ρόλο σε βάρος των συναδέλφων παίζει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός του επιχειρησιακού σωματείου του συνεταιρισμού».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, να μην υπογράψουν το έντυπο φακελώματος, αντίθετα να δυναμώσουν τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του σωματείου για προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ