Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρες Ερωτήσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων

Την ανάκληση απολύσεων εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, όπως και την ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, σχετικά με τις απολύσεις στην εταιρεία «Βαϊράμογλου» και στον ΕΛΓΑ.

Για την «Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ»

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας για τις απολύσεις και τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας οπτικών ειδών «Σ. Α. Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ», ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημειώνει μεταξύ άλλων πως η εταιρεία είχε τεράστια κερδοφορία όλο το προηγούμενο διάστημα, αξιοποίησε τις ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις διατάξεις των ΠΝΠ θέτοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης, ενώ το τελευταίο 15ήμερο προχώρησε σε 5 απολύσεις επικαλούμενη «οικονομικές δυσκολίες».

Ο βουλευτής υπογραμμίζει μάλιστα πως οι σύζυγοι δύο εκ των απολυθέντων είναι έγκυες, κάτι που είναι γνωστό στην εργοδοσία, ενώ απολύθηκε και εργαζόμενος που είχε διαπιστωμένη συνδικαλιστική δράση στο χώρο δουλειάς. Ταυτόχρονα αναφέρεται στα εμπόδια που έθεσε η εργοδοσία στις προσπάθειες του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής να μιλήσει με τους εργαζόμενους, με αποκορύφωμα την κλήση της στην αστυνομία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των συνδικάτων ενάντια στις απολύσεις, με αποτέλεσμα την προσαγωγή δύο εκλεγμένων συνδικαλιστών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεράστιες ευθύνες για το χτύπημα και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Θέλει να γίνονται απολύσεις και να μη σηκώνει κανείς κεφάλι», τονίζει η Επίκαιρη Ερώτηση, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις αυτές «συμβαδίζουν με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο, δίνοντας "αέρα στα πανιά" της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να υποχρεώσει την εταιρεία να ανακληθούν οι απολύσεις και να μη γίνει άλλη απόλυση, καθώς και να εξασφαλιστούν η ανεμπόδιστη παρέμβαση του Συνδικάτου και η άσκηση των συνδικαλιστικών του καθηκόντων στο χώρο.

Για τον ΕΛΓΑ

Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις έμπειρου προσωπικού του ΕΛΓΑ μέσω δικαστικών αποφάσεων ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του Κόμματος Διαμάντως Μανωλάκου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται:

«Στις 21/9 δημοσιεύτηκε η τελευταία μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων που έχουν οδηγήσει σε απόλυση 12 γεωπόνους - υπαλλήλους του ΕΛΓΑ που εργάζονται επί χρόνια στο φορέα. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι παρέμεναν στη θέση τους, με βάση πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί εφέσεις από τις διοικήσεις του ΕΛΓΑ.

Πρόκειται για πολύπειρο - εξειδικευμένο προσωπικό, με πολυετή προϋπηρεσία στην εκτίμηση ζημιών, που χάνει την εργασία του, ενώ καλύπτει ανάγκες σε έναν υποστελεχωμένο Οργανισμό, με συνεχώς αυξανόμενο όγκο εργασιών.

Είναι το λιγότερο προκλητικό, τη στιγμή που κάθε χρόνο καταγράφονται, λόγω έλλειψης προσωπικού, μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών, η διοίκηση του ΕΛΓΑ να προχωρά σε διαδικασίες απόλυσης εργαζομένων μέσω της δικαστικής οδού».

Το ΚΚΕ απαιτεί: Να παραμείνουν στην εργασία τους οι γεωπόνοι εκτιμητές που οδηγούνται στην ανεργία ύστερα από την εκδίκαση των εφέσεων που καταθέτει η διοίκηση του ΕΛΓΑ. Να ενισχυθεί ο φορέας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζονται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει την κάλυψη στην εργοδοσία για τις εκδικητικές απολύσεις αγωνιστών συνδικαλιστών (2021-10-09 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας στους εργαζόμενους της «ΦΑΜΑΡ» (2019-07-08 00:00:00.0)
Στο έλεος της ΚΑΠ, της κυβέρνησης και της κακοκαιρίας (2016-11-23 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την ΕΛΒΟ (2013-07-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την ΕΛΒΟ (2013-07-13 00:00:00.0)
Θα αποζημιωθούν για τις ζημιές του παγετού; (2012-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ