ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να ακούσει τις ανησυχίες και τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημίων δηλώνει αδυναμία να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα θεωρητικά μαθήματα, εξαιτίας ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Στο πλευρό των φοιτητών και των συλλόγων τους, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, δηλώνει η ΚΝΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης αναφέρεται στην πραγματική κατάσταση των πανεπιστημίων, στη στάση της κυβέρνησης, και σημειώνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση να αφήσει τα ανέκδοτα πως δήθεν "οι φοιτητές επιστρέφουν με ασφάλεια στις διδακτικές αίθουσες και τα εργαστήρια" και να ακούσει τις ανησυχίες και τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η πραγματική κατάσταση των πανεπιστημίων είναι η εξής:

  • Η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημίων δηλώνει αδυναμία να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα θεωρητικά μαθήματα, εξαιτίας ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές. Ηδη αρκετές σύγκλητοι ανακοινώνουν πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα χωρίς ενίσχυση κρατικής χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού.
  • Τα εμπόδια των φοιτητών μεγαλώνουν! Τα διδακτικά κενά πολλαπλασιάζονται, τα τεχνικά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση συνεχίζονται, το κόστος του εξοπλισμού βαραίνει τους φοιτητές, τα ενοίκια στα άδεια πλέον σπίτια εξακολουθούν να "τρέχουν" κάθε μήνα, οι εστίες παραμένουν σε άθλια κατάσταση.
Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει όριο!
  • Η κυβέρνηση διαφημίζει 400 "νέες" θέσεις μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που τα στοιχεία για το 2019 μιλούν για 473 αφυπηρετήσεις καθηγητών! Ανοίγει δηλαδή 73 λιγότερες θέσεις!
  • Δίνει εν μέσω πανδημίας 1.287.000 ευρώ σε προγράμματα φοιτητικού τουρισμού, διαφημίζοντας ...λίγο πολιτισμό, λίγο σουβλάκι και λίγο θάλασσα, και δεν δίνει ούτε ένα κονδύλι για να μπορέσουν οι φοιτητές να μπουν στα πανεπιστήμια και να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους με ασφάλεια.
  • Κρατά τα πανεπιστήμια κλειστά για τους φοιτητές, στο όνομα της "προφύλαξης της δημόσιας υγείας", την ώρα που στον ίδιο χώρο "τρέχουν" όλα τα ερευνητικά προγράμματα, οι επενδύσεις, τα κέντρα καινοτομίας, τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή. Την ίδια στιγμή κρατά αναξιοποίητα μια σειρά δημόσια κτίρια που μπορούν να διατεθούν άμεσα για τις ανάγκες των φοιτητών, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την απαράδεκτη κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Τα "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" του υφυπουργού Παιδείας, Β. Διγαλάκη, σε Επίκαιρη Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την κατάσταση των εστιών και τα μέτρα στήριξης της φοιτητικής στέγης, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις ανάγκες των φοιτητών.
  • Αντί να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση στα πανεπιστήμια, ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που θα τα κάνει ακόμα χειρότερα, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών.

Η ΚΝΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και των συλλόγων τους για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Κάθε φοιτητής που αγωνιά για την πορεία των σπουδών του, να μη δώσει ανοχή στην περαιτέρω υποβάθμισή τους. Κάθε μάθημα, εργαστήριο και γνώσεις που χάνονται είναι πολύτιμα εφόδια που οι φοιτητές έχουν ανάγκη στη ζωή τους».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταργηθεί το χαράτσι για την απόκτηση δωματίου στις εστίες

«

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πετάει εκτός εστίας φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το χαράτσι!», καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών των Εστιών Λάρισας και εξηγεί σχετικά:

«Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά και εκατοντάδες φοιτητές, δικαιούχοι φοιτητικής εστίας, θα αναγκαστούμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη! Με το "καλημέρα" κάθε εστιακός φοιτητής αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 360 ευρώ για μονόκλινο και 135 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο.

Σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση του ιδρύματος όχι μόνο αρνείται να μας παραδώσει το κλειδί του δωματίου μας αλλά μας ξεκαθαρίζει ότι θα το χάσουμε! Σε κατάσταση πανδημίας, φοιτητές με άνεργους γονείς, με γονείς που απολύθηκαν εν μέσω καραντίνας είτε εργάζονται εκ περιτροπής, με μηδενικό εισόδημα (!) κινδυνεύουμε να μείνουμε στο δρόμο!».

Ο Σύλλογος καταλογίζει αδιαφορία στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου για τους εστιακούς φοιτητές, γιατί όπως σημειώνει «δεν έγινε καμία κίνηση ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την Covid-19». Απέναντι σε όλα αυτά μεταξύ άλλων απαιτεί: Να καταργηθεί το χαράτσι των 135 και 360 ευρώ, να υπενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση και δεν αρκούν οι κλίνες στις εστίες, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας, τακτικές απολυμάνσεις, δωρεάν ατομικά μέσα προστασίας και τεστ κ.ά.

Ο Σύλλογος καλεί τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς της Λάρισας να στηρίξουν τις διεκδικήσεις του, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμφοιτητής μας να μείνει στο δρόμο!». Στο πλευρό των φοιτητών στέκεται με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Σε άλλες πόλεις

Σε εστιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν παραδώσει το κλειδί του δωματίου τους στάλθηκαν, πρόσφατα, έγγραφα για την εξόφληση χρεών από το ενοίκιο των 45 ευρώ που τους επιβάλλεται για τη διαμονή στις εστίες. Η Γενική Συνέλευση των εστιακών φοιτητών συζήτησε το θέμα και από κοινού με άλλους φοιτητικούς συλλόγους προχώρησαν σε κινητοποίηση στη Σύγκλητο, πετυχαίνοντας να μην πληρώσουν οι φοιτητές τα χρέη και να παραγραφούν με μια αίτηση.

Οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα για να καταργηθεί το χαράτσι των 45 ευρώ, να υπενοικιαστούν ξενοδοχεία για τους φοιτητές που θα μείνουν εκτός εστίας, να αναβαθμιστούν οι εστίες και να ανεγερθούν νέες με ευθύνη του κράτους, να αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας, να γίνονται τακτικά τεστ Covid-19 για όλους τους εστιακούς φοιτητές.

Αντίστοιχα, στην Κομοτηνή, εδώ και δέκα μέρες περίπου, σε αρκετά δωμάτια στις εστίες δεν υπάρχει ζεστό νερό επειδή χάλασαν τα μπόιλερ. Οταν οι εστιακοί φοιτητές πήγαν στην υπηρεσία μέριμνας να ζητήσουν από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να διορθωθεί το πρόβλημα, η απάντηση που πήραν ήταν ότι ζεστό νερό θα υπάρχει το νωρίτερο σε 20 μέρες, ενώ τους πρότειναν να κάνουν μπάνιο σε σπίτια των φίλων τους! «Είναι απαράδεκτο το 2020 και ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή συγκυρία που έχουμε βρεθεί οι φοιτητές και οι οικογένειές μας να συμβαίνουν τέτοια πράγματα», καταγγέλλουν οι εστιακοί φοιτητές, που παράλληλα αντιδρούν στον νέο κανονισμό για την εστία που ζητάει από τους φοιτητές να δίνουν ως εγγύηση 200 ευρώ για να πάρουν δωμάτιο.

ΤΕ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση για τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής

Η κατάσταση που επικρατεί, ιδιαίτερα στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης του Κιλκίς, αλλά και στο Γυμνάσιο του Πολυκάστρου στα οποία φοιτά ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός μαθητών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κάτω από την αναγκαιότητα της προστασίας των μορφωτικών δικαιωμάτων και της υγείας των μαθητών, σε συνθήκες πανδημίας.

Επιβεβαιώθηκαν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, αλλά και άλλες πλευρές όπως ο συνωστισμός σε πολυπληθή τμήματα και οι ελλείψεις σε καθαρίστριες, που καθιστούν αδύνατη την εκπλήρωση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για σχολαστικό καθαρισμό των σχολείων. Επίσης αναδείχτηκε η άμεση ανάγκη για ίδρυση και ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, όπως το 4ο Γυμνάσιο και το 3ο ΓΕΛ Κιλκίς και το 2ο Γυμνάσιο στο Πολύκαστρο.

Τα μέλη του ΚΚΕ ανέδειξαν ακόμα τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας και επανέλαβαν την ανάγκη να γίνουν όλες οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν εξολοκλήρου τα κενά σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια.

Επίσης, να αξιοποιηθούν κτίρια του Δημοσίου ή των δήμων Κιλκίς και Παιονίας, να μετατραπούν σε σχολικές αίθουσες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να γίνει πράξη το αίτημα για 15 μαθητές στην τάξη.

Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό στην καθαριότητα που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, για να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης - ανέγερσης του 4ου Γυμνασίου και του 3ου ΓΕΛ στο Κιλκίς, του 2ου Γυμνασίου στο Πολύκαστρο, καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες για άλλες σχολικές μονάδες, όπως το Μουσικό Γυμνάσιο.

Για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών

Εκδήλωση με θέμα «Παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας» οργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 16 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Παπάζογλου (Θεράποντας).

Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τον Νίκο Αβραμίδη, γονέα και εκπαιδευτικό, και την Ελίνα Βαλετοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ