Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταργηθεί το χαράτσι για την απόκτηση δωματίου στις εστίες

«

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πετάει εκτός εστίας φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το χαράτσι!», καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών των Εστιών Λάρισας και εξηγεί σχετικά:

«Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά και εκατοντάδες φοιτητές, δικαιούχοι φοιτητικής εστίας, θα αναγκαστούμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη! Με το "καλημέρα" κάθε εστιακός φοιτητής αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 360 ευρώ για μονόκλινο και 135 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο.

Σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση του ιδρύματος όχι μόνο αρνείται να μας παραδώσει το κλειδί του δωματίου μας αλλά μας ξεκαθαρίζει ότι θα το χάσουμε! Σε κατάσταση πανδημίας, φοιτητές με άνεργους γονείς, με γονείς που απολύθηκαν εν μέσω καραντίνας είτε εργάζονται εκ περιτροπής, με μηδενικό εισόδημα (!) κινδυνεύουμε να μείνουμε στο δρόμο!».

Ο Σύλλογος καταλογίζει αδιαφορία στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου για τους εστιακούς φοιτητές, γιατί όπως σημειώνει «δεν έγινε καμία κίνηση ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την Covid-19». Απέναντι σε όλα αυτά μεταξύ άλλων απαιτεί: Να καταργηθεί το χαράτσι των 135 και 360 ευρώ, να υπενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση και δεν αρκούν οι κλίνες στις εστίες, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας, τακτικές απολυμάνσεις, δωρεάν ατομικά μέσα προστασίας και τεστ κ.ά.

Ο Σύλλογος καλεί τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς της Λάρισας να στηρίξουν τις διεκδικήσεις του, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμφοιτητής μας να μείνει στο δρόμο!». Στο πλευρό των φοιτητών στέκεται με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Σε άλλες πόλεις

Σε εστιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν παραδώσει το κλειδί του δωματίου τους στάλθηκαν, πρόσφατα, έγγραφα για την εξόφληση χρεών από το ενοίκιο των 45 ευρώ που τους επιβάλλεται για τη διαμονή στις εστίες. Η Γενική Συνέλευση των εστιακών φοιτητών συζήτησε το θέμα και από κοινού με άλλους φοιτητικούς συλλόγους προχώρησαν σε κινητοποίηση στη Σύγκλητο, πετυχαίνοντας να μην πληρώσουν οι φοιτητές τα χρέη και να παραγραφούν με μια αίτηση.

Οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα για να καταργηθεί το χαράτσι των 45 ευρώ, να υπενοικιαστούν ξενοδοχεία για τους φοιτητές που θα μείνουν εκτός εστίας, να αναβαθμιστούν οι εστίες και να ανεγερθούν νέες με ευθύνη του κράτους, να αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας, να γίνονται τακτικά τεστ Covid-19 για όλους τους εστιακούς φοιτητές.

Αντίστοιχα, στην Κομοτηνή, εδώ και δέκα μέρες περίπου, σε αρκετά δωμάτια στις εστίες δεν υπάρχει ζεστό νερό επειδή χάλασαν τα μπόιλερ. Οταν οι εστιακοί φοιτητές πήγαν στην υπηρεσία μέριμνας να ζητήσουν από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να διορθωθεί το πρόβλημα, η απάντηση που πήραν ήταν ότι ζεστό νερό θα υπάρχει το νωρίτερο σε 20 μέρες, ενώ τους πρότειναν να κάνουν μπάνιο σε σπίτια των φίλων τους! «Είναι απαράδεκτο το 2020 και ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή συγκυρία που έχουμε βρεθεί οι φοιτητές και οι οικογένειές μας να συμβαίνουν τέτοια πράγματα», καταγγέλλουν οι εστιακοί φοιτητές, που παράλληλα αντιδρούν στον νέο κανονισμό για την εστία που ζητάει από τους φοιτητές να δίνουν ως εγγύηση 200 ευρώ για να πάρουν δωμάτιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ