ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Εύθραυστη εκεχειρία με συνέχιση των εχθροπραξιών

Αμεση έναρξη «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» ζητά η Ρωσία, ενώ η Τουρκία διεκδικεί συμμετοχή σε αυτές

Από βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής στην πόλη Γκάντζια στο Αζερμπαϊτζάν

AP

Από βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής στην πόλη Γκάντζια στο Αζερμπαϊτζάν
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζονται σποραδικά οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός από το Σάββατο το μεσημέρι. Πρόκειται για μια εύθραυστη εκεχειρία που εναλλάσσεται με «σφυροκόπημα» των λαών της περιοχής, όλα στο «βωμό» των σύνθετων παζαριών ανάμεσα σε αστικές τάξεις και των συμμαχιών τους με ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο του πλούσιου ενεργειακά και σημαντικού γεωστρατηγικά Νότιου Καυκάσου.

Η κατάπαυση του πυρός «για ανθρωπιστικούς σκοπούς», που θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και την περισυλλογή των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις», ανακοινώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη Μόσχα, όπου οι ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας είχαν πολύωρες συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση του Ρώσου ομολόγου τους Σεργκέι Λαβρόφ. Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία), ισχυρίστηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ηταν η πρώτη διπλωματική επαφή των δύο εμπόλεμων πλευρών από τις 27 Σεπτέμβρη, όταν αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και αμάχους. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Μόσχα υποστηρίχτηκαν και από την Τουρκία, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πάντως οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εκεχειρία. H πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, που κατοικείται από Αρμένιους στην πλειοψηφία, έγινε το Σάββατο το βράδυ στόχος βομβαρδισμών, ενώ το Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι οι αρμενικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στον οικισμό Χαντρούτ, στα βόρεια της πόλης Τζεϊραγίλ, και σε άλλα σημεία της γραμμής επαφής.

«Η συμφωνία δεν τηρείται πλήρως μέχρι στιγμής και η στρατιωτική δραστηριότητα συνεχίζεται», είπε χτες ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως οι «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, μετά από νέες συνομιλίες που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζογκράμπ Μνατσακανιάν. Ο τελευταίος εξέφρασε την πρόθεση της Αρμενίας για συνομιλίες σε επίπεδο Ομάδας του Μινσκ και ζήτησε μηχανισμό επιτήρησης και επαλήθευσης της εκεχειρίας.

Εξάλλου ο Αζέρος ΥΠΕΞ, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ότι η «ανθρωπιστική εκεχειρία» θα διαρκέσει μόνο όσο ο Ερυθρός Σταυρός θα φροντίσει για την ανταλλαγή των σορών. Το «status quo» στον ορεινό θύλακα, είπε, «δεν εξυπηρετεί» το Αζερμπαϊτζάν και σκοπός είναι να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγαλύτερο μέρος των εδαφών αυτών.

Η ΕΕ εξέφρασε «ανησυχία» για την παραβίαση της εκεχειρίας, ενώ ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, απηύθυνε «έκκληση στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να βοηθήσει να εφαρμοστεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός».

Από την πλευρά του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας ζήτησε από τη Ρωσία να πιέσει την Αρμενία ώστε να τηρήσει τους όρους.

Πρόταση για συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις

Την «ανάγκη» για συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όποτε αυτές ξεκινήσουν, υπογράμμισε χτες ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, επαναφέροντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο. Η Αγκυρα στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν, και στρατιωτικά, σύμφωνα με καταγγελίες.

Να καταγραφεί τέλος ότι χτες συζήτησαν για την κατάσταση σε Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία και Λιβύη οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, και της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Κινήσεις για «εξομάλυνση» και εδραίωση του Προέδρου

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Συνεχίζεται η ενδοαστική πολιτική κρίση στο Κιργιστάν, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να παρατείνεται, έπειτα από μια βδομάδα αιματηρών ταραχών και έντονης αντιπαράθεσης για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη Τρίτη, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτώβρη, οι οποίες καταγγέλθηκαν ως νόθες και τελικά ακυρώθηκαν από την εκλογική επιτροπή της χώρας

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Κιργιστάν, Σορονμπάι Ζεενμπέκοφ, προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του. Το Σάββατο απέλυσε τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και διόρισε νέους, ενώ συνέλαβε με την κατηγορία της υποκίνησης σε ταραχές τον πρώην Πρόεδρο της χώρας (και πρώην σύμμαχό του), Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, λίγες μόλις μέρες αφότου τον αποφυλάκισαν υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπισκέκ. Την προηγούμενη μέρα ο Ζεενμπέκοφ είχε διατάξει να αναπτυχθούν στρατεύματα μέσα και γύρω από το Μπισκέκ.

Στο μεταξύ οι σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ στο κοινοβούλιο εξέλεξαν το Σάββατο νέο - υπηρεσιακό - πρωθυπουργό, τον Σαντίρ Ζαπάροφ (τον στηρίζει το εθνικιστικό κόμμα «Ατα Ζουρτ»), ο οποίος αποφυλακίστηκε την περασμένη βδομάδα από τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι έχει συμμαχήσει με τον Πρόεδρο Ζεενμπέκοφ. Προτού διοριστεί στη θέση του πρωθυπουργού, ο Ζαπάροφ ζήτησε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις πριν από τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, θέση που είχε υποστηρίξει προ ημερών και ο Ζεενμπέκοφ.

Το Κιργιστάν, χώρα της κεντρικής Ασίας, φιλοξενεί ρωσική αεροπορική στρατιωτική βάση, ενώ αποτελεί κόμβο για το εμπόριο με την Κίνα. Η περιοχή όπου βρίσκονται οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες βρίσκεται στο στόχαστρο, εκτός της Ρωσίας, τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, που επιδιώκουν εδώ και χρόνια να αυξήσουν την επιρροή τους εκεί.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Λουκασένκο με στελέχη της αντιπολίτευσης στη φυλακή

ΜΙΝΣΚ.--

Με στελέχη της αντιπολίτευσης που κρατούνται συναντήθηκε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος επισκέφτηκε φυλακή της πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Belta», δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία.

Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Μπαμπαρίκο, στον οποίο απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση τον Ιούλη, διακρίνεται στη φωτογραφία, όπως και ένα μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, η δικηγόρος Λίλια Βλάσοβα, η οποία προφυλακίστηκε στα τέλη Αυγούστου.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με το «Belta», ήταν να συζητηθούν οι αλλαγές που προτείνει ο Λουκασένκο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση την οποία έχει προαναγγείλει.

Την Κυριακή πάντως συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Μινσκ, με την αστυνομία να τις καταστέλλει και συνελήφθησαν δεκάδες. Χτες ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως «οι διαμαρτυρίες, που μετατοπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στο Μινσκ, έχουν γίνει οργανωμένες και πολύ ριζοσπαστικοποιημένες» και, επομένως, αστυνομία και στρατός «δεν θα φύγουν από τους δρόμους και θα χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό και θανατηφόρα όπλα, εάν χρειαστεί».

Το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησε χτες να συμπεριλάβει 40 άτομα στη λίστα των κυρώσεων με τα άτομα που εμπλέκονται στις εκλογές που χαρακτηρίζονται μη δίκαιες για την εκλογή Λουκασένκο, και δηλώνει ότι η ΕΕ είναι σε ετοιμότητα οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν και τον ίδιο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προσδοκίες μερίδας των Ταλιμπάν από μια επανεκλογή Τραμπ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο εκπρόσωπος της ηγεσίας των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, εξέφρασε προσδοκίες από μια επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, με φόντο τη συνέχιση των παζαριών για την «ειρηνευτική» διευθέτηση της κρίσης στο Αφγανιστάν. Μιλώντας στο δίκτυο CBS, ο Μουτζάχιντ υποστήριξε ότι «ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές γιατί αποδείχτηκε ένας πολιτικός που εκπλήρωσε όλες τις μεγάλες υποσχέσεις που έκανε στον αμερικανικό λαό, αν και δεν τα κατάφερε σε κάποια μικρά ζητήματα». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η πλειοψηφία του αμερικανικού πληθυσμού είναι κουρασμένη από την αστάθεια, τις οικονομικές αποτυχίες και τα ψέματα των πολιτικών και θα εμπιστευτεί πάλι τον Τραμπ, γιατί εκείνος είναι αποφασιστικός, θα μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό. Αλλοι πολιτικοί, περιλαμβανομένου του Μπάιντεν, έχουν μη ρεαλιστικά συνθήματα...». Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, άλλο ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε ανοιχτά ότι «ελπίζουμε ότι (ο Τραμπ) θα κερδίσει τις εκλογές και θα τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν».

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Τιμ Μέρτο, σχολίασε πάντως ότι «οι Ταλιμπάν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος θα προστατεύει πάντα τα αμερικανικά συμφέροντα με κάθε αναγκαίο μέσο».

Θυμίζουμε πάντως ότι τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό των Ταλιμπάν εκδηλώνονται όλο και περισσότερες τριβές και διαφωνίες, τόσο ως προς τις σχέσεις και τους όρους διαπραγμάτευσης με την αφγανική κυβέρνηση, όσο και σχετικά με τις διεθνείς συμμαχίες. Για παράδειγμα, έχουν ενταθεί επαφές και με Ρωσία, Κίνα κ.τ.λ.

ΙΡΑΚ
Υπό όρους η προσωρινή «ανακωχή» σιιτικών πολιτοφυλακών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε προσωρινή «ανακωχή» έναντι του αμερικανικού στρατού φαίνεται πως προχωρούν σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, σε μία περίοδο κατά την οποία το Πεντάγωνο φαίνεται πως αυξάνει τις απειλές ακόμη και για στρατιωτική δράση σε βάρος τους, με αφορμή τις διαδοχικές επιθέσεις σε θέσεις Αμερικανών στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος.

Την Κυριακή, ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να σταματήσουν τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υπό την προϋπόθεση ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα παρουσιάσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έξοδο των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, που είχε αποφασίσει η ιρακινή Βουλή από τον περασμένο Γενάρη. Πρότειναν, όπως ανακοίνωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» εκπρόσωπος της φιλοϊρανικής οργάνωσης «Κατάεμπ Χεζμπολάχ» («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), μία «υπό όρους κατάπαυση του πυρός» που θα εφαρμόσουν «όλες οι οργανώσεις της αντίστασης (σ.σ. κατά των ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που στοχοποιούσαν τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Ο εκπρόσωπος της «Κατάεμπ Χεζμπολάχ» τόνισε πως η απόφαση δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση από την κυβέρνηση της απόφασης της Βουλής για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Προειδοποίησε εντούτοις πως «αν η Αμερική επιμείνει να μείνει και δεν σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου, τότε οι οργανώσεις θα χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους». Πρόσθεσε ακόμη ότι η εκτόξευση πυραύλων «Κατιούσα» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των διπλωματικών αποστολών ήταν απλώς «ένα μήνυμα» ότι οι Αμερικανοί «δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα» και ότι μπορεί να ακολουθήσουν «χειρότερες επιθέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ