Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Λουκασένκο με στελέχη της αντιπολίτευσης στη φυλακή

ΜΙΝΣΚ.--

Με στελέχη της αντιπολίτευσης που κρατούνται συναντήθηκε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος επισκέφτηκε φυλακή της πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Belta», δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία.

Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Μπαμπαρίκο, στον οποίο απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση τον Ιούλη, διακρίνεται στη φωτογραφία, όπως και ένα μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, η δικηγόρος Λίλια Βλάσοβα, η οποία προφυλακίστηκε στα τέλη Αυγούστου.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με το «Belta», ήταν να συζητηθούν οι αλλαγές που προτείνει ο Λουκασένκο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση την οποία έχει προαναγγείλει.

Την Κυριακή πάντως συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Μινσκ, με την αστυνομία να τις καταστέλλει και συνελήφθησαν δεκάδες. Χτες ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως «οι διαμαρτυρίες, που μετατοπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στο Μινσκ, έχουν γίνει οργανωμένες και πολύ ριζοσπαστικοποιημένες» και, επομένως, αστυνομία και στρατός «δεν θα φύγουν από τους δρόμους και θα χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό και θανατηφόρα όπλα, εάν χρειαστεί».

Το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησε χτες να συμπεριλάβει 40 άτομα στη λίστα των κυρώσεων με τα άτομα που εμπλέκονται στις εκλογές που χαρακτηρίζονται μη δίκαιες για την εκλογή Λουκασένκο, και δηλώνει ότι η ΕΕ είναι σε ετοιμότητα οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν και τον ίδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ