Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εν μέσω ανταγωνιστικών συμφερόντων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΓΑΖΑ.--

Η σύγκλιση περιφερειακών γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα σε Ισραήλ και ορισμένες μοναρχίες του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν) προχωρά και με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Χτες ο Νετανιάχου προσκάλεσε τον διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, στο Ισραήλ προκειμένου να εξετάσουν από κοντά «τις προοπτικές για ειρήνη» στην περιοχή. Βεβαίως σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται να κατοχυρωθεί η βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και να δυσκολέψει ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων για ελεύθερη και βιώσιμη πατρίδα.

Την ίδια ώρα, στις συμμαχίες που διαμορφώνονται στην περιοχή υπάρχουν και αντιθέσεις. Την Κυριακή ο Ελι Κοέν, υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ξεκαθάρισε ότι η χώρα του αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Κατάρ (στενό σύμμαχο της Τουρκίας...) για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών τελευταίας γενιάς «F-35», μετά το αίτημα που υπέβαλε το εμιράτο προς την Ουάσιγκτον την περασμένη Τετάρτη, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στην Ντόχα.

Λίγες ώρες μετά, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκάργκας, χαρακτήρισε την τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ και την εκεί παρουσία του τουρκικού στρατού «στοιχείο αστάθειας στην περιοχή του Κόλπου», εκτιμώντας ότι έχει ήδη συμβάλει στην αρνητική πόλωση.

Επίσης χτες, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Middle East Eye», ο ηγέτης της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, εξέφρασε «λύπη» για τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ με το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι στερούνται νομιμότητας από τους λαούς των δύο χωρών.

Ερωτηθείς για το ρόλο της Τουρκίας στην απόφαση που πήραν τον Σεπτέμβρη «Χαμάς» και «Φατάχ» σε συνάντησή τους στο παλαιστινιακό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, για διεργασίες που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, απέρριψε ότι «πατροναρίστηκαν» από την Αγκυρα. Είπε ότι απλώς φιλοξενήθηκαν εκεί «χωρίς τουρκική ανάμειξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» του πολέμου και τους ομήρους (2023-12-30 00:00:00.0)
Συνεχή εμπόδια από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε απόφαση θα καλεί να σταματήσει το ισραηλινό μακελειό (2023-12-21 00:00:00.0)
«Φιέστα» για την υπογραφή της συμφωνίας ΗΑΕ - Ισραήλ (2020-09-09 00:00:00.0)
Ισραήλ και Εμιράτα οι «πιο αξιόπιστοι εταίροι» στην περιοχή (2020-09-01 00:00:00.0)
Σύνοδος των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν (2019-06-22 00:00:00.0)
Απειλές για νέα χτυπήματα στη Γάζα (2009-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ