Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Κινήσεις για «εξομάλυνση» και εδραίωση του Προέδρου

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Συνεχίζεται η ενδοαστική πολιτική κρίση στο Κιργιστάν, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να παρατείνεται, έπειτα από μια βδομάδα αιματηρών ταραχών και έντονης αντιπαράθεσης για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη Τρίτη, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτώβρη, οι οποίες καταγγέλθηκαν ως νόθες και τελικά ακυρώθηκαν από την εκλογική επιτροπή της χώρας

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Κιργιστάν, Σορονμπάι Ζεενμπέκοφ, προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του. Το Σάββατο απέλυσε τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και διόρισε νέους, ενώ συνέλαβε με την κατηγορία της υποκίνησης σε ταραχές τον πρώην Πρόεδρο της χώρας (και πρώην σύμμαχό του), Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, λίγες μόλις μέρες αφότου τον αποφυλάκισαν υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπισκέκ. Την προηγούμενη μέρα ο Ζεενμπέκοφ είχε διατάξει να αναπτυχθούν στρατεύματα μέσα και γύρω από το Μπισκέκ.

Στο μεταξύ οι σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ στο κοινοβούλιο εξέλεξαν το Σάββατο νέο - υπηρεσιακό - πρωθυπουργό, τον Σαντίρ Ζαπάροφ (τον στηρίζει το εθνικιστικό κόμμα «Ατα Ζουρτ»), ο οποίος αποφυλακίστηκε την περασμένη βδομάδα από τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι έχει συμμαχήσει με τον Πρόεδρο Ζεενμπέκοφ. Προτού διοριστεί στη θέση του πρωθυπουργού, ο Ζαπάροφ ζήτησε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις πριν από τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, θέση που είχε υποστηρίξει προ ημερών και ο Ζεενμπέκοφ.

Το Κιργιστάν, χώρα της κεντρικής Ασίας, φιλοξενεί ρωσική αεροπορική στρατιωτική βάση, ενώ αποτελεί κόμβο για το εμπόριο με την Κίνα. Η περιοχή όπου βρίσκονται οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες βρίσκεται στο στόχαστρο, εκτός της Ρωσίας, τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, που επιδιώκουν εδώ και χρόνια να αυξήσουν την επιρροή τους εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ