ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου «Η Νίκη μας και πάλι, πρωτάθλημα θα πάρει!»

Από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Θ. Βογιατζή στον Βόλο
Από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Θ. Βογιατζή στον Βόλο
Με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, νέων και ανθρώπων του Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Βογιατζή «Η Νίκη μας και πάλι, πρωτάθλημα θα πάρει!» από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» στον προαύλιο χώρο του Μεταξουργείου.

Στην εκδήλωση - παρουσίαση μίλησαν οι Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Θόδωρος Τσαλούχας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου και δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Σωτήρης Γκανάτσιος, γενικός γραμματέας Παλαιμάχων του Ολυμπιακού Βόλου, και Γιάννης Κολτσιδόπουλος, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Κείμενα διάβασε η Μαρία Καζανίδου. Ο συντονισμός έγινε από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Κέλλα.

Συνολικά, μέσα από τις παρεμβάσεις των ομιλητών αναδείχτηκε πως η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το βολιώτικο ποδόσφαιρο ούτε την ιστορία της ομάδας των Μικρασιατών προσφύγων, της Νίκης Βόλου. Αφορά και την ίδια την ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος του Βόλου σε διάστημα σχεδόν 60 χρόνων. Ξεχωριστοί σταθμοί στην ιστορία της Νίκης Βόλου, όπως ανέφεραν οι ομιλητές και παρουσιάζονται μέσα στο βιβλίο, ήταν η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη το 1964, στο γήπεδό της, το κοινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου το 1945 για την οικονομική ενίσχυση των αγωνιστών που εκείνη την περίοδο βρίσκονταν φυλακισμένοι στις φυλακές του Βόλου λόγω των διώξεων των κυβερνήσεων μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, μετά τον πόλεμο οι επεμβάσεις στα διοικητικά της ομάδας για να προχωρήσει η «αποκομμουνιστικοποίησή» της, τη δεκαετία του '50.

Ο Σωτήρης Κέλλας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πώς ιδρύθηκε η Νίκη Βόλου, στο ότι αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το ποδόσφαιρο της χώρας, ενώ στάθηκε στις συνέπειες από την εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού.

Ο Νάσος Μπράτσος έκανε εκτενή αναφορά στο κίνημα του εργατικού αθλητισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου, στους αθλητές που πήραν ενεργά μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση τη δεκαετία του '40, πολλοί εκ των οποίων εκτελέστηκαν, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Γόδας, ΕΛΑΣίτης, κομμουνιστής και ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, τα αδέρφια Μαλαβέτα, ποδοσφαιριστές τότε του Ολυμπιακού Βόλου.

Ο Θόδωρος Τσαλούχας ανέφερε ότι «το ποδόσφαιρο γεννήθηκε για τις ανάγκες των φτωχών λαϊκών τάξεων να διασκεδάσουν, ενώ σήμερα συσσωρεύονται επιχειρηματικά και στοιχηματικά συμφέροντα και χρησιμοποιείται για ιδεολογική πίεση στο λαϊκό κίνημα».

Ο Γιάννης Κολτσιδόπουλος σημείωσε ότι σήμερα «το ποδόσφαιρο της αγοράς βρωμάει και ζέχνει από όλες τις πλευρές. Στο καπιταλιστικό σύστημα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε θέαμα με λίγους πρωταγωνιστές και πολλούς θεατές, καταδικάζοντας οτιδήποτε είναι άχρηστο και είναι άχρηστο οτιδήποτε δεν αποφέρει κέρδη». Πρόσθεσε ότι «πρέπει το μέτωπο κατά της εμπορευματοποίησης να γίνει ισχυρό. Απαιτείται όμως ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ για την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας με γραμμή ρήξης ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και παράλληλα διεκδίκηση για το καθολικό δικαίωμα του λαού στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, με προοπτική γενικότερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, όπου και ο Αθλητισμός, οργανωμένος σε κεντρική βάση και σχεδιασμένος, θα εξυπηρετεί τις όλο και αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες, θα αποτελεί πραγματικό δικαίωμα στην πράξη και όχι ευκαιρία».

Ο Θανάσης Βογιατζής, μεταξύ άλλων, στάθηκε στην πορεία συγκέντρωσης των ιστορικών στοιχείων και της συγγραφής του βιβλίου, στα γεγονότα που τον οδήγησαν να γράψει το βιβλίο, ενώ ανέδειξε το ρόλο που έπαιξαν στην ίδρυση και ιστορική διαδρομή της ομάδας ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και τα κύματα των προσφύγων που αυτός δημιούργησε. Στο τέλος της εκδήλωσης, υπέγραψε αφιερώσεις στα βιβλία που διακινήθηκαν.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΠΑΟ
«Στον αέρα» λόγω κορονοϊού

Με τα κρούσματα κορονοϊού σε παίκτες και μέλη αποστολών να αυξάνονται συνεχώς στην Ευρωλίγκα, δημιουργώντας πέρα από διαδικαστικά προβλήματα και μια «ρευστή» κατάσταση στη διοργάνωση, με το σημερινό πρώτο μέρος της 3ης αγωνιστικής αρχίζει η πρώτη βδομάδα διπλών υποχρεώσεων για τη νέα σεζόν. Από ελληνικής πλευράς πρώτος στο χορό μπαίνει ο Παναθηναϊκός, που αντιμετωπίζει στη Γαλλία τη Βιλερμπάν (21.45 - Novasports 1).

Ωστόσο και παρά τη χτεσινή αναχώρηση των «πρασίνων» για τη Γαλλία, η διεξαγωγή του αγώνα όπως όλα έδειχναν βρισκόταν «στον αέρα» μέχρι αργά χτες το απόγευμα, εξαιτίας των 6 κρουσμάτων κορονοϊού στη Βιλερμπάν. Θυμίζουμε ότι βάσει του κανονισμού, σε περίπτωση που μια ομάδα δεν συμπληρώσει αποστολή λόγω κρουσμάτων κορονοϊού χάνει τον αγώνα στα χαρτιά 20-0.

Εφόσον πάντως ο αγώνας διεξαχθεί κανονικά, ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει τη νίκη προκειμένου να «ρεφάρει» την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό την προηγούμενη αγωνιστική. Αν αυτή έρθει θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας για τους «πράσινους», μετά το «διπλό» στη Μόσχα επί της Χίμκι για την 1η αγωνιστική. Για την ελληνική ομάδα δεν θα αγωνιστούν οι Μποχωρίδης και Τζάκσον.

  • Aλλοι αγώνες της βραδιάς: Ερυθρός Αστέρας - Ζαλγκίρις Κάουνας (20.00 - Novasports 5), Αλμπα Βερολίνου - Εφές (21.00 - Novasports 4), Μπασκόνια - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (22.00 - Novasports 3), Βαλένθια - Μπαρτσελόνα (22.00 - Novasports 2).
SUPER LEAGUE 1
Φινάλε για Πογιάτος, συμφωνία με Μπόλονι

Τα άσχημα αποτελέσματα στο ξεκίνημα της Super League 1 (2 ήττες, 1 ισοπαλία) και κυρίως η εικόνα που εμφάνισε η ομάδα έφεραν πρόωρο «διαζύγιο» στη συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον Ισπανό τεχνικό Ντάνι Πογιάτος, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χτες. Νέος τεχνικός της ομάδας είναι ο Ρουμάνος Λάζλο Μπόλονι, που την σεζόν 2010 - 2011 είχε περάσει από τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Υπήρξε επίσης ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό, με την απόκτηση του Βραζιλιάνου μέσου Μαουρίτσιο, που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ. Τέλος, φέρεται ότι δρομολογούνται αλλαγές στον Παναθηναϊκό και σε διοικητικό επίπεδο, καθώς με τα νέα δεδομένα θεωρείται επισφαλής η θέση του τεχνικού διευθυντή, επίσης Ισπανού Τσάβι Ρόκα, του οποίου επιλογή ήταν ο Πογιάτος.

Αναβάλλεται το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

Την αναβολή του ντέρμπι της 6ης αγωνιστική μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, όπως αναμενόταν, αποφάσισε η Λίγκα της πρώτης κατηγορίας, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση για το υπόλοιπο πρόγραμμα του 1ου γύρου του πρωταθλήματος. Αιτία της αναβολής οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των δύο ομάδων (του ΠΑΟΚ στο Europa League και του Ολυμπιακού στο Champions League), που δημιούργησαν διαδικαστικό (χρονικό) πρόβλημα στη διεξαγωγή του αγώνα, βάσει των όσων ορίζει ο ΚΑΠ.

ΤΕΝΙΣ - ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
Κυρίαρχος Ναδάλ, τίτλος για την Σβίατεκ

Τη δική του ιστορία στο τουρνουά Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι συνεχίζει να γράφει ο Ισπανός τενίστας Ράφα Ναδάλ, που για 5η συνεχόμενη φορά κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας με 3-0 σετ (6-0, 6-2, 7-5) τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του τουρνουά. Ο Ναδάλ έφτασε τις 13 συνολικά κατακτήσεις στο Ρολάν Γκαρός, που τον καθιστούν τον κορυφαίο σε χωμάτινο τερέν. Εφτασε επίσης τα 20 τρόπαια σε τουρνουά Grand Slam, περισσότερα από κάθε άλλον τενίστα.

Πρώτος τίτλος για Σβίατεκ

Πραγματοποιώντας μια σπουδαία εμφάνιση στην πρώτη της παρουσία σε τελικό Grand Slam, η 19χρονη Πολωνή Ιγκα Σβίατεκ κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός στο τουρνουά των γυναικών, χωρίς μάλιστα να χάσει ούτε ένα σετ στην πορεία της. Στον τελικό επικράτησε της Αμερικανίδας Σοφία Κένιν με 2-0 σετ (6-4, 6-1).

Στους τελικούς ΑΤP ο Τσιτσιπάς

Οσο για τον Στέφανο Τσιτσιπά, παρότι η φετινή του πορεία στο Ρολάν Γκαρός σταμάτησε στα ημιτελικά, οι σπουδαίες εμφανίσεις του τον ανέβασαν στο Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, μία θέση παραπάνω, ενώ παράλληλα του εξασφάλισαν τη συμμετοχή του στο τουρνουά ΑΤP Finals του Λονδίνου, όπου διεκδικούν τον τίτλο οι 8 κορυφαίοι τενίστες της σεζόν.

Μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανέβηκε και η Μαρία Σάκκαρη, παρότι δεν κατάφερε να περάσει στον 4ο γύρο του τουρνουά, και έτσι βρίσκεται πλέον στο Νο 23.

UEFA NATIONS LEAGUE
Παρέμεινε στην κορυφή του ομίλου της η Εθνική

Στην κορυφή του 3ου ομίλου της 3ης κατηγορίας του Nations League, μαζί με τη Σλοβενία, παρέμεινε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, μετά τη νίκη 2-0 επί της Μολδαβίας στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική της διοργάνωσης. Η ελληνική ομάδα έφτασε τους 7 βαθμούς, όσους και η Σλοβενία, υπερτερώντας όμως στην ισοβαθμία. Παράλληλα διατήρησε καλή ψυχολογία ενόψει της αναμέτρησης που ακολουθεί, με αντίπαλο το Κόσοβο, και πάλι στο ΟΑΚΑ.

Κόντρα στους Μολδαβούς η Εθνική ήταν καλύτερη σε γενικές γραμμές, είχε την κατοχή, έχασε ευκαιρίες και κατάφερε να «ξεκλειδώσει» την άμυνα των φιλοξενούμενων με τα γκολ των Μπακασέτα (45'+, πέναλτι) και Μάνταλου (50'). Μόνη στιγμή που απειλήθηκε ήταν στο 87', όταν μετά από λάθος της άμυνας η Μολδαβία κέρδισε πέναλτι, αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε την εκτέλεση του Μιλιντσεάνου.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος (69' Ρότα), Γιαννούλης, Τζαβέλλας, Σβάρνας, Κουρμπέλης (83' Μπουχαλάκης), Ζέκα, Λημνιός (76' Πέλκας), Μάνταλος (70' Φορτούνης), Μπακασέτας, Παυλίδης (83' Φούντας).

Μολδαβία: Ναμάσκο, Αρμας, Πόσματς, Μούντρατς, Ρεάμπτσιουκ, Πλάτιτσα, Τσότσιουτς, Ράτσα (66' Μαραντίτσι), Καϊμάκοφ (46' Επουρεάνου), Ιονίτσα (76' Ράκου), Νικολαέσκου (58' Μιλιντσεάνου).

  • Στο άλλο ματς του ομίλου: Σλοβενία - Κόσοβο 1-0. Η βαθμολογία: Ελλάδα 7, Σλοβενία 7, Κόσοβο 1, Μολδαβία 1.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ