ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Υποκατώτατος» μισθός 200 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους

Επιδότηση εκατομμυρίων ευρώ για τζάμπα εργασία στους εργοδότες

Με τη βούλα του κράτους επισημοποιείται ο νέος κατάπτυστος «υποκατώτατος» μισθός για μακροχρόνια ανέργους που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης του «μη μισθολογικού κόστους», που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, για τους μακροχρόνια ανέργους που θα προσληφθούν με μερική απασχόληση, ο μηνιαίος μισθός είναι δυνατό να συμπιεστεί σε ψίχουλα της τάξης των 200 ευρώ!

Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, που έχει προϋπολογισμό 345 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και των εισφορών που αναλογούν σε Δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα 6 μηνών και για 100.000 προσλήψεις.

Στην περίπτωση εργοδοτών που θα προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή ανέργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών, κάθε νέα πρόσληψη θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.

Με δεδομένο ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που θα προσληφθούν είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση, οι επιχειρήσεις έχουν το «πράσινο φως» να προσλάβουν προσωπικό με μειωμένο ωράριο και να το πληρώνουν με το μισθό πείνας των 200 ευρώ, χωρίς να βάλουν καν το χέρι στην τσέπη. «Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ», διευκρινίζει η ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών (άρθρο 2), ομολογώντας πως οι επιχειρήσεις έχουν το ελεύθερο να επιβάλλουν τέτοιους μισθούς πείνας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε χτες ότι «το πρόγραμμα "Συν-Εργασία", που αφορά την επιδότηση έως 60% του μισθού και του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται, θα συνεχιστεί κανονικά έως την 31η Δεκεμβρίου 2020». Αυτό που δεν είπε ο υπουργός, είναι πως πέραν της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και με αυτό το πρόγραμμα, μειώνεται ο εργατικός μισθός έως και 20% και προωθείται η παραπέρα «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.

ΠΛΟΙΟ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»
Στα 11 έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊού στο πλήρωμα

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία μετά την αποσιώπηση των κρουσμάτων κάνει και απολύσεις

Στους 11 είχαν ανέλθει μέχρι και χτες το μεσημέρι οι ναυτεργάτες που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, όλοι μέλη του πληρώματος του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» της ναυτιλιακής εταιρείας «ANMEZ» και, όπως όλα δείχνουν, έπεται συνέχεια... Οι ευθύνες για τη διασπορά του ιού στους ναυτεργάτες ανήκουν στην κυβέρνηση και τη ναυτιλιακή εταιρεία, αφού γνώριζαν από τις 8 Οκτώβρη ότι ναυτεργάτης είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό, με επίσημη καταγγελία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που απαιτούσαν την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την υγεία ναυτεργατών και επιβατών.

Ωστόσο, υπουργείο Ναυτιλίας και ναυτιλιακή εταιρεία αποσιώπησαν την καταγγελία και χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας, έδιναν άδεια απόπλου στο πλοίο να ταξιδεύει κανονικά περνώντας από όλα σχεδόν τα νησιά των Δ. Κυκλάδων (9 λιμάνια σύνολο!) μέχρι και την περασμένη Δευτέρα.

Το απόγευμα της Τρίτης και αφού είχε πια διαπιστωθεί η μεγάλη διασπορά του ιού ανάμεσα στους ναυτεργάτες του πληρώματος, «δέησαν» να ακινητοποιήσουν το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να «αναλάβει» κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, έχοντας την πλήρη κάλυψη του υπουργείου, συνεχίζει να προκαλεί. Οπως καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ μετά την ακινητοποίηση του πλοίου, άρχισε από πάνω να απολύει ναυτεργάτες!

Τα σωματεία απαιτούν «να μη γίνει καμία απόλυση ναυτεργάτη, η ναυτιλιακή εταιρεία, το υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε το καράβι να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη».

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «ΠΙΤΣΟΣ»
Χαριστική βολή στο προσωπικό της επιχείρησης

Κάλεσμα πάλης από το Συνδικάτο Μετάλλου για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος στο δρόμο

Τη χαριστική βολή στο προσωπικό της επιχείρησης «Πίτσος» ετοιμάζεται να δώσει η γερμανική ιδιοκτήτρια «Bosch», η οποία ανακοίνωσε τη μεταφορά της παραγωγής της στην Τουρκία και το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου, παρά την κερδοφορία της. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη διαχρονική και σταδιακή συρρίκνωση του προσωπικού της που προωθούσε εδώ και χρόνια η εργοδοσία. Παράλληλα, και με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν καβγά γύρω από το ποιος από τους δύο μπορεί να «προσελκύσει επενδύσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «δήθεν φιλοεπενδυτική», με τη ΝΔ να απαντά θυμίζοντας ότι επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης είχαν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις της επιχείρησης, ενώ και οι δύο δεν βγάζουν άχνα για τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα και τους εργαζόμενους που πετιούνται στην ανεργία.

Την εξέλιξη καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλώντας τους εργαζόμενους σε αποφασιστικό αγώνα και απαιτώντας να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να μην υπάρξει κανένας άνεργος.

Αναλύοντας το πώς φτάσαμε έως εδώ, το Συνδικάτο σημειώνει ότι δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Και θυμίζει ότι χρόνια τώρα «βλέπαμε τις αποχωρήσεις με μπόνους χιλιάδων ευρώ. Εδώ και χρόνια έχει προαναγγελθεί το λουκέτο. Η εργοδοσία μέσω της τεράστιας κερδοφορίας εξασφάλιζε μπόνους και προχωρούσε σε εθελούσιες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο λόγος του λουκέτου σαφέστατος, η BSH για λόγους ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας πάει αλλού την παραγωγή. Εννοείται πως δεν θα κάτσει να σκεφτεί τι θα κάνουν και πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι, όταν θα είναι άνεργοι, απολυμένοι. Κανένας καπιταλιστής δεν λογαριάζει τους εργαζόμενους παρά μόνο τα κέρδη του. Εχουν το ελεύθερο από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, άλλωστε τα νομοσχέδια που δίνουν "γην και ύδωρ" στους βιομηχάνους είναι η καθημερινότητα του νομοθετικού έργου του Κοινοβουλίου.

Το συνδικάτο μας - συνεχίζει η ανακοίνωση - εδώ και χρόνια είχε επανειλημμένα καταγγείλει αυτήν την προοπτική, όπως και όλους όσοι στηρίζανε τους εργοδότες, την εργοδοτική ΠΟΕΜ αλλά και το επιχειρησιακό σωματείο στην "Πίτσος", που προστάτευαν τα συμφέροντα της BSH, της εργοδοσίας, και όχι αυτά των εργαζομένων.

Δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να παρεμποδίσουν αυτήν την εξέλιξη που την γνωρίζουν χρόνια τώρα. Οι ευθύνες της ΠΟΕΜ είναι τεράστιες, όπως και για πολλά άλλα λουκέτα και για πολλά ακόμα που ζούμε ως εργαζόμενοι. Είναι εργαλείο του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων.

Το συνδικάτο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους της BSH (πρώην ΠΙΤΣΟΣ) σε άμεση οργάνωση του αγώνα για να παρεμποδίσουμε αυτήν την αρνητική εξέλιξη».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους της «Πίτσος» και αναδεικνύοντας τη σημασία του ενωμένου αγώνα τονίζει:

«Μαζί με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους από τη ΛΑΡΚΟ αλλά και πολλούς άλλους να χτίσουμε κάστρα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα που το τσακίζουν οι νόμοι της οικονομίας της αγοράς. Οι εργοδότες δεν λογαριάζουν παρά μόνο το κέρδος και μάλιστα το μέγιστο.

Η κυβέρνηση, που νομοθετεί ό,τι της προστάζουν ο ΣΕΒ και οι κεφαλαιοκράτες, να αναγκαστεί κάτω από τον αποφασιστικό μας αγώνα να δώσει τη λύση που συμφέρει τους εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΑΟΥΣΑ
Εργάτες και αγρότες διεκδικούν αυτά που τους χρωστούν οι βιομήχανοι

Αύριο στις 6 μ.μ. η συγκέντρωση στην πλατεία της Επισκοπής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργατών και αγροτών θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Επισκοπής στη Νάουσα, με αίτημα εδώ και τώρα οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι να τους πληρώσουν όσα τους χρωστάνε.

Την κινητοποίηση οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Οπως καταγγέλλουν, δεκάδες εργαζόμενοι στην περιοχή οι οποίοι εργάστηκαν ή εργάζονται στα διαλογητήρια παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο ταμείο ανεργίας και χάνουν επιδόματα, γιατί δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι αντεργατικοί νόμοι.

Απλήρωτοι είναι και οι αγρότες της περιοχής για την παραγωγή που έχουν παραδώσει και ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, τη φοροληστεία, το εμπάργκο, τις καταστροφές κ.λπ.

Από κοινού, λοιπόν, εργάτες και αγρότες οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που τους τσακίζει για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούν: Τώρα να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι αγρότες, ένταξη στο ταμείο ανεργίας με 50 ημερομίσθια, να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100% των ζημιών που υπέστησαν, κατάργηση του εμπάργκο, να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί σπιτιών και χωραφιών, να μην κόβονται το ρεύμα και το νερό σε καμιά ανήμπορη λαϊκή οικογένεια. Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ, να μη χαθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Περιοδεία στην «Κρόνος

Παράλληλα, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας δίνει τη μάχη για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση «Κρόνος», στην Πέλλα. Με την επαναλειτουργία του μετά από 10ήμερη αναστολή, λόγω των δεκάδων θετικών κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους (114 επιβεβαιωμένα), βρέθηκε έξω από την πύλη του εργοστασίου, στο τμήμα παραγωγής και στην ετικετέζα.

Οπως αναδείχθηκε, η μεγαλοεργοδοσία φαίνεται ότι δεν έχει κατοχυρώσει την καταβολή μισθοδοσίας και ασφάλισης στους εργαζόμενους της επιχείρησης για το διάστημα που αυτοί βρέθηκαν εκτός δουλειάς, είτε τις 10 μέρες που το εργοστάσιο έμεινε κλειστό, είτε και περισσότερες στις περιπτώσεις εργαζομένων που νόσησαν από τον ιό.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέσα από το Σωματείο τους για να μη χαθεί ούτε ένα μεροκάματο, ούτε ένα ένσημο. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία. Να μπορούν οι εργαζόμενοι με 50 ένσημα να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι να μη νομιμοποιήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα

Σε σχόλιό του για την κατάπτυστη διάταξη που θεσπίζει μισθό 200 ευρώ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το αίσχος του μηνιαίου μισθού των 200 ευρώ θεσπίζεται πλέον και επίσημα, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, μετατρέποντας τους μακροχρόνια άνεργους σε κυριολεκτικά τζάμπα εργατικό δυναμικό.

Πρόκληση, ακόμα, αποτελεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 345 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, χωρίς να υποχρεούνται να δώσουν ούτε ένα ευρώ πάνω από αυτά τα 200!

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μη νομιμοποιήσουν αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, να οργανώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση της ζωής, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ