ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΤΙΤΑΝ»
Μήνυμα αντίστασης στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων

Μαζική συγκέντρωση - αγωνιστική «ανάσα» ενάντια στη ρύπανση και τη δυσοσμία

Μαζική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και μαχητική πορεία «αναπνοής» προς στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου εργαζόμενοι και νέοι της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ».

Η κινητοποίηση αποτέλεσε άλλη μια αγωνιστική «ανάσα» μέσα στην ασφυκτική αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων που βάζουν τη σφραγίδα τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Μια πολιτική που θυσιάζει το περιβάλλον και την υγεία του λαού στο βωμό των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Για την κερδοφορία καρκίνος και ασφυξία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», ήταν ένα από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ», για μέτρα μείωσης της ρύπανσης στην επιβαρυμένη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Κ. Μακεδονίας, ο Θανάσης Τασιούδης, από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», η Στέλλα Δημητριάδου, από τους «Φίλους της Γης», ο Μάριος Παλάντζας, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κ. Μακεδονίας, ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, η Αννα - Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ως εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, και ο Αρης Λέκκας, πρόεδρος του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως: «Δίνετε λεφτά στους πετρελαιάδες και στα σχολεία πέφτουνε σοβάδες», «Το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε στα ζάρια, δίκαιο το αίτημα να φύγουν τα φουγάρα» και «Μολύνετε αέρα, βρωμίζετε τη γη μας, θέλετε να πάρετε και τη ζωή μας».

Η μαχητική πορεία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου μέλη των Συλλόγων Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) κρέμασαν στα κάγκελα τις πικέτες που κρατούσαν και σχημάτιζαν το σύνθημα «Οχι στην καύση».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία ενάντια στην καύση παλεύουν μεταξύ άλλων για:

-- Να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση τη νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ». Να σταματήσει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής RDF/SRF. Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων. Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

-- Να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες για τη σωρευτική ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Κατάρτιση ολοκληρωμένης εκτίμησης επικινδυνότητας και διαμόρφωση σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

-- Χρήσεις γης μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Βαριά βιομηχανία και μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων για την υγεία υλικών δεν χωρούν πια στα όρια των πόλεων.

-- Δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο Παύλου Μελά, πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένου στο σύστημα Υγείας και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ευόσμου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το παράδειγμα της Κούβας στην Υγεία δείχνει πως μπορεί να υπάρξει και άλλος δρόμος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/10 η εκδήλωση της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με θέμα «Κούβα: Η Επανάσταση στην υγεία του λαού και η διεθνιστική της διάσταση». Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της στήριξης του αιτήματος για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία «Χένρι Ριβ» το 2021, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Κουβανούς ήρωες γιατρούς, γέννημα - θρέμμα των κατακτήσεων της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση του Κόμματος, παρά τις δύσκολες συνθήκες, έρχεται να φωτίσει κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την υγεία του λαού, μέσα από το παράδειγμα των επιτευγμάτων της Κουβανικής Επανάστασης. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν όλα εκείνα τα δεδομένα, που θα τους βοηθήσουν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή να "κάνουν το λογαριασμό τους" με αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της απαξίωσης της δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των λίγων, των μονοπωλίων. Η Επανάσταση έχει εξασφαλίσει για όλο το λαό της Κούβας τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία και δείχνει και στους άλλους λαούς πως μπορεί να υπάρξει και άλλος δρόμος, όπου οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες δεν θα είναι εμπόρευμα».

Πολυάριθμα τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης

Το βήμα της εκδήλωσης
Το βήμα της εκδήλωσης
Η πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη που δείχνει, έκανε εκτενή αναφορά στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι φανερά τα θετικά αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα στην αναλογία 9 γιατρών ανά 1.000 κατοίκους, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο και ένα από τα πιο πολύτιμα επιτεύγματά μας. Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στην Υγεία είναι ένα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η Κούβα συμβάλλει στην ικανοποίηση αυτού του δικαιώματος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε πως «η διατήρηση των επιτευγμάτων που έγιναν σε διάφορους τομείς της ανάπτυξης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ιατρικής, ήταν δύσκολη, καθώς, από το 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν ενορχηστρώσει πολλές ενέργειες για να ανατρέψουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας. Εχουν επιβάλει έναν άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό αποκλεισμό, που είναι το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κούβας (...) Εφευρίσκουν προσχήματα για να μας τοποθετήσουν σε άδικες λίστες, εξαπολύουν εκστρατείες ενάντια στους γιατρούς μας, ενάντια στους ηγέτες μας, ενάντια στα επιτεύγματα και τις ενέργειες της Κουβανικής Επανάστασης...».

Αναφερόμενη στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού, τόνισε πως «από τον θρίαμβο της Επανάστασης, η Κούβα διακρίθηκε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού. Για πολλά χρόνια η Κούβα έστειλε ταξιαρχίες υγειονομικών σε διάφορες χώρες, καθώς και φοιτητές Ιατρικής, καθηγητές, για τη δημιουργία ή την ενίσχυση ιατρικών σχολών σε φτωχές χώρες. Η Κούβα και οι επαγγελματίες της Υγείας της είναι ένας πυλώνας διεθνούς αλληλεγγύης. Ολοι οι Κουβανοί υγειονομικοί που ταξίδεψαν για να εκπληρώσουν μια αποστολή αντιμετώπισης και ελέγχου του COVID-19 το έκαναν μετά από ρητό αίτημα των αρχών των χωρών όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, αυτή η συνεργασία προσφέρεται ως χειρονομία αλληλεγγύης, χωρίς η Κούβα να λαμβάνει οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση».

Σε σχέση με την πρωτοβουλία για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης, το 2021, στην ιατρική ταξιαρχία «Χένρι Ριβ», η πρέσβειρα τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των υποστηρικτικών και των φίλων, όπως εσείς, στη στήριξη των διεθνιστών Κουβανών γιατρών και στη διοργάνωση πρωτοβουλιών για να αναδείξετε την αλήθεια για την Κούβα σε όλους τους τομείς. Αλλά, πάνω απ' όλα, είναι σημαντική η συνεχής καταγγελία του άδικου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοδοτικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας, ο οποίος είναι μια πράξη γενοκτονίας εναντίον ενός γενναίου, κυρίαρχου και αλληλέγγυου λαού».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Τώρα αντιπλημμυρικά έργα και όχι ανεμογεννήτριες στα Αγραφα»

Συλλαλητήριο - μουσική διαμαρτυρία στις 31 Οκτώβρη

Με σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν. Τώρα αντιπλημμυρικά έργα και όχι ανεμογεννήτριες στα Αγραφα», το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων μαζί με τις Συντονιστικές Επιτροπές πληγέντων Αλιάκ Μαχαλά, Καμινάδων, Ταμασίου καλούν τον λαό και τους φορείς του νομού σε νέο μεγάλο παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο - μουσική διαμαρτυρία το Σάββατο 31 Οκτώβρη, στις 18.30 στην κεντρική πλατεία.

Στη μουσική διαμαρτυρία θα συμμετάσχουν οι Διονύσης Τσακνής, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γιώργος Αγγελής, Γιώργος Αλεξανδρής, Ειρήνη Γιαννούλα, Βαγγέλης Δημάκης, Χρήστος Κατσάνος, Δημήτρης Λατσάρας, Δημήτρης Μιαρίτης, Ναπολέων Μουλιάκος, Δήμος Μπαλάφας, Ρίτσα Πέτσα, Πένες Ροζ και Αρης Φιαλιάγκας.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων τονίζουν: «Είναι προκλητικό, την ίδια ώρα που ο λαός της περιοχής μας είναι ακόμα μέσα στις λάσπες, να ξεκινούν εργασίες εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νομό, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης», σημειώνοντας πως αυτές προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος και δημιουργούν νέους κινδύνους έντονων πλημμυρικών φαινομένων για τον νομό.

Το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων μαζί με τις Συντονιστικές Επιτροπές πληγέντων απαιτούν μεταξύ άλλων να σταματήσουν οι εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά - αποστραγγιστικά - αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος των αναγκών, για την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεων και καταστημάτων. Μαζικές προσλήψεις υγειονομικού - νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των μουσικών και των ανθρώπων του Πολιτισμού.

Εκδήλωση στην Ιστιαία

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ανοχύρωτη η Βόρεια Εύβοια στις υποδομές Υγείας και οδικού δικτύου μπροστά στην πανδημία - Οι θέσεις του ΚΚΕ» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 21 Οκτώβρη, στις 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο δημαρχείο Ιστιαίας, με ομιλήτρια την Ελένη Γεροπαναγιώτη, Γραμματέα της ΤΟ Εύβοιας και μέλος του Γρ. Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ