ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Εγκαίνια σε κρεβάτια ΜΕΘ με ... δανεικό προσωπικό

Eurokinissi

Εγκαίνια σε νέες κλίνες ΜΕΘ ...άδειες από εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές έκανε χτες η κυβέρνηση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Πρόκειται για τα πολυδιαφημισμένα εδώ και πέντε μήνες κρεβάτια, δωρεά της Βουλής, που ακόμα και σήμερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, καθώς δεν έχει προσληφθεί το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό.

Στα εγκαίνια, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης απογείωσε και πάλι την ατομική ευθύνη, λέγοντας ότι «αν δεν προσέξουμε όλοι, το σύστημα Υγείας θα δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις», ενώ παρουσίασε τα κρεβάτια ΜΕΘ που προστίθενται - ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες, και χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό - ως «μια μεγάλη ανακούφιση για όλους μας». Αντίστοιχα, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας επανέφερε το αφήγημα της «ενίσχυσης του ΕΣΥ με 6.500 προσωπικό», συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης οι οποίοι δεν αντικαθιστούν καν τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν μόλις τα 12 από τα 50 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο, για τη στελέχωση των οποίων μάλιστα η κυβέρνηση καταφεύγει σε αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από άλλα, εξίσου υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που κατήγγειλε άμεσα η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνοντας: «Η ασφαλής λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ απαιτεί κατάλληλο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η Εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο, δεν διαρκεί μόνο... 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με "ταχύρρυθμα σεμινάρια". Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ (...) αλλά σταθερά προσηλωμένη στη λογική "κόστους - οφέλους" υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων».

Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών

«Η πανδημία ανέδειξε πόση ανάγκη υπάρχει να έχουμε καλά και εξοπλισμένα νοσοκομεία, με υποδομές, με ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό. Αρα, η δημόσια και δωρεάν Υγεία είναι ανάγκη. Οι σημερινές 50 νέες ΜΕΘ - δωρεά της Βουλής - είναι μια μικρή ανάσα, αλλά για να ολοκληρωθεί χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 200 νοσηλευτές για τους θαλάμους, και βεβαίως ιατρικό δυναμικό. Σήμερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει όλες του τις δυνάμεις, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. Τα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ χρειάζεται να φτάσουν στις 3.500, όπως προβλέπεται», δήλωσε κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης στο «Σωτηρία» η εκπρόσωπος και βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Οσο για τους εκπροσώπους των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), επιχείρησαν να κρύψουν πίσω από τις γνωστές υποκριτικές κορόνες για την «αξία των ΜΕΘ» τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τις δημόσιες κλίνες ΜΕΘ που διατηρούσαν κλειστές επί 15 χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού, συνολικά για τις τεράστιες ελλείψεις και σε αυτόν τον κρίσιμο για την υγεία του λαού τομέα.

Παραμύθι για... «ευνοημένους» εργαζόμενους και ασθενείς στο «Σωτηρία»

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως επισημαίνει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων στο «Σωτηρία», «κυβέρνηση και διοίκηση προσπαθούν να πείσουν ότι το "Σωτηρία" είναι "ευνοημένο", η προβολή μάς κάνει καλό, και ως εκ τούτου σε εμάς να έρχεται προσωπικό».

«Κανείς εργαζόμενος δεν έχει κάτι να κερδίσει από την πολιτική της υποστελέχωσης και των υποχρεωτικών μετακινήσεων», ξεκαθαρίζει και σημειώνει:

  • Το νοσοκομείο εξακολουθεί να έχει 79 κενές θέσεις γιατρών (30 πνευμονολόγοι και 9 παθολόγοι ανάμεσά τους). Οι επικουρικές προσλήψεις του προηγούμενου διαστήματος δεν ξεπερνούν τις 20. Οι γιατροί του νοσοκομείου εξακολουθούν να παλεύουν για να βγάλουν προγράμματα εφημεριών, με αποτέλεσμα πολλοί να υπερβαίνουν το απαράδεκτο όριο των 7 εφημεριών το μήνα. Στην τελευταία προκήρυξη (9/20) προβλέπονται ένας μόνο πνευμονολόγος και ένας παθολόγος για το «Σωτηρία».
  • Ολόκληρες εφημερίες για το προσωπικό συνεχίζουν να βγαίνουν με μόλις μία απλή χειρουργική μάσκα για κάθε εργαζόμενο.
  • Λόγω κορονοϊού έχουν πάψει να λειτουργούν οι μισές πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου, οδηγώντας αναπόφευκτα τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
  • Στο Τμήμα Μελέτης Υπνου, οι μελέτες χαρακτηρίστηκαν «μη επείγουσες εξετάσεις, που μπορούν να αναβληθούν επ' αόριστον»!
Μεγαλώνει συνεχώς η διασπορά του κορονοϊού στα γηροκομεία

Δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα η κυβέρνηση - Αρνείται ακόμα και να δώσει τα σχετικά στοιχεία

Θερίζει η διασπορά του κορονοϊού στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) με νέες συρροές να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά σε δομές που θα έπρεπε να είναι θωρακισμένες, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και τα μέτρα που ανακοίνωσε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση, μόλις στα τέλη Αυγούστου, είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά, ενώ παραμένει ανέγγιχτη η εργοδοτική ασυδοσία.

Ετσι, μέσα σε λίγες μέρες, μετά τα νέα κρούσματα στη μεγάλη συρροή στη ΜΦΗ στον Αγ. Παντελεήμονα, μετά το γηροκομείο στα Γιάννενα που τέθηκε σε καραντίνα, νέα συρροή με τουλάχιστον 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκε σε ΜΦΗ στη Γλυφάδα, ενώ αργά χτες πληροφορίες ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν 3 κρούσματα σε ΜΦΗ στον Αγ. Στέφανο Αττικής.

Σε ό,τι αφορά τη ΜΦΗ στη Γλυφάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προληπτικά τεστ το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν 4 κρούσματα (1 εργαζόμενος και 3 ηλικιωμένοι), οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα. Κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων ελέγχων, τα αποτελέσματα των δύο πρώτων κύκλων τεστ, μέσα στη βδομάδα, βγήκαν αρνητικά. Ομως, στον τρίτο κύκλο ελέγχου, βρέθηκαν άλλα 10 άτομα θετικά, ενώ ακολούθησαν διακομιδές σε νοσοκομεία της Αττικής.

Στη ΜΦΗ στον Αγ. Στέφανο, πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 κρούσματα (2 εργαζόμενες και μια ηλικιωμένη), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των ελέγχων στους υπόλοιπους εργαζόμενους και φιλοξενούμενους.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» το πρόβλημα και τις ευθύνες της

Να σημειωθεί ότι για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να συσκοτίσει την κρίσιμη κατάσταση.

Ο «Ριζοσπάστης» ζήτησε χτες από τον ΕΟΔΥ στοιχεία για τον αριθμό των ηλικιωμένων από γηροκομεία που νοσηλεύονται, είναι διασωληνωμένοι ή έχουν χάσει τη ζωή τους. Η απάντηση που δόθηκε στην εφημερίδα ωστόσο ήταν ότι τα στοιχεία αυτά «δεν επιμερίζονται» από τα συνολικά στοιχεία της πανδημίας και δεν δημοσιοποιούνται... «λόγω ευαίσθητων δεδομένων»!

Πρόκειται βέβαια για μια προσχηματική δικαιολογία, πόσο μάλλον που όταν πρωτοεμφανίστηκαν συρροές και θάνατοι σε γηροκομεία της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση ανακοίνωνε σχετικά στοιχεία στις επίσημες ενημερώσεις, ενώ τώρα που οι συρροές έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο επιχειρεί να «κουκουλώσει» το μέγεθος του προβλήματος και τις ευθύνες της.

Την ίδια ώρα, τις συνέπειες της χρόνιας παράδοσης της Πρόνοιας για την τρίτη ηλικία στους ιδιώτες και την εργοδοτική ασυδοσία ήρθε να επιβεβαιώσει και το νέο τραγικό παράδειγμα από ΜΦΗ στις Σέρρες η οποία λειτουργούσε χωρίς άδεια, με άθλιες συνθήκες για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ξενώνας λειτουργούσε από τις 31/8, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια και να τηρούνται οι συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης. Κατά την επιτόπια έρευνα κατασχέθηκαν 339 ναρκωτικά δισκία, για τα οποία δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες ιατρικές συνταγές. Σε βάρος του ιδιοκτήτη σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση σε κίνδυνο, παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Απαράδεκτη τροπολογία για υποχρεωτικές μετακινήσεις στη ΓΓΠΠ

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία για υποχρεωτικές μετακινήσεις 4 μηνών υγειονομικού προσωπικού νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) απαιτούν τα Σωματεία Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο και στο ΠΑΓΝΗ, ζητώντας να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η συγκεκριμένη τροπολογία τροποποιεί προς το χειρότερο το υφιστάμενο άρθρο 28 του Ν. 4708/2020, που προέβλεπε υποχρεωτικές μετακινήσεις (1 μηνός) υγειονομικού προσωπικού νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στα σημεία εισόδου της χώρας, για στελέχωση κλιμακίων του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ. Ερχεται να συμπληρώσει τις εξίσου απαράδεκτες υποχρεωτικές μετακινήσεις υγειονομικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την πρόχειρη κάλυψη κενών, δημιουργώντας αντίστοιχα κενά στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία προέλευσης.

«Αντί για την επείγουσα ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας με προσωπικό, για την κάλυψη των περισσότερων από 25.000 κενών οργανικών θέσεων, ενώ οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, η κυβέρνηση με τη νέα τροπολογία ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα αποδυνάμωσή τους, τη στιγμή που τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης της εξάπλωσης της επιδημίας», υπογραμμίζουν τα Σωματεία.

Και απαιτούν: Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία. Να προσληφθούν όλοι οι γιατροί που συμμετέχουν στις κρίσεις για τις προκηρυχθείσες θέσεις, με προτεραιότητα σε ειδικότητες όπως εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι κ.λπ. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

1.358 νέα κρούσματα και 30 νεκροί σε τρεις μέρες

Την αυξανόμενη έξαρση της πανδημίας, η οποία βρίσκει έδαφος πάνω στην ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση για την προστασία του λαού, αποτυπώνουν καθημερινά τα σχετικά στοιχεία.

Μόνο μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν στη χώρα 1.358 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 30 ακόμα νεκροί. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 25.802, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανόντων έφτασε τους 520 (127 καταγράφονται ήδη μέσα στον Οκτώβρη).

Χτες ανακοινώθηκαν 438 νέα κρούσματα, ενώ 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν πάλι 438 κρούσματα και 9 νεκροί. Το Σάββατο τα κρούσματα ήταν 482 και 10 οι νεκροί.

Ογδόντα πέντε ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία στα 66 έτη.

Η διασπορά του ιού καταγράφεται καθημερινά σε όλη τη χώρα, με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων να εντοπίζεται σε Αττική (546 κρούσματα το τριήμερο και 175 χτες), Θεσσαλονίκη (180 και 49 αντίστοιχα), Κοζάνη (78 και 21), Σέρρες (37 και 28), Καστοριά (32 και 5). Το τριήμερο τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν 102 (χτες έφτασαν τα 50) και τα κρούσματα υπό διερεύνηση 64.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντί για μπαλώματα, μονιμοποίηση τώρα των συμβασιούχων, προσλήψεις υγειονομικών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την παρέμβαση του πρωθυπουργού στα εγκαίνια κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι νέες ΜΕΘ για να λειτουργήσουν, εκτός από κτίρια, κρεβάτια και μηχανήματα, χρειάζονται και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν καλύπτεται ούτε με συμβασιούχους ούτε με ανακύκλωση προσωπικού και μεταφορά του από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Γι' αυτό και η κυβέρνηση αντί για μπαλώματα, τώρα να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους και να προσλάβει το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ