ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ξεκινά η δίκη για την άγρια δολοφονία

Φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη, μέρα έναρξης της δίκης, έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας

Το σημείο της δολοφονίας

Eurokinissi

Το σημείο της δολοφονίας
Ξεκινά αύριο η δίκη για την άγρια δολοφονία του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου που συνέβη πριν από δύο χρόνια και έναν μήνα στην οδό Γλάδστωνος, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.

Κατηγορούμενοι είναι δύο καταστηματάρχες της περιοχής, ένας μεσίτης και ένας κοσμηματοπώλης, και τέσσερις αστυνομικοί (υπήρχαν οχτώ αστυνομικοί εμπλεκόμενοι). Ολοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας από δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του δολοφονημένου. Σημειωτέον, μετά το πρώτο λιντσάρισμά του Ζαχαρία Κωστόπουλου από τους δύο καταστηματάρχες, ακολούθησε και δεύτερο από τους αστυνομικούς. Ο Ζακ πέθανε από τον άγριο ξυλοδαρμό, που προκάλεσε πολλαπλά τραύματα με συνέπεια ισχαιμικό επεισόδιο. Σχετικό βίντεο είδε τη δημοσιότητα. Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή για την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, μιας ακραίας ανθρωποκτονίας που μέχρι στιγμής έχει μείνει αδικαίωτη. Στόχος της πολιτικής αγωγής, παρά το ελλιπές κατηγορητήριο, θα είναι να αναδειχτούν όλες οι πλευρές της αλήθειας.

Αρχικά ο Ζακ Κωστόπουλος παρουσιάστηκε ως ληστής... προκαλώντας αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Η δικηγόρος της οικογένειας Αννυ Παπαρούσου έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους πως η κατηγορία δεν είναι η αρμόζουσα για ένα τέτοιο άγριο έγκλημα και έχει αναφερθεί στη μεγάλη χρονική καθυστέρηση για την έναρξη της δίκης υπογραμμίζοντας: «Η αστυνομία όχι μόνο δεν συνέβαλε στο έργο της ανάκρισης αλλά κωλυσιέργησε ώστε να μην έχουμε σήμερα μια πλήρη εικόνα. Εχουμε εικόνα βέβαια, αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί ο Ζακ μπήκε σε αυτό το κοσμηματοπωλείο, δεν γνωρίζουμε αν τον κυνηγούσαν, δεν γνωρίζουμε τι είχε προηγηθεί. Υπήρχε η πραγματική δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις αλλά η αστυνομία ούτε προσέγγισε μάρτυρες αυτόπτες ούτε αναζήτησε οπτικό υλικό και στη συνέχεια άφησε αφύλακτο τον χώρο».

INTIME NEWS

Η ίδια έχει αναφέρει πως «μετά τη δολοφονία η συμπεριφορά των δραστών δείχνει ότι παραμένουν αμετανόητοι. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι μέχρι σήμερα δεν έχουν υποστεί καμία σοβαρή συνέπεια και κυκλοφορούν ελεύθεροι με πολύ χαλαρούς περιοριστικούς όρους».

Παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων

Την καταδίκη των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ καλούν στη συγκέντρωση έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας αύριο, Τετάρτη 21 Οκτώβρη, στην έναρξη της δίκης.

Σε σχετικό ψήφισμα σημειώνουν:

«Στις 21 Οκτώβρη 2020 ξεκινάει η δίκη για την αποτρόπαιη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου πριν από δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα του άγριου ξυλοδαρμού του από καταστηματάρχες και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.

Απαιτούμε να καταδικαστούν οι έξι κατηγορούμενοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Καταδικάζουμε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης με βάση την πρόταση της εισαγγελέα, που ρίχνει στα "μαλακά" τους αυτουργούς της δολοφονίας.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη κωλυσιεργία της δίκης, την προσπάθεια συγκάλυψης και υπονόμευσης της δίωξης των δραστών, τόσο με ευθύνη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ.

Τέτοιες εγκληματικές, αποτρόπαιες πράξεις δεν γεννιούνται σε κοινωνικό "κενό αέρος". Είναι αποτέλεσμα των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων που γεννάει και αναπτύσσει η βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτό είναι το πρόσφορο έδαφος που καλλιεργεί την ομοφοβία, το ρατσισμό, οδηγεί στο περιθώριο κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους.

Πάνω σε αυτό το έδαφος βρίσκει χώρο να αναπτύσσεται και το φασιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να ρίξουν ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους νέους, στο λαό, οι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και όποια άλλα φασιστοειδή στοιχεία.

Ηταν σκληρή η μάχη που έδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, το ταξικό εργατικό κίνημα, το μαθητικό κίνημα, για να απομονωθούν οι φασίστες ναζιστές, αλλά και απέναντι σε αυτούς που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού. Το δικαστήριο επικύρωσε τη λαϊκή ετυμηγορία για τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, στέλνοντας τους δολοφόνους φασίστες στη φυλακή.

Απαιτείται επαγρύπνηση και διαρκής συλλογική και οργανωμένη πάλη από το φοιτητικό κίνημα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στο φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν.

Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή εκδήλωσης ρατσιστικής και ομοφοβικής συμπεριφοράς και βίας.

Διεκδικούμε γενναία και ολόπλευρη κρατική και κοινωνική στήριξη των ατόμων που το ίδιο το σύστημα καθιστά ευάλωτους, ακόμα και περιθωριοποιεί.

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, κοινωνικά δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική ζωή, για όλους και όλες».

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ζητά τη μετάθεση της έναρξης ισχύος του Πτωχευτικού Κώδικα

Τη μετάθεση της έναρξης ισχύος του Πτωχευτικού Κώδικα στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, αντί για την 1η Ιανουαρίου, ζητάει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης, Χ. Σεβαστίδης, κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έθεσε το ζήτημα της επιτυχούς και ουσιαστικής εφαρμογής του νόμου - κάτι που έχουν θέσει όλες οι πλευρές (ΤτΕ, τράπεζες κ.ά.) - και εξαρτάται από τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

Ο εκπρόσωπος της ΕΔΕ ζήτησε χρόνο για να υπάρξει κατάλληλη και έγκαιρη επιμόρφωση μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, σημειώνοντας ότι «μέσα σε δύο μήνες, να προλάβουν οι δικαστές να αντιληφθούν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, να προσαρμοστούν και να επιμορφωθούν, είναι αδύνατον».

Συμπλοκή με πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας

Ομάδες ατόμων που επέβαιναν σε τέσσερα αυτοκίνητα συνεπλάκησαν χτες μεταξύ τους και εν κινήσει στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Αγίου Μελετίου, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα ένας περαστικός άντρας να τραυματιστεί στο πόδι. Υστερα από καταδίωξη στα Πατήσια, αστυνομικοί ακινητοποίησαν δύο από τα αυτοκίνητα και έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή 5 ατόμων.

Αστυνομικοί που είχαν λάβει σήμα για αναζητήσεις έσπευσαν μέσω της Λ. Κηφισού και στο ύψος της γέφυρας Ροσινιόλ, στο ρεύμα προς Λαμία, ένας οδηγός, που έκανε αδέξια κίνηση αλλαγής λωρίδας από την αριστερή στη μεσαία, εμβόλισε και παρέσυρε τις δύο μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και των τεσσάρων επιβαινόντων αστυνομικών, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Απόφαση για την υπόθεση «Noor One»

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έκρινε χτες αθώους, ομόφωνα, τους Αιμίλιο Κοτσώνη και Παναγιώτη Φάρο και κατά πλειοψηφία τον Βασίλειο Κουρούβανη, για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης, της μεγαλύτερης ποσότητας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η εισαγγελική πρόταση ήταν αντίθετη.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Αιμ. Κοτσώνη «με ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη. Κατά πλειοψηφία αθώος κρίθηκε ο Β. Κουρούβανης, υποναυλωτής του «Noor One» και ομόφωνα αθώος ο πρώην πλοιοκτήτης του πλοίου Π. Φάρος. Και οι τρεις, με την άδεια της προέδρου της έδρας, αποχώρησαν από τη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Ενοχοι κρίθηκαν οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης, οι τέσσερις Τούρκοι που συμμετείχαν στη μεταφορά των ναρκωτικών σε αποθήκη στο Κορωπί, ο Ιρανός συνοδός των ναρκωτικών στο πλοίο, ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί, όπου μεταφέρθηκε η ηρωίνη, και ο Σταύρος Λάγιος, συνεργάτης του Γιαννουσάκη που βοήθησε στη μεταφορά του φορτίου από το πλοίο στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη και σε κατάστημα της περιοχής, όπου παρελήφθη μέρος του από Τούρκους συγκατηγορούμενούς του.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει την αλλαγή των κατηγοριών προς το δυσμενέστερο σε βάρος του συνεργάτη της εταιρείας «Capital» του Β. Μαρινάκη, Αιμ. Κοτσώνη, αλλά και του φερόμενου ως υποναυλωτή Β. Κουρούβανη. Βαρύ ήταν το «κατηγορώ» και για τους Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη, ενώ η ίδια πρότεινε την απαλλαγή του πρώην ιδιοκτήτη του πλοίου, Π. Φάρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ