ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Νίκη στον Λουίς Αρτσε δίνουν τα exit polls

Στο κέντρο ο υποψήφιος του MAS Λουίς Αρτσε Κατακόρα

Copyright 2020 The Associated

Στο κέντρο ο υποψήφιος του MAS Λουίς Αρτσε Κατακόρα
Την ανάδειξη του Λουίς Αρτσε Κατακόρα σε Πρόεδρο της Βολιβίας, από τον πρώτο γύρο, δείχνουν οι μετρήσεις «πάνω στην κάλπη» (exit polls) των εκλογών της Κυριακής (ήταν προεδρικές και βουλευτικές για θητεία έως το 2025), αφού εμφανίζεται να προηγείται με τουλάχιστον 20 μονάδες του βασικού αντιπάλου του, ωστόσο η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν και χτες με αργούς ρυθμούς.

Σχεδόν στον ένα χρόνο από την πραξικοπηματική ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου Προέδρου, Εβο Μοράλες, από την αντιδραστική αντιπολίτευση, με τη στήριξη των ΗΠΑ, το Νοέμβρη του 2019, που τοποθέτησε τον «αχυράνθρωπό» της, την Γιανίνε Ανιες, ο 57χρονος Λ. Αρτσε, του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό - Πολιτικό Εργαλείο για την κυριαρχία των λαών» (MAS - IPSP) καταγράφει το 52,4% - 53% των ψήφων έναντι 30% - 31% του φιλελεύθερου Κάρλος Μέσα και της λεγόμενης «Κοινωνίας των πολιτών», με τη στήριξη των πραξικοπηματιών. Ακολουθούν ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, με περίπου 14%, και με πολύ μικρά ποσοστά ο κορεατικής καταγωγής Τσι Χιουν Τσουνγκ κ.ά. Και στις βουλευτικές εκλογές προβλέπεται επικράτηση του MAS.

Ο Αρτσε - με αντιπρόεδρο τον Νταβίντ Τσοκεουάνκα (11 χρόνια υπουργός Εξωτερικών), ο οποίος προέρχεται από τους ιθαγενείς Αϊμάρα, από όπου κατάγεται και ο Μοράλες - ήταν για χρόνια υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του ΜAS, οικονομολόγος με σπουδές στην Αγγλία και «αρχιτέκτονας» του κεϊνσιανού μοντέλου στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού της Βολιβίας. Στις πρώτες δηλώσεις μετά τη διαφαινόμενη νίκη του, ο Αρτσε σημείωσε ότι «ανακτήσαμε την δημοκρατία και την ελπίδα», όπως και ότι «θα εργαστούμε για όλους τους Βολιβιανούς και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Πάντως, η πραξικοπηματίας Γιανίνε Ανιες και ο Κάρλος Μέσα συγχάρηκαν τον αντίπαλό τους, με την πρώτη να σπεύδει να δηλώνει: «Δεν έχουμε ακόμη την επίσημη καταμέτρηση, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ο Αρτσε και ο Τσοκεουάνκα κέρδισαν τις εκλογές». Κάλεσε δε τον κόσμο να περιμένει «χωρίς βίαιες ενέργειες την τελική καταμέτρηση», που επιβλέπεται από διεθνείς παρατηρητές από την ΕΕ, το Ιδρυμα Κάρτερ και άλλους.

Ο πρώην Πρόεδρος Ε. Μοράλες, από την Αργεντινή που βρίσκεται με πολιτικό άσυλο, δήλωσε με ικανοποίηση: «Το MAS κέρδισε με διαφορά τις εκλογές, για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Αρτσε είναι Πρόεδρος της Βολιβίας» και είπε ότι «σύντομα θα επιστρέψει».

Συγχαρητήρια μηνύματα έφτασαν και από τους Προέδρους της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, όπως και άλλους πολιτικούς της περιοχής και της Ευρώπης, όπως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, αντιπρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας.

ΧΙΛΗ
Καταστολή μαζικής κινητοποίησης

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες Χιλιανοί διαδήλωσαν την Κυριακή στο Σαντιάγο για την πρώτη επέτειο από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων πριν από έναν χρόνο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες. Τότε, από τον Οκτώβρη του 2019 έως τον Γενάρη του 2020, η Χιλή είχε συγκλονιστεί από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις από συνδικαλιστικές, φοιτητικές, ιθαγένικες, αγροτικές οργανώσεις, που απαιτούσαν ουσιαστική βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, δωρεάν - ποιοτική Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη, καθώς και Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από τον λαό, αφού 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, το Σύνταγμα δεν άλλαξε από τις νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που πέρασαν.

Μία βδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, όπου οι Χιλιανοί καλούνται να αποφασίσουν για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, συνδικάτα εργαζομένων, οργανώσεις νεολαίας κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη καταστολή, που με το πρόσχημα της πανδημίας έχει επιστρατευτεί από την αντιδραστική κυβέρνηση του Σ. Πινιέρα. Και σε αυτή τη μαζική διαδήλωση οι δυνάμεις καταστολής αξιοποιώντας τη δράση προβοκατόρων προχώρησαν σε βάρβαρη καταστολή και σύλληψη πάνω από 580 ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα. Αργά το βράδυ της Κυριακής, από σφαίρα της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας καταγγέλθηκε η δολοφονία 18χρονου διαδηλωτή σε συνοικία του Σαντιάγο.

Θυμίζουμε ότι στις περσινές διαδηλώσεις είχαν σκοτωθεί γύρω στους 30 ανθρώπους, 352 διαδηλωτές είχαν προβλήματα όρασης, με 21 από αυτούς να την έχουν χάσει μερικά ή ολικά, και είχαν τραυματιστεί γύρω στις 3.500.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δικαιοσύνη για τη δολοφονία της Φλ. Γκόμες, στελέχους της ΚΝ Αργεντινής

Συλλυπητήριο μήνυμα προς την Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας Αργεντινής έστειλε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ για τη δολοφονία της Φλορένσια Γκόμες, στελέχους της οργάνωσης που δολοφονήθηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα στις 12 Οκτώβρη.

Στο μήνυμα σημειώνεται: «Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας Αργεντινής, για τη δολοφονία της συντρόφισσας Φλορένσια Γκόμες, στελέχους της Οργάνωσής σας, όπως αντίστοιχα και στην οικογένειά της.

Μας γεμίζει μεγάλη οργή η τραγική είδηση της δολοφονίας της συντρόφισσας Φλορένσια, η οποία δολοφονήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Οκτώβρη, αφού πρώτα κακοποιήθηκε και ενώ το άψυχο σώμα της βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα σε δρόμο στην περιοχή Σαν Χόρχε της περιφέρειας Σάντα Φε, όπου η ίδια ζούσε μαζί με τις δύο κόρες της.

Η συντρόφισσα Φλορένσια έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες γυναίκες που δολοφονούνται (200 μόνο στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια της πανδημίας), τη στιγμή που παρά την υποκριτική "ευαισθησία" των αστικών κυβερνήσεων σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα αφήνει απροστάτευτες εκατομμύρια γυναίκες.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας, σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, και στηρίζουμε τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που πραγματοποιείτε στη Σάντα Φε και σε ολόκληρη την Αργεντινή.

Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για την συντρόφισσα Φλορένσια Γκόμες!».

Απαντητική επιστολή του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ

Απαντητική επιστολή στη συγχαρητήρια επιστολή του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, απέστειλε ο νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας, στην οποία σημειώνει:

«Σύντροφε Νίκο,

Ευχαριστώ θερμά τόσο εσένα προσωπικά όσο και το ΚΣ της ΚΝΕ για τις ευχές σας για την ανάληψη των νέων μου καθηκόντων αλλά και για τους αγώνες της Οργάνωσής μας.

Εκ μέρους του ΚΣ της ΕΔΟΝ θέλω να εκφράσω για ακόμα μια φορά την εκτίμηση της οργάνωσής μας προς την ΚΝΕ, για τους αγώνες που δίνει καθημερινά και διαχρονικά, για τον κάθε νέο και νέα στην Ελλάδα και την κοινωνία ευρύτερα, για τα δίκαια και δικαιώματα της νεολαίας σήμερα αλλά και για το στόχο και το όραμα της ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας για την οποία παλεύουμε, για την κοινωνία του Σοσιαλισμού.

Ως ΕΔΟΝ προσβλέπουμε στη συνέχιση της αδελφικής σχέσης και άριστης συνεργασίας των οργανώσεών μας, η οποία εδράζεται σε συντροφικούς δεσμούς δεκαετιών».

ΗΠΑ
Κλίμα ανούσιας αντιπαράθεσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας «New York Post», για δύο μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχαν σταλεί το 2014 από ανώτατα στελέχη της ουκρανικής εταιρείας Ενέργειας «Burisma» στον Χάντερ Μπάιντεν, γιο του Δημοκρατικού υποψήφιου για την προεδρία, πρώην αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ώστε να χρησιμοποιήσει «επιρροή» και γνωριμίες του πατέρα του, δεν είναι μέρος κάποιας ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης, δήλωσε χτες ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζον Ράτκλιφ. Η παραπάνω δήλωση του Ράτκλιφ ήταν απάντηση στον ισχυρισμό του προεδρεύοντος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ανταμ Κλιφ, πως ήταν «μέρος ρωσικής εκστρατείας» οι πρόσφατες πληροφορίες περί της αμφιλεγόμενης αλληλογραφίας του γιου του πρώην αντιπροέδρου.

Η υπόθεση τροφοδοτεί το κλίμα της ανούσιας ενδοαστικής αντιπαράθεσης από το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των εκλογών της 3ης Νοέμβρη. Ηδη συνεχίζεται η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες που στήνονται πριν από την τελική ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών, όπως και οι επιστολικές ψήφοι, που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 28 εκατομμύρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ