ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Συγκέντρωση αύριο ενάντια στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Στις 6 μ.μ. έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Σωματεία εργαζομένων και φορείς αυτοαπασχολούμενων καλούν αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενάντια στον Πτωχευτικό Κώδικα που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση.

Με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο φέρνει ομηρία για τα λαϊκά στρώματα. Κάτω από τον προκλητικό τίτλο της «δεύτερης ευκαιρίας», προβλέπει τη δυνατότητα πτώχευσης φυσικού προσώπου, δηλαδή ενός μισθωτού, αγρότη, ελεύθερου επαγγελματία, με ρευστοποίηση της περιουσίας και της πρώτης κατοικίας του, ενώ το φυσικό πρόσωπο που πτωχεύει θα ζει με τα ψίχουλα που βαφτίζονται «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», αφού το εισόδημά του θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή των χρεών. Προβλέπονται μάλιστα απειλές για ποινές ακόμα και φυλάκισης όταν επιδίδεται σε «ριψοκίνδυνες συμπεριφορές».

«Κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού - Κανένας πλειστηριασμός» απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.«Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι βάζουν ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα και ετοιμάζουν μια νέα θηλιά στο λαό: 'Η θα πτωχεύσεις και θα χάσεις το σύνολο της περιουσίας σου ή θα αποδεχτείς να γίνεις νοικάρης στο ίδιο σου το σπίτι», σχολιάζει το Συνδικάτο. «Οι μαζικές παρεμβάσεις που έγιναν σε ειρηνοδικεία και συμβολαιογραφεία είχαν αποτέλεσμα. Μαζί με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς σταματήσαμε πλειστηριασμούς, υποχρεώσαμε τράπεζες να επαναδιαπραγματευτούν τα δάνεια, συνεχίζουν να μένουν στα σπίτια τους λαϊκός κόσμος που πάλεψε και δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς και στις πιέσεις», θυμίζει το Σωματείο. Καλεί σωματεία, φορείς και εργαζόμενους να περιφρουρήσουν τη λαϊκή περιουσία από τα νύχια της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και από τα «κοράκια» που την έχουν βάλει στο μάτι.

Να αποσυρθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο απαιτούν το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.«Το νομοσχέδιο αυτό δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Πρέπει να καταψηφιστεί», τονίζουν και προσθέτουν ότι «το συνολικότερο πλαίσιο που διαμορφώνεται υπηρετεί προκλητικά τα συμφέροντα των τραπεζών και των funds σε βάρος του λαού».

ΟΒΣΑ: Δεν είναι δεύτερη ευκαιρία, είναι ομηρία!

«Δεν είναι δεύτερη ευκαιρία, είναι ομηρία», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους στην κινητοποίηση. «Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι η συντονισμένη επίθεση τραπεζιτών και κράτους. Γνωρίζουν την αδυναμία πληρωμής των οφειλών μεγάλου μέρους αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών και τώρα έρχονται να σφίξουν περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Οπως εξηγεί, το νομοσχέδιο φέρνει «fast track πλειστηριασμούς, ρευστοποίηση της περιουσίας (κατοικιών, μαγαζιών, εργαλείων δουλειάς μικροεπιχειρήσεων κ.λπ.), αλλά και δέσμευση μέρους του ετήσιου εισοδήματος των οικογενειών μας».

Σχολιάζοντας τον προκλητικό ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών ότι μετά την πτώχευση ο επαγγελματίας θα διατηρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος για να ξεκινήσει ξανά, η ΟΒΣΑ επισημαίνει: «Αλήθεια, τι θα ξαναρχίσει αυτός που μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται θα έχει οδηγηθεί στη χρεοκοπία, θα έχει απολέσει κάθε περιουσιακό στοιχείο, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, θα έχει δεσμευτεί μέρος του ετήσιου εισοδήματός του προκειμένου να αποπληρωθούν τράπεζες, κράτος και άλλοι πιστωτές, όπως ΔΕΗ κ.λπ.;», αναρωτιέται η ΟΒΣΑ σχετικά με τον χαρακτηρισμό των παραπάνω ρυθμίσεων ως «δεύτερης ευκαιρίας». «Πρόκειται για κυριολεκτική ομηρία, την οποία πρέπει να καταδικάσουν οι αυτοαπασχολούμενοι μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα», καταλήγει.

Αναφορικά με ορισμένες διατάξεις που ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο και «έχουν προβληθεί κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια από κυβερνήσεις - ΕΕ - επιμελητήρια - συνδικαλιστικές ηγεσίες», όπως η διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης, οι συμβουλευτικές δομές για τους πτωχευμένους, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «όλα τα παραπάνω είναι το αναγκαίο άλλοθι που χρειάζεται η κυβέρνηση για να πλασάρει το νομοσχέδιο και να ανακαλύπτουν οι γνωστές συνδικαλιστικές ηγεσίες κάποια "θετικά" σημεία».

«Το πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων», ξεκαθαρίζει, «δεν είναι η άγνοια ή η έλλειψη ενημέρωσης για το πού βαδίζει η επιχείρησή τους, αλλά τα μειωμένα εισοδήματά τους, ειδικά στις συνθήκες κρίσης, η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην αγορά, οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν κυβερνήσεις - ΕΕ».

Η ΟΒΣΑ καλεί σε απόσυρση του νομοσχεδίου και μεταξύ άλλων απαιτεί: Αμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος), κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες, κ.ά.

Με το ΔΣ της ΕΙΗΕΑ συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με το ΔΣ της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, ενώ από την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών συμμετείχαν ο πρόεδρός της, Νίκος Χατζηνικολάου, ο αντιπρόεδρος, Τάσος Μπούρας, ο γραμματέας, Γιάννης Φιλιππάκης, και τα μέλη του ΔΣ Ανδρέας Κουρής και Κωνσταντίνος Γέρου.

Από το ΔΣ της Ενωσης τέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο του Τύπου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με μέτρα στήριξης του Τύπου, αρκεί αυτά να έχουν κριτήριο τη στήριξη των εργαζομένων στον χώρο. Από αυτήν την άποψη αντιμετωπίζει θετικά τα μέτρα, όπως είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στις εφημερίδες, με βάση και τη γενική θέση για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα μέτρα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, των εφημερίδων και των δημοσιογράφων, ενάντια στα fake news και τη λογοκλοπή, όπως επίσης και για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της μελέτης.

Η κρατική διαφήμιση θα πρέπει να γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και με πλήρη διαφάνεια, όπως προβλέπει και η σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί από θέση αρχής με την κρατική ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων και από αυτήν τη σκοπιά δεν ψήφισε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις του Τύπου. Σε κάθε περίπτωση, η κατανομή των όποιων χρημάτων πρέπει να γίνει με κριτήριο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με αποκλεισμό εντύπων που καλλιεργούν το ρατσισμό, το φασισμό κ.λπ.

Μ. ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο

Την απόσυρση τώρα του κατάπτυστου νομοσχεδίου για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, απαίτησε χτες η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, μεταφέροντας το αίτημα που εκφράζουν σειρά σωματείων και φορέων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός για να προστατέψουν το βιος τους από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds.

Η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι «η σκοπιμότητα του νομοσχεδίου είναι να αυξήσει την είσπραξη των οφειλών μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, μέσω της εκποίησης της όποιας περιουσίας ή των εισοδημάτων διαθέτουν».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση «πατάει στα συντρίμμια που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας και αυτός βέβαια το έργο που είχαν οι πριν από αυτόν κυβερνήσεις τα χρόνια των μνημονίων, και σήμερα έρχεται η ΝΔ πιο επιθετικά να βάλει οριστικά "ταφόπλακα" στην όποια έννοια προστασίας έχει απομείνει στην πρώτη κατοικία, κάνοντας και ένα βήμα παραπέρα: Για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα κήρυξης πτώχευσης ακόμα και για φυσικά πρόσωπα.

Και, βέβαια, δεν πρόκειται εδώ απλά και μόνο για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Εδώ μιλάμε για τη δυνατότητα, σε όλη την κλίμακα των λαϊκών στρωμάτων, να μπορούν να δεσμευτούν τα ήδη σμπαραλιασμένα εισοδήματά τους, εκτός βέβαια από τα ψίχουλα των 600 ευρώ περίπου, θέτοντας σε σοβαρή διακινδύνευση την αξιοπρέπεια της διαβίωσής τους».

«Επιχαίρουν» οι τράπεζες

Μιλώντας χτες στην Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και δείχνοντας πώς ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει σε βάρος του λαού, ανέφερε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας «οριζόντια καταργήθηκε οριστικά τον Φεβρουάριο του 2019 με το νόμο 4592» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ότι τάχα τώρα η σημερινή κυβέρνηση έρχεται «να δώσει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να βρει μια οριστική και βιώσιμη λύση για τα χρέη του, έτσι ώστε αυτά να μη μεταφέρονται στις επόμενες γενεές, οι οποίες μέχρι σήμερα οδηγούνταν στην αποποίηση κληρονομιάς»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα εμφανίζονται να έχουν «βγει στα κεραμίδια» καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, όμως στην πραγματικότητα οι διαφωνίες είναι στο «μοντέλο» της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Χαρακτηριστικά η εισηγήτριά του, Εφη Αχτσιόγλου, είπε ότι «και βέβαια χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο για το χρέος το ιδιωτικό, για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά, δηλαδή έναν καθαρό νόμο που να τα έχει όλα, πώς θα γίνονται ρυθμίσεις οφειλών», αλλά «είναι άλλο αυτό το νομοθέτημα που φέρνετε»...

Αποκαλυπτική για τα όσα «περιμένουν» τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες με την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων ήταν η ακρόαση φορέων που έγινε στην Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή. Ενδεικτικά:

Ο Γ. Σταματογιάννης, αντιπρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, σημείωσε ότι «ρευστοποιείται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας, μετατρέπεται ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος σε πτωχευτική περιουσία, που στην πράξη σημαίνει άρση του ακατάσχετου είτε μισθών είτε συντάξεων».

Ο Δ. Βιτάλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, τόνισε ότι «το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να αυξήσει την είσπραξη των οφειλών μέσω της εκποίησης της όποιας περιουσίας του εισοδήματος διαθέτουν οι οφειλέτες. Επιλέγει να σφίξει περισσότερο τη θηλιά. Η δεύτερη ευκαιρία, κατά τη γνώμη μας, μάλλον, μοιάζει σε ομηρία».

Ο Β. Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών (ΕΚΠΟΙΖΩ), σημείωσε πως «πλέον θα έχουμε τράπεζες οι οποίες θα μπορούν να ζητούν την πτώχευση μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, δημοσίων υπαλλήλων».

Ο Κ. Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, παραδέχτηκε ότι «οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρώνουν ανελλιπώς τις υποχρεώσεις τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να δουν την περιουσία τους να χάνεται οριστικά».

Αυτοί που επικρότησαν το νομοσχέδιο ήταν οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών (Τράπεζα της Ελλάδας, Ενωση Τραπεζών κ.ά.), προτρέποντας βέβαια την κυβέρνηση και για περαιτέρω μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ