ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να τρομοκρατήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν

Περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου

Η νέα απάντηση της εργατικής τάξης και του λαού στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης-κεφαλαίου, η απεργία στις 17 του Μάη, πρέπει να κάνει την Ελλάδα να ταρακουνηθεί. Να δείξει ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τον όποιο «κοινωνικό διάλογο» και συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους χωρίς καμία υποχώρηση. Κανένας να μη λείψει από την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 του Μάη. Να είναι ένας ακόμα αγωνιστικός σταθμός του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που θα τρομοκρατήσει το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν.

Με αυτά τα λόγια η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας χτες στους εργαζομένους των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου, έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την επιτυχία της απεργίας και ανέδειξε τη σημασία του αγώνα. Χαρακτηριστικό του αναβρασμού αλλά και της αγωνίας που επικρατεί μέσα στους εργαζόμενους για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι ότι καθ' όλη τη συζήτησή τους με τη Γενική Γραμματέα δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα, παρόλο που η συζήτηση κράτησε πάνω από μία ώρα.

Η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, είπε: «Αυτός ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Θα έχει σκαμπανεβάσματα αλλά δεν πρέπει να σταματήσει. Μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή μία μικρή ανάπαυλα σε κάποιες μορφές πάλης. Αυτή η ανάπαυλα θα γίνει για να κατασταλάξουμε, να μελετήσουμε την πείρα μας και να δούμε το επόμενο βήμα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι κουράστηκαν. Κουράστηκαν από τα προβλήματά τους. Ο αγώνας απαιτεί θυσίες αλλά δεν κουράζει. Στο κάτω κάτω ο αγώνας συγκεντρώνει δυνάμεις, καθαρίζει το μυαλό. Κούραση είναι να δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, να πληρώνεις από την τσέπη σου, να αμφισβητείται το παρόν και το μέλλον των παιδιών σου και να μην ξέρεις τι να κάνεις.

Εμείς λέμε αγώνας ανυποχώρητος. Θα ακούσετε αγωνιστικά λόγια, αλλά πίσω από αυτά μπορεί ταυτόχρονα να μπαίνει και ο σπόρος της υποχώρησης του αγώνα. Στο κάτω κάτω οι εργαζόμενοι με τις συνελεύσεις τους, με τη συμμετοχή τους θα κρίνουν ηγεσίες, κόμματα και τους πάντες. Θέλουμε πραγματικά οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα η εργατική τάξη, να αναδειχτεί στην πιο πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας. Να πάει πολύ μπροστά, ακόμα και να ξεπεράσει τις ηγεσίες σε αγωνιστικές διαθέσεις, και αλίμονο αν δεν τις ξεπεράσει. Εμείς δε φοβόμαστε όταν οι εργάτες πάνε μπροστά».

Αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του αγώνα, υπογράμμισε τη σημασία του οργανωμένου συνειδητοποιημένου εργατικού κινήματος, που με συνέπεια, συνέχεια και χωρίς καμία υποχώρηση θα αναδειχτεί στην πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας παλεύοντας για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων του λαού. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην άποψη ότι ο αγώνας είναι πετυχημένος όταν είναι αυθόρμητος, τόνισε: «Εμείς κηρύσσουμε ότι είμαστε υπέρ του οργανωμένου συνειδητοποιημένου εργατικού κινήματος γιατί μόνο τότε θα βοηθήσει και την ανάπτυξη του μαζικού αυθόρμητου κινήματος. Αυθόρμητο κίνημα με άγνοια, χωρίς πληροφόρηση, δεν υπάρχει. Αυθόρμητο κίνημα είναι πραγματικά αυτό το κίνημα στο οποίο μπαίνουν λαϊκές μάζες με συνείδηση. Το μαζικό κίνημα δεν μπορεί να κλειστεί στα όρια ενός κόμματος και ενός συνδικάτου. Πρέπει να μπαίνουν στη μάχη με τη θέλησή τους όλοι οι εργατοϋπάλληλοι, ανεξάρτητα αν ακούν τη φωνή του ΚΚΕ ή όποιου άλλου. Ομως για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν ένα ορισμένο επίπεδο ταξικής συνείδησης και εμείς αυτή τη δουλιά κάνουμε. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το ΚΚΕ σήμερα 100% - αύριο μπορεί να γίνει - αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε να ανεβεί η πληροφόρηση, η γνώση και η συνείδηση».

Ιδιαίτερα για την απεργία στις 26 του Απρίλη επισήμανε: «Οι εργαζόμενοι είχαν μια ωρίμανση που όμως δεν είχε φανεί μέχρι τώρα. Βγάλανε τα συμπεράσματά τους από τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη δεκαετία που πέρασε και αυτό εξέφρασαν εκείνη τη μέρα. Αυτό το λέγανε απλοί άνθρωποι που κατέβηκαν στην απεργία και δεν ήταν μέλη κομμάτων».

Αμέσως μετά την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια πήραν το λόγο και διατύπωσαν ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως στα ζητήματα της ενότητας του εργατικού κινήματος και των πόρων για την ασφάλιση. Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος απαντώντας τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ως βασική προϋπόθεση για ριζικές αλλαγές στη χώρα την ενότητα της εργατικής τάξης, στη δράση αρχικά και μετέπειτα σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. «Διασπασμένη, είπε, εργατική τάξη σημαίνει μειωμένη αποτελεσματικότητα. Από την άλλη μεριά, μέσα στην εργατική τάξη, ενώ η ίδια είναι ενιαία και έχει τα ίδια προβλήματα, υπάρχουν και αναπτύσσονται αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, πώς θα αναπτυχθεί η ενότητά της. Το ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση ασκεί κριτική στην αντίληψη που προωθεί το συμβιβασμό και τη συναίνεση γιατί δυσκολεύουν την ενότητα δράσης». Σε ό,τι αφορά στους πόρους επανέλαβε ότι αυτοί πρέπει να βρεθούν από το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος. Να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού να διατίθεται για το λαό και να επιστραφούν τα κλεμμένα, ενώ οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν ούτε μία δραχμή.

Καταλήγοντας, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσα από απεργιακές επιτροπές αγώνα για να εμποδίσουν την εργοδοσία, που προσπαθεί να τρομοκρατεί τους συναδέλφους τους ώστε να μην απεργήσουν.

Τώρα είναι ώρα για αγώνα παλλαϊκό

Αναφερόμενη στον «κοινωνικό διάλογο», η Αλέκα Παπαρήγα διατύπωσε την εκτίμηση ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θα συνεχίσουν να προσπαθούν να κοροϊδέψουν το λαό. Αυτό το μήνυμα, είπε, έστειλε «η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, δεν το έστειλε βέβαια καθαρά» και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει «μηδενική βάση» τη στιγμή που «όλα τα μέτρα που έχουν πάρει ως τώρα είναι σε βάρος των εργαζομένων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 18%. Είναι αυτό μηδενική βάση; Η κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα του Μάαστριχτ, της Λευκής Βίβλου, των νόμων που έχουν πάρει και οι οποίοι έχουν ξηλώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Δεν αρχίζει τώρα το ξήλωμα. Ομως ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση ξεκινάει από το μηδέν, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ξεκινήσει με τη δική του επιθετική βάση». Αναφερόμενη στο ρόλο της ΝΔ τόνισε ότι «δημαγωγεί. Εχει αυτό το πλεονέκτημα, αλλά πρέπει να της αφαιρεθεί. Και οι δύο απλώς έχουν επιλέξει έναν τρόπο όπου λίγο λίγο "θα τη φέρουν" στους εργαζόμενους και στο τέλος θα τους χτυπήσουν "στο σταυρό". Γιατί η δική τους πολιτική είναι πολιτική εξυπηρέτησης της καπιταλιστικής εργοδοσίας. 'Η θα είσαι με την εργοδοσία ή θα είσαι με το λαό, δε γίνεται να είσαι και με τους δύο, αυτά τα δύο πράγματα είναι ασυμβίβαστα». Μάλιστα, μιλώντας ειδικότερα για την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή τη χαρακτήρισε θέατρο στο οποίο «τσακώθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα λόγια, αλλά μετά τη λήξη της συζήτησης στελέχη και των δύο κομμάτων συμφώνησαν στα διάφορα κανάλια ότι υπάρχει έδαφος για να προσκληθούν οι εργαζόμενοι στο διάλογο, γιατί φοβούνται και δε θέλουν τους αγώνες».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, χαρακτήρισε ως επιτακτικό να συνεχιστούν οι αγώνες των εργαζομένων και να απορρίψουν τον οποιοδήποτε «κοινωνικό διάλογο». «Με τους διαλόγους», τόνισε, «δεν κατακτήθηκε τίποτα. Ο διάλογος πρέπει να χάσει κάθε κύρος στη συνείδηση της εργατικής τάξης. Με τους αγώνες λύνονται τα προβλήματα, με την πυγμή. Τίποτα δεν κατακτήθηκε στο τραπέζι του διαλόγου. Οταν θα έρθει η ώρα του τραπεζιού αυτοί που θα είναι στην άλλη μπάντα - κράτος και εργοδοσία - πρέπει να φοβούνται τον απέναντι. Ομως τώρα είναι η ώρα των κινητοποιήσεων, στις οποίες πρέπει να πάρουν μέρος όλοι οι εργάτες και οι οικογένειές τους και να συμμαχήσουν με το φτωχό μικρομεσαίο και το μικρό αγρότη. Μόνο τότε αυτή η δύναμη θα είναι απειλητική και θα έχει αποτελέσματα».

Δούρειος ίππος τα ελλείμματα στα νοσοκομεία

Συνδέοντας το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης με το ζήτημα της Υγείας, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «τους εργαζόμενους δεν τους χτυπάει μόνο το νομοσχέδιο Γιαννίτση αλλά και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα ανάμεσα στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτός είναι ο δούρειος ίππος, από εκεί θα χτυπήσουν την κοινωνική ασφάλιση. Εχουν ανεβάσει τα τιμολόγια, τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν και τα νοσοκομεία δεν εισπράττουν. Και τότε θα έρθουν και θα σας πουν, ή θα πληρώνετε το ανεβασμένο νοσήλιο στα νοσοκομεία για την τάδε εξέταση ή δε θα γίνεται η εξέταση. Δηλαδή, δε θα ιδιωτικοποιήσουν τα νοσοκομεία αλλά θα ανεβάσουν το κόστος των υπηρεσιών και το κόστος ανεβαίνει γιατί κυριαρχεί το μεγάλο κεφάλαιο στο φάρμακο, στην παραγωγή ιατρικών μηχανημάτων».

Θέλουν καχεκτικό και ελλειμματικό το δημόσιο σύστημα ασφάλισης

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι άρρηκτα δεμένο με το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα οποία οδηγούν στη δραματική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Αναφερόμενη στο πρόβλημα της απασχόλησης στην Ελλάδα τόνισε ότι «δεν αφορά μόνο τους άνεργους αλλά και όσους έχουν τυπικά ή ουσιαστικά εξασφαλίσει μόνιμη δουλιά. Αναμφισβήτητα μπορεί να πει κανείς ότι έχετε την τύχη να δουλεύετε στον τομέα της ενέργειας, που στην Ελλάδα είναι από τους λίγους τομείς που έχει ανάπτυξη, σε αντίθεση με άλλους όπου υπάρχει στασιμότητα και υποχώρηση. Αλλά ανάπτυξη και κέρδη δε σημαίνουν και σταθερή δουλιά. Προσπαθούν, οι εργασιακές σχέσεις να μην είναι σταθερές, να μοιράζονται η ανεργία και η απασχόληση, δηλαδή να υπάρχει μία ανακύκλωση. Και κυρίως υπάρχει το πρόβλημα της ασταθούς εργασιακής απασχόλησης και σε κλάδους με σταθερή ανάπτυξη και που αφορά περισσότερο τις νεότερες ηλικίες.

Ομως, ακόμα και όταν είναι εξασφαλισμένη η δουλιά δεν είναι εξασφαλισμένο το βιοτικό επίπεδο και η Κοινωνική Ασφάλιση. Αλλωστε, πια, οι συμβάσεις εργασίας και η Κοινωνική Ασφάλιση καθορίζονται από τη γενικότερη πολιτική. Δεν καθορίζονται μόνο από το επίπεδο των κατακτήσεων σε ένα χώρο. Συνολικά, δηλαδή, το βιοτικό επίπεδο πέφτει στην Ελλάδα. Μπορεί, βέβαια, να ανεβαίνει για τους λίγους, για ένα τμήμα του λαού που το θέλει το μεγάλο κεφάλαιο γύρω του για να το υπηρετεί. Αλλά αυτό είναι μειοψηφία. Επομένως το ζήτημα "τι υγεία έχω, τι περίθαλψη, τι σύνταξη" είναι ακόμα πιο κρίσιμο σήμερα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Κεφάλαιο και κυβέρνηση θέλουν καχεκτικό και ελλειμματικό δημόσιο σύστημα ασφάλισης

Αναφερόμενη ειδικότερα στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης υπογράμμισε ότι σκοπός της πολιτικής που ακολουθεί κεφάλαιο και κυβέρνηση είναι «να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Θα κρατήσουν βέβαια το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, γιατί αν διαλυθεί εντελώς θα γίνει επανάσταση. Ομως, θα είναι ένα καχεκτικό, ελλειμματικό δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που δε θα σας επαρκεί. Και αυτό το σύστημα θα το συντηρεί ο εργαζόμενος μέσω της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Ηδη τα έχουν μεγαλώσει στα 65, αλλά θέλουν να το γενικεύσουν και σε λίγα χρόνια να τα αυξήσουν στα 67. Υπάρχουν χώρες της ΕΕ που το όριο είναι 67 χρόνια και την επόμενη δεκαπενταετία αναμένεται να πάει στα 71.

Αυτή είναι η αλήθεια. Θα τα πάνε όμως σταδιακά. Από αυτή την άποψη έχει σημασία αν δεν μπορούμε σήμερα να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, τουλάχιστον να τους καθυστερήσουμε. Οχι για να ανεβάσουνε το όριο συνταξιοδότησης, αλλά για να κερδίσει χρόνο το εργατικό και το λαϊκό κίνημα ώστε τα 65 που είναι σήμερα να τα κάνει 60 και 55 για τις γυναίκες. Γιατί το προοδευτικό και το σύγχρονο είναι να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης και να έχουμε μεγαλύτερο ελεύθερο χρόνο σαν τρίτη ηλικία. Και όχι να σου λένε ότι ζεις περισσότερα χρόνια και γι' αυτό πρέπει να δουλέψεις περισσότερο. Κατάκτησα να ζω περισσότερα χρόνια για να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο, και ημερήσιο σαν εργαζόμενος αλλά και σαν συνταξιούχος».

Τα μέτρα της κυβέρνησης προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κατέδειξε με σαφή επιχειρήματα ότι η κυβερνητική πολιτική ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα φουντώνει ο ιδιωτικός κερδοσκοπικός επιχειρηματικός τομέας που ασχολείται με την Υγεία και τις συντάξεις. Επομένως, τόνισε, «αν η σημερινή κυβέρνηση, η εργοδοσία, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που ορκίζονται στο Μάαστριχτ και στο ευρωπαϊκό όνειρο της ΕΕ, ήθελαν να χτίσουν δημόσιο τομέα ασφάλισης, γιατί ανοίγουν το δρόμο στον ιδιωτικό; Γιατί οι μεγαλοεπιχειρηματίες εξαγοράζουν κλινικές, νοσοκομεία και εταιρίες ολόκληρες στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης αν ήξεραν ότι θα υπάρχει κρατικό σύστημα φερέγγυο για τον εργαζόμενο; Γιατί ξέρουν ότι θα βγάλουν κέρδη».

Προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Στη Βουλή στήθηκε το βασικό σκηνικό - λείπουν οι λεπτομέρειες - της κοινής προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση, η ΝΔ και η εργοδοσία προκειμένου να τραβήξουν τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος σε ένα διάλογο, που το τέλος του θα είναι το γκρέμισμα του σημερινού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ή η αρχή του γκρεμίσματος. Το σκηνικό θέλει και διάφορες λεπτομέρειες τις οποίες θα τις κατασκευάσουν στην πορεία. Αυτό όμως το σκηνικό που χτίστηκε χτες, είναι ένα γενικότερο πολιτικό σκηνικό που επιδιώκεται, συνειδητά πια, ο ελληνικός λαός να εγκλωβιστεί μέσα σε ένα ψευτοδίλημμα: ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ;

Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός, ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ένα πράγμα πρέπει να σκεφθούν: Ποια είναι τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Να τους αφήσουν τους δυο να παίζουν στο γήπεδο της Βουλής, στο γήπεδο των εκλογών, και ας τραβήξουν οι εργαζόμενοι μπροστά στο δικό τους γήπεδο, που είναι η ταξική πάλη και οι πολιτικοί αγώνες. Τότε και μόνο τότε οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν γιατί πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και στους δυο. Διαφέρουν μόνο στο χρώμα των εμβλημάτων. Το χρώμα της πολιτικής τους είναι ίδιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ