ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αντιπλημμυρικά «έργα» με κριτήριο το κέρδος των ομίλων και όχι τη θωράκιση

Μία από τις εικόνες που βιώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής μετά από μια δυνατή βροχή
Μία από τις εικόνες που βιώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής μετά από μια δυνατή βροχή
Την έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και το γεγονός ότι όπου γίνονται έχουν ως κριτήριο τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής ενημέρωσε τα μέλη της σχετικά με την προσυμβατική διαδικασία για το έργο «Διευθέτηση Ρέματος Εσχατιάς - Τμήμα από Συμβολή Αγωγού Ευπυρίδων έως Λεωφόρο Πάρνηθος».

Το ρέμα αυτό είναι μήκους 11 χιλιομέτρων, ξεκινά από τους πρόποδες της Πάρνηθας, εκβάλλει στον Κηφισό και διασχίζει Μενίδι, Καματερό, Ζεφύρι, Λιόσια και Αγίους Αναργύρους, περιοχές των οποίων οι κάτοικοι κάθε τόσο χάνουν περιουσίες και κινδυνεύει η ζωή τους από μια έντονη καταιγίδα.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 86.200.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο μέσω του ΕΣΠΑ, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών κυρίως του δήμου Αχαρνών, αλλά και των δήμων Φυλής και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για έργο που «περιλαμβάνεται στο ευρύτερο πακέτο των 10 αντιπλημμυρικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 438 εκατομμύρια ευρώ», χωρίς να πει για ποια έργα πρόκειται και να αναφέρει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι «τα έργα αυτά ξεκίνησαν με τη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Ως «αναγνώριση των προσπαθειών» της προηγούμενης κυβέρνησης, μάλιστα, η όλη συζήτηση στην Επιτροπή ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κύλισε σε πνεύμα συνεργασίας και φιλοφρονήσεων, την ώρα που οι ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα από τέτοια έργα υποδομής είναι τεράστιες και σε κάθε ακραίο φαινόμενο χάνονται και ανθρώπινες ζωές, με τελευταίο παράδειγμα τον «Ιανό».

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι «τα ρέματα προστατεύουν τις αστικές περιοχές από πλημμύρες, αποτελούν πράσινους διαδρόμους βελτίωσης του μικροκλίματος, προσφέρουν ηπιότερες περιβαλλοντικές συνθήκες της ποιότητας του αέρα, αποτελούν πλούσιους βιότοπους καθώς συγκεντρώνουν ποικιλία φυτικών και ζωικών ειδών». Βέβαια το ρέμα της Εσχατιάς, όπως και τα περισσότερα στη χώρα, «έχει χάσει αυτά τα χαρακτηριστικά» εξαιτίας «της εμπορευματοποίησης της γης, της άναρχης δόμησης, της αποψίλωσης των ορεινών όγκων», προκαλώντας προβλήματα στους κατοίκους.

Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι αντιεπιστημονικές και έχουν κριτήριο το κέρδος των κατασκευαστών. Στο ρέμα της Εσχατιάς «ποτέ δεν έγινε ολοκληρωμένη διευθέτηση σε όλη τη διαδρομή του με τα αναγκαία τεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης. Ετσι, τα φερτά υλικά που δεν κατακρατούνται μεταφέρονται στους εγκιβωτισμένους αγωγούς, στενεύουν μέχρι και φράζουν τις ανεπαρκείς διαδρομές, που δεν έχουν υπολογίσει την στερεοπαροχή, και δεν μπορούν να αποτρέψουν τις πλημμύρες. Γι' αυτό θεωρούμε ότι και τώρα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση, για να λύσει οριστικά το πρόβλημα της ανασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Καταδικάζει τη ρατσιστική αναφορά κοινοτικής συμβούλου

«

Ο αγώνας για τη συντριβή του ρατσισμού, του φασισμού, του ναζισμού, του χρυσαυγιτισμού, όχι μόνο δεν τελείωσε με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά συνεχίζεται ακόμη πιο εντατικά στην κοινωνία, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας και εκπαίδευσης». Τα παραπάνω αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης - Συκεών με αφορμή ρατσιστικό σχόλιο κοινοτικής συμβούλου εκλεγμένης με το συνδυασμό «Αλμα στο Μέλλον», με επικεφαλής τον Λάζαρο Ωραιόπουλο, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η κοινοτική σύμβουλος Δ. Γούση, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, με αφορμή ένα αστυνομικό περιστατικό, «επιτίθεται με άσχημους χαρακτηρισμούς ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, ονομάζοντάς τους συλλήβδην "λαθρομετανάστες", ζητώντας να συλλαμβάνονται και πάραυτα να απελαύνονται για "να μην αφήνονται ελεύθεροι να αλωνίζουν"!

Χρησιμοποιεί μάλιστα εκφράσεις που θα τις ζήλευαν ακόμα και οι χρυσαυγίτες, όπως: "Εμείς περιορισμένοι κι αυτοί ελεύθεροι και ωραίοι. Ελεος πια!", "Αγαπάτε καθόλου τους Ελληνες, που πασχίζετε να τους σώσετε και από τον κορονοϊό; Σώστε μας πρώτα από δαύτους και μετά τα υπόλοιπα" και "αφού τίποτα δεν σας αγγίζει και ούτε λόγος δεν γίνεται για την απέλαση των λαθρομεταναστών, εγώ θα πρότεινα να έχουμε για πρωθυπουργό έναν αλλοδαπό αλλόθρησκο". Και όλα αυτά λίγες μέρες μετά την καταδίκη του μορφώματος της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης - Συκεών να καταδικάσει τη ρατσιστική αναφορά της κοινοτικής συμβούλου και σημειώνει ότι περιμένει να δει ανάλογη ενέργεια από την παράταξη «Αλμα στο Μέλλον» και το πολιτικό κόμμα που τη στήριξε, τον ΣΥΡΙΖΑ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να παρθούν μέτρα για τη δυσοσμία σε περιοχές της Κατερίνης

Επερώτηση στην Περιφέρεια

Το πρόβλημα της δυσοσμίας σε περιοχές της πόλης της Κατερίνης αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας, με Επερώτηση που κατέθεσε στην Περιφέρεια.

Οπως αναφέρεται στην Επερώτηση, «πολύ συχνά σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κατερίνης, όπως η Νέα Ζωή, τα Ευαγγελικά, η Αγία Αννα, το Βατάν, ο Μυλαύλακος, η Ανδρομάχη, η περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, και γενικά σε περιοχές που γειτονεύουν με την Περιφερειακή Τάφρο και με τον ποταμό Λεύκο (Πέλεκας), παρατηρείται το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας, που όμως ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και δημιουργεί εύλογα σοβαρή ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών αυτών για την υγεία τους».

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ρωτούν τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες αν και ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ για τον εντοπισμό και τον περιορισμό της δυσοσμίας, και ποια είναι τα αποτελέσματά τους.

Επίσης ρωτούν: Πόσες αυτοψίες έχουν πραγματοποιηθεί από το 2013 έως και σήμερα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, σχετικά με τη ρύπανση του καναλιού που χύνεται στον ποταμό Λεύκο (Πέλεκας) της Κατερίνης όπου και καταλήγει στη θάλασσα, στα όρια της Ολυμπιακής Ακτής, και τη μολύνει;

Ποια είναι η τύχη των όποιων προστίμων επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις για τις τυχόν παραβάσεις και πόσοι επανέλεγχοι έγιναν για να διαπιστωθεί αν πραγματοποιήθηκαν οι αποκαταστάσεις για τις τυχόν παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σχετικά με τη ρύπανση του προαναφερθέντος ρέματος;

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αυστηρές συστάσεις για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων

Σε αυστηρές συστάσεις προς τους εισαγγελείς των Εφετείων και των Πρωτοδικείων της χώρας προχώρησε ο Αρειος Πάγος σχετικά με την κακοποίηση ζώων, μετά και τα κρούσματα που βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας, με πλέον πρόσφατο το μαχαίρωμα που υπέστη ένα σκυλάκι από καθηγητή στη Νίκαια.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως όπου υπάρχει παράβαση του νόμου θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου και συνδέοντας τις ενέργειες αυτές των δραστών κατά της κακοποίησης ζώων με τη μετέπειτα πιθανή εγκληματική συμπεριφορά τους. Στην πρώτη της εγκύκλιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρμόδια για την προστασία των ζώων, Ολγα Σμυρλή, καλεί τους εισαγγελείς της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες οδηγίες προς τα αστυνομικά τμήματα ώστε να εντείνουν τις ενέργειές τους για τη διαπίστωση βασανισμού ζώων. Οι αστυνομικές αρχές πρέπει, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, «να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες, αναρτήσεις στο διαδίκτυο, καταγγελίες κ.λπ. για παραβάσεις των διατάξεων του νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς». Παράλληλα, θα πρέπει οι εισαγγελείς να παραγγείλουν στα αστυνομικά τμήματα άμεση ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών.

Επισημαίνεται επίσης πως «οι εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία, εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις του νόμου, ειδικά σε περιπτώσεις βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να δίνεται σημασία και να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ακόμη και το ζώο συντροφιάς ή άλλης κατηγορίας από τους ιδιοκτήτες τους εφόσον υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης. «Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο» η εγκύκλιος ορίζει ακόμη και την απαγόρευση απόκτησης άλλου ζώου από τον παραβάτη.

Ειδική μνεία γίνεται στην εγκύκλιο και για την τήρηση των υποχρεώσεων των δήμων ως προς την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων. Επίσης, οι εισαγγελείς θα πρέπει να μεριμνούν για τους κανόνες λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ