ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ενημέρωση κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημέρωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για «τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». Σύμφωνα με την ατζέντα που έδινε το ΥΠΕΞ, επρόκειτο να συζητηθούν μεταξύ άλλων οι «διπλωματικές πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης «για την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς και προκλητικότητας».

Μετά τις ενημερώσεις, ο Ν. Δένδιας είπε ότι έγινε συζήτηση σχετικά με «τη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», η οποία συμφωνία «αναδεικνύει διεθνώς ότι η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα για το πώς θα πρέπει να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ γειτονικών, φιλικών χωρών στον 21ο αιώνα: Μέσω του καλόπιστου διαλόγου και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σε αντιδιαστολή με τις αδιέξοδες, παράνομες και επικίνδυνες απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, τη Δευτέρα στην Αθήνα. Κατά τη διάρκειά της ο Ρώσος ΥΠΕΞ «προέβη και σε μία εξαιρετικής σημασίας δήλωση για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα - όπως ορίζεται σαφώς από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας - στα 12 ν.μ., γενικά, αλλά και ειδικά στο Αιγαίο. Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι έγινε στην Αθήνα. Επίσης, είναι μία δήλωση η οποία καταλύει το μύθο περί δήθεν αντίρρησης της Ρωσίας για την επέκταση των 12 ν.μ. στο Αιγαίο».

Τέλος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων «για το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο προσήλθαν στην ενημέρωση». «Οι στιγμές επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ανταπόκριση από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε αυτήν την απαίτηση των καιρών», κατέληξε, μιλώντας για την «ομοψυχία» όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική της εμπλοκής.

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλου, που μετά την ενημέρωση χαρακτήρισε «θετική» την παραπομπή της διαφοράς με την Αλβανία στη Χάγη. «Είναι ένας τρόπος αποδεκτός από το Διεθνές Δίκαιο και εμείς θεωρούμε ότι κάθε παρόμοια διαφορά, και η διαφορά μας με την Τουρκία, πρέπει να λυθεί βάσει του διαλόγου, των διερευνητικών επαφών, και αν αυτές αποτύχουν, με παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», πρόσθεσε, βαδίζοντας ακριβώς πάνω στον «οδικό χάρτη» που ορίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για το λαό.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ως στοιχείο δηλαδή του ιμπεριαλιστικού παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις, επανέλαβε την καιροσκοπική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που εσχάτως κάνει λόγο για μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νότια και ανατολικά της Κρήτης, εντοπίζοντας «αντίφαση» «ανάμεσα στη δηλωμένη πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη, κάτι που ο κ. Δένδιας είχε ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο, στην κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ, και στην πλήρη αποσιώπηση από τον πρωθυπουργό πρόσφατα στη Βουλή. Θυμίζω ότι μίλησε μόνο για Ιόνιο». Παρέπεμψε και σε «δηλώσεις άλλων κορυφαίων υπουργών της ΝΔ, που είπαν ότι είναι τάχα εθνικιστική κίνηση η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας».

Με βάση αυτά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διγλωσσία», «εσωτερικές αντιφάσεις», «κενό στρατηγικής» και «έλλειψη πυξίδας», ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε Συμβούλιο αρχηγών ώστε να βρούμε επιτέλους εθνική στρατηγική», με βασική πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως καλύτερος εκφραστής της «εθνικής» γραμμής του κεφαλαίου.

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ βάζει σε σοβαρούς κινδύνους το λαό

Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη συνάντηση χτες με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια:

«Η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, σε περιβάλλον γενικότερων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, έχουν δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση.

Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζει σε σοβαρούς κινδύνους το λαό μας.

Η εμπλοκή αυτή, και ιδιαίτερα οι κυρώσεις της ΕΕ και η ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας, έχουν αρνητικές συνέπειες στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, θέλουμε να τονίσουμε πως σε αυτό επιδρούν ανταγωνισμοί και πολιτικές παρεμβάσεις και δεν μπορεί να εγγυηθεί δίκαιες λύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ούτε με την Αλβανία ούτε με την Τουρκία.

Οσο δε για τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η επέκτασή τους στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα.

Ομως, στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα, δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Στις συνθήκες αυτές αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ενίσχυση της λαϊκής πάλης για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων, τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Σήμερα το συλλαλητήριο ενάντια στην παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην πόλη

Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου

Συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, πραγματοποιούν οι Οργανώσεις Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενάντια στην παρουσία και ομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στη συνάντηση «Μεταφοράς γνώσης» που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το «Ionian TV», με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιχειρηματιών, και καλούν το λαό και τη νεολαία της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά.

«Ανεπιθύμητος στην περιοχή μας ο πρέσβης των ΗΠΑ!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και χαρακτηρίζει πρόκληση τη «συμμετοχή στο συνέδριο του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, του πρεσβευτή αυτών που για δεκαετίες αιματοκυλούν τους λαούς, αυτών που σήμερα επιδιώκουν να υποχωρήσει η χώρα μας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα για να ικανοποιηθούν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή. Αυτών που προετοιμάζουν το έδαφος για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αλλά και άλλες υποχωρήσεις. Δεν έχουν ξεχαστεί οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για "αμφισβητούμενα ύδατα στο Αιγαίο". Αυτών που με τις ευλογίες της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης αναβαθμίζουν όλες τους τις ΝΑΤΟικές βάσεις στην περιοχή, βάζοντας σε κίνδυνο και περιπέτειες το λαό μας.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πρόκληση για την ιστορία του λαού μας η παρουσία του Πάιατ στο χώρο της "Achaia Claus", όπου στρατοπέδευσε τμήμα του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ κατά τις μέρες μάχης το 1944 για την απελευθέρωση της Πάτρας από τους Γερμανούς κατακτητές!».

Και καλεί τους διοργανωτές του συνεδρίου να ακυρώσουν την πρόσκληση του πρέσβη των ΗΠΑ, και το λαό της πόλης να συμμετάσχει μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση.

Αντίστοιχο κάλεσμα στη νεολαία της περιοχής απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ: «Σε τι θα σταθεί στην ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ; Στην κερδοφόρα λειτουργία των επιχειρηματικών ομίλων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα 50 εκατομμύρια ανέργων, τους ανθρώπους που το 2020 ζουν κάτω από τις γέφυρες, το 15% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας; Στο όργιο της κρατικής καταστολής στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο, που ευθύνεται για τη ρατσιστική δολοφονία του άνεργου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που έχει συνέχεια, με τελευταίο θύμα τον Ουόλτερ Ουάλας τις προηγούμενες μέρες; 'Η μήπως στην "επιτυχημένη πολιτική" των ΗΠΑ σε θέματα υγείας του λαού, που καθημερινά έχουν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους;...».

Επαφές με Ινδία με «ομπρέλα» ΗΠΑ

Τηλεδιάσκεψη είχε χτες με τον Ινδό ομόλογό του S. Jaishankar ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με τις κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν κατόπιν πως ο Ελληνας υπουργός παρουσίασε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πως τάχα «η ενίσχυση των δεσμών καθίσταται σημαντική, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι, όπως είπε και ο υπουργός στη Βουλή, το Πακιστάν κάνει κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία», δείχνοντας το κουβάρι της εμπλοκής που όλο μεγαλώνει και μπλέκει.

Επιπλέον συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα όσον αφορά την τεχνολογία, ενώ συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση των δύο υπουργών όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Ινδός ΥΠΕΞ «υπερθεμάτισε» αναφερόμενος «στη διευθέτηση σχετικής διαφοράς που είχε η Ινδία με το Μπαγκλαντές μέσω Διεθνούς Διαιτησίας. Πρόσθεσε δε ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης που βγήκε, αμφότερες οι χώρες είχαν και έχουν την υποχρέωση να τη σεβαστούν και εφαρμόσουν πλήρως», ενώ «εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης επαφών και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου».

Οσον αφορά την... ομπρέλα των συνεργασιών αυτών, δεν περνά απαρατήρητος ο ...ενθουσιασμός του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος με απανωτές αναρτήσεις του έσπευσε να πανηγυρίσει για την τηλεδιάσκεψη, χαρακτηρίζοντας «φανταστικό» το γεγονός ότι «δυο εταίροι στρατηγικού διαλόγου με τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο έρχονται σε επαφή, τη στιγμή που η Ινδία κάνει ξανά αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, και το ελληνικό ΥΠΕΞ οξύνει τη στρατηγική του στην Ασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ