ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Τραγικές οι ελλείψεις μετά από 8 μήνες πανδημίας

Από την παρέμβαση στο ΚΥ Αγ. Στεφάνου
Από την παρέμβαση στο ΚΥ Αγ. Στεφάνου
«Μπαλώματα», μετακινήσεις προς νοσοκομεία για να καλυφθούν άλλα κενά, αναστολές εφημεριών, ελλείψεις σε ειδικότητες, περικοπές ωραρίων και άλλα πολλά είναι όσα χαρακτηρίζουν την τάχα «ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», για την οποία προκλητικά μιλάει η κυβέρνηση. Οχτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα όποια μέτρα για Κέντρα Υγείας περιορίζονται στην ανακύκλωση των τεράστιων ελλείψεών τους.

Αναστολή εφημεριών σε ΚΥ και ΠΙ στις Σέρρες

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Σερρών, μιας περιοχής που είναι στο «κόκκινο» του δεύτερου κύματος της πανδημίας και σε κατάσταση λοκντάουν. Και αντί να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δομές Υγείας, ήρθε η αναστολή εφημεριών των Κέντρων Υγείας Στρυμονικού και Μαυροθάλασσας, όπως και η αναστολή λειτουργίας 13 Περιφερειακών Ιατρείων, μέχρι και τις 15 Νοέμβρη, γεγονός που καταγγέλλει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση του Κόμματος άλλωστε έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για τη μεθόδευση παύσης της 24ωρης λειτουργίας των εν λόγω Κέντρων Υγείας και έχει καταγγείλει κυβέρνηση και ΥΠΕ για την παραπάνω στόχευση. Και απαιτεί «η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που είναι δική τους ευθύνη, να καλυφτεί άμεσα και με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και όχι με περικοπές παροχών της ΠΦΥ».

«Αυτή είναι η ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας», σχολιάζει, αναδεικνύοντας ότι αυτή η «ετοιμότητα» μεταφράζεται στα εξής: «Κλείσιμο μονάδων Υγείας σε ένα νομό με εκατοντάδες χωριά όπου ο πληθυσμός τους είναι γερασμένος και σε κατάσταση λοκντάουν. Μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού σε άλλα Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο για να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, για τις οποίες διαχρονικά ευθύνονται η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μετατροπή λειτουργίας του νοσοκομείου και γενικότερα του συστήματος Υγείας σε "σύστημα Υγείας μιας νόσου"».

«Τώρα είναι άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα για την πλήρη 24ωρη λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. "Τα σπασμένα" δεν θα τα πληρώσουν οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι. Δεν βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία καμιάς λαϊκής οικογένειας! Οχι άλλες θυσίες για το γυμνό σύστημα Υγείας που καταρρέει... Ξεσηκωμός τώρα πριν να είναι αργά!», αναφέρει η ΤΟ Σερρών.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα έχουν γεμίσει οι διαθέσιμες κλίνες COVID, καθώς ήδη νοσηλεύονται 30 θετικά και ύποπτα περιστατικά. Χτες προχώρησε η μετακίνηση της Ουρολογικής κλινικής στο χώρο της Χειρουργικής προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον 21 κρεβάτια για περιστατικά COVID.

Μόνο πρωινές ώρες λειτουργεί το ΚΥ Σάμου!

Στο Κέντρο Υγείας Σάμου σήμερα υπηρετούν μόνο 4 γιατροί (2 παθολόγοι, 1 πνευμονολόγος, 1 δερματολόγος), 2 νοσηλευτές και 1 καθαρίστρια (με σύμβαση ορισμένου χρόνου), ενώ παραμένουν κλειστά τμήματα (οδοντιατρικό, ΩΡΛ, παιδιατρικό, καρδιολογικό), αν και υπάρχει τεχνικός εξοπλισμός, επειδή εδώ και 6 χρόνια δεν έχει διοριστεί ούτε ένας γιατρός. Το ΚΥ λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες, ενώ δεν υπάρχει καν το απαραίτητο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Τα παραπάνω διαπίστωσε αντιπροσωπεία της ΚΟΒ Βαθέος του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ΚΥ και τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους. «Επιβεβαιώθηκε ότι η μετονομασία των πρώην ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρο Υγείας ήρθε απλά να συνδράμει τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία που και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τις "μεταρρυθμίσεις"», αναφέρει η ΚΟΒ, αναδεικνύοντας την ανάγκη εξοπλισμού και στελέχωσης των ΚΥ και των Περιφερειακών Ιατρείων. Μια ανάγκη που «μεγαλώνει από την κατάσταση με την πανδημία αλλά και από τις αυξημένες ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν δίπλα μας, στο ΚΥΤ, σε άθλιες συνθήκες και χωρίς καμιά ουσιαστική ιατρική φροντίδα».

Η Οργάνωση προβάλλει τις διεκδικήσεις για πλήρη στελέχωση του ΚΥ με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμένο, σύγχρονο μικροβιολογικό εργαστήριο. Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Σάμου, να κλείσει το ΚΥΤ και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά στο νησί. Μέχρι να γίνει αυτό να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας εντός του ΚΥΤ.

Συλλογή υπογραφών για την 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Αγίου Στεφάνου

Παράσταση διαμαρτυρίας με συλλογή υπογραφών έξω από το Κέντρο Υγείας Αγίου Στεφάνου πραγματοποίησαν την Πέμπτη η Ομάδα Γυναικών Διονύσου, το Σωματείο Συνταξιούχων Βόρειου Τομέα και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης». Ανάλογη δράση πραγματοποιήθηκε και την περασμένη Παρασκευή στη λαϊκή αγορά του Αγίου Στεφάνου, καλώντας το λαό της περιοχής να κάνει υπόθεσή του τις παρακάτω διεκδικήσεις: Να λειτουργεί το ΚΥ όλο το 24ωρο, να εξυπηρετεί έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία, να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ιατρεία, ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και να παρασχεθεί ασθενοφόρο. Να γίνονται δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid-19 για κατοίκους και εργαζόμενους, να λειτουργούν κινητά συνεργεία σε σχολεία και χώρους εργασίας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας

«Για όσους - όπως η κυβέρνηση και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης - κάνουν πως ξαφνιάζονται, τους υπενθυμίζουμε πως το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και τους παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με αφορμή τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή.

Σημειώνει πως το Κόμμα από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας διεκδίκησε μια σειρά από άμεσα μέτρα, για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς, την εξασφάλιση των όρων ανοίγματος του τουρισμού με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όχι των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων με ασφάλεια, όπως και για την πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στους υγειονομικούς, σε χώρους δουλειάς και σχολεία.

«Αντί για αυτό», συνεχίζει η ΕΠ, «η κυβέρνηση οδήγησε το ήδη εγκληματικά υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ και όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες σε πλήρη απραξία» και προσθέτει πως «ακόμα και εκεί που υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες από τα σωματεία, έλεγχοι δεν έγιναν. Σήμερα πολλά είναι τα κρούσματα που δεν δηλώνονται με ευθύνη της εργοδοσίας, που κραδαίνει την απειλή της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια των εργατών».

Θυμίζει επίσης ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καβάλα, «όπου οι θυσίες του λαού την άνοιξη και το καλοκαίρι οδήγησαν στην εκμηδένιση των κρουσμάτων (Μάρτιος 4, Απρίλης 2, Μάης 0, Ιούνης 1), ενώ μετέπειτα η πορεία της πανδημίας πήρε την ανιούσα (Ιούλης 34, Αύγουστος 88, έως και τον Οκτώβρη που φτάσαμε - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ - στα 186!)».

Ακόμα, για την κατάσταση στις δομές Υγείας αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα των ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου οι 12 ΜΕΘ, στις οποίες μέχρι τώρα δεν νοσηλεύονταν περιστατικά κορονοϊού και που η πληρότητά τους έφτανε πολλές φορές το 50%, μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid-19. Παράλληλα, προστίθενται άλλες 6 ΜΕΘ για τα υπόλοιπα περιστατικά. «Οι 6 "νέες" ΜΕΘ οδηγούν σε οριακή λειτουργία και βάζουν σε κίνδυνο ζωές», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Τα νοσοκομεία της περιοχής μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου», συνεχίζει, καθώς «τα τακτικά χειρουργεία περικόπτονται μέχρι ακόμα και 100% στην περιοχή, όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κλείνουν επί της ουσίας και τα ραντεβού ακυρώνονται. Τα Κέντρα Υγείας αναλαμβάνουν εξετάσεις και τακτικά ραντεβού πάνω από τις δυνατότητες που έχουν, στο όνομα της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων, αποσυμφόρηση αναγκαία ώστε τα νοσοκομεία να διαδραματίσουν το ρόλο τους, που προϋποθέτει ωστόσο δομές ΠΦΥ και όχι "ανέκδοτα" τύπου ΤΟΜΥ».

Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης επισημαίνει πως «η οριακή λειτουργία των νοσοκομείων κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση», καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στα σχολεία, ενώ ήδη έχουν εμφανιστεί στους υγειονομικούς στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Κομοτηνής.

Η Οργάνωση σημαίνει «συναγερμό» στο λαό, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος, αλλά την ίδια ώρα βγάζει «στο σφυρί τα σπίτια του λαού» και φέρνει «τις "αλλαγές του αιώνα" στα Εργασιακά».

«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία της διεκδίκησης. Θα λογαριαστούμε εδώ και τώρα!», καταλήγει και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις και τις φωνές τους με το ΚΚΕ στο δρόμο του αγώνα και να διεκδικήσουν:

-- Κανείς εργαζόμενος, άνεργος, χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας.

-- Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, που οδηγούνται στο οριστικό λουκέτο.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.

-- Επίταξη των δομών της ιδιωτικής Υγείας και ένταξή τους σε ένα συνολικό κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

-- Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα νοσοκομεία.

-- Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ.

ΤΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίπλα στα πολυτελή ξενοδοχεία οι διαλυμένες δομές δημόσιας Υγείας

Σε καταψύκτη πλοίου ξέμειναν 50 δείγματα από ασθενείς!

Την αποκαλυπτική καταγγελία της Ενωσης Ιατρών του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου (ΕΙΘΕΛ) για την παραμονή 50 δειγμάτων (ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες) προς ανίχνευση κορονοϊού απ' το νησί της Λέρου στα αζήτητα, σε καταψύκτη πλοίου, σχολιάζει η ΤΕ Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικίνδυνης διαχείρισης από την κυβέρνηση για την εξάπλωση της πανδημίας».

Σημειώνει δε αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες κυβερνήσεων και κεφαλαίου: «Στα νησιά του Βόρειου Συγκροτήματος περισσεύουν οι πολυτελείς ξενοδοχειακές - τουριστικές υποδομές, όμως η υγεία και η ζωή των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών, δεν είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία τους αφήνει εκτεθειμένους στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία παραμένουν ακόμα "γυμνά" από βασικές ειδικότητες μόνιμου προσωπικού, όπως πνευμονολόγου, παιδιάτρου, νοσηλευτών. Δεν υπάρχουν αίθουσες ΜΕΘ, παρά μόνο στη Ρόδο! Το κλιμάκιο ΕΟΔΥ δεν είναι μόνιμο. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μηχανολογικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικό».

Η ΤΕ καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των νησιωτών, των σωματείων και των φορέων τους που δεν σταμάτησαν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας να ζητούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, όπως επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μαζικές μόνιμες προσλήψεις κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ