Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Τραγικές οι ελλείψεις μετά από 8 μήνες πανδημίας

Από την παρέμβαση στο ΚΥ Αγ. Στεφάνου
Από την παρέμβαση στο ΚΥ Αγ. Στεφάνου
«Μπαλώματα», μετακινήσεις προς νοσοκομεία για να καλυφθούν άλλα κενά, αναστολές εφημεριών, ελλείψεις σε ειδικότητες, περικοπές ωραρίων και άλλα πολλά είναι όσα χαρακτηρίζουν την τάχα «ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», για την οποία προκλητικά μιλάει η κυβέρνηση. Οχτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα όποια μέτρα για Κέντρα Υγείας περιορίζονται στην ανακύκλωση των τεράστιων ελλείψεών τους.

Αναστολή εφημεριών σε ΚΥ και ΠΙ στις Σέρρες

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Σερρών, μιας περιοχής που είναι στο «κόκκινο» του δεύτερου κύματος της πανδημίας και σε κατάσταση λοκντάουν. Και αντί να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δομές Υγείας, ήρθε η αναστολή εφημεριών των Κέντρων Υγείας Στρυμονικού και Μαυροθάλασσας, όπως και η αναστολή λειτουργίας 13 Περιφερειακών Ιατρείων, μέχρι και τις 15 Νοέμβρη, γεγονός που καταγγέλλει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση του Κόμματος άλλωστε έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για τη μεθόδευση παύσης της 24ωρης λειτουργίας των εν λόγω Κέντρων Υγείας και έχει καταγγείλει κυβέρνηση και ΥΠΕ για την παραπάνω στόχευση. Και απαιτεί «η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που είναι δική τους ευθύνη, να καλυφτεί άμεσα και με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και όχι με περικοπές παροχών της ΠΦΥ».

«Αυτή είναι η ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας», σχολιάζει, αναδεικνύοντας ότι αυτή η «ετοιμότητα» μεταφράζεται στα εξής: «Κλείσιμο μονάδων Υγείας σε ένα νομό με εκατοντάδες χωριά όπου ο πληθυσμός τους είναι γερασμένος και σε κατάσταση λοκντάουν. Μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού σε άλλα Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο για να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, για τις οποίες διαχρονικά ευθύνονται η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μετατροπή λειτουργίας του νοσοκομείου και γενικότερα του συστήματος Υγείας σε "σύστημα Υγείας μιας νόσου"».

«Τώρα είναι άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα για την πλήρη 24ωρη λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. "Τα σπασμένα" δεν θα τα πληρώσουν οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι. Δεν βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία καμιάς λαϊκής οικογένειας! Οχι άλλες θυσίες για το γυμνό σύστημα Υγείας που καταρρέει... Ξεσηκωμός τώρα πριν να είναι αργά!», αναφέρει η ΤΟ Σερρών.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα έχουν γεμίσει οι διαθέσιμες κλίνες COVID, καθώς ήδη νοσηλεύονται 30 θετικά και ύποπτα περιστατικά. Χτες προχώρησε η μετακίνηση της Ουρολογικής κλινικής στο χώρο της Χειρουργικής προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον 21 κρεβάτια για περιστατικά COVID.

Μόνο πρωινές ώρες λειτουργεί το ΚΥ Σάμου!

Στο Κέντρο Υγείας Σάμου σήμερα υπηρετούν μόνο 4 γιατροί (2 παθολόγοι, 1 πνευμονολόγος, 1 δερματολόγος), 2 νοσηλευτές και 1 καθαρίστρια (με σύμβαση ορισμένου χρόνου), ενώ παραμένουν κλειστά τμήματα (οδοντιατρικό, ΩΡΛ, παιδιατρικό, καρδιολογικό), αν και υπάρχει τεχνικός εξοπλισμός, επειδή εδώ και 6 χρόνια δεν έχει διοριστεί ούτε ένας γιατρός. Το ΚΥ λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες, ενώ δεν υπάρχει καν το απαραίτητο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Τα παραπάνω διαπίστωσε αντιπροσωπεία της ΚΟΒ Βαθέος του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ΚΥ και τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους. «Επιβεβαιώθηκε ότι η μετονομασία των πρώην ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρο Υγείας ήρθε απλά να συνδράμει τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία που και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τις "μεταρρυθμίσεις"», αναφέρει η ΚΟΒ, αναδεικνύοντας την ανάγκη εξοπλισμού και στελέχωσης των ΚΥ και των Περιφερειακών Ιατρείων. Μια ανάγκη που «μεγαλώνει από την κατάσταση με την πανδημία αλλά και από τις αυξημένες ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν δίπλα μας, στο ΚΥΤ, σε άθλιες συνθήκες και χωρίς καμιά ουσιαστική ιατρική φροντίδα».

Η Οργάνωση προβάλλει τις διεκδικήσεις για πλήρη στελέχωση του ΚΥ με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμένο, σύγχρονο μικροβιολογικό εργαστήριο. Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Σάμου, να κλείσει το ΚΥΤ και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά στο νησί. Μέχρι να γίνει αυτό να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας εντός του ΚΥΤ.

Συλλογή υπογραφών για την 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Αγίου Στεφάνου

Παράσταση διαμαρτυρίας με συλλογή υπογραφών έξω από το Κέντρο Υγείας Αγίου Στεφάνου πραγματοποίησαν την Πέμπτη η Ομάδα Γυναικών Διονύσου, το Σωματείο Συνταξιούχων Βόρειου Τομέα και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης». Ανάλογη δράση πραγματοποιήθηκε και την περασμένη Παρασκευή στη λαϊκή αγορά του Αγίου Στεφάνου, καλώντας το λαό της περιοχής να κάνει υπόθεσή του τις παρακάτω διεκδικήσεις: Να λειτουργεί το ΚΥ όλο το 24ωρο, να εξυπηρετεί έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία, να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ιατρεία, ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και να παρασχεθεί ασθενοφόρο. Να γίνονται δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid-19 για κατοίκους και εργαζόμενους, να λειτουργούν κινητά συνεργεία σε σχολεία και χώρους εργασίας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτή σύσκεψη για το Κέντρο Υγείας την Κυριακή (2023-01-21 00:00:00.0)
Πολλαπλά τα προβλήματα στη διαδικασία του εμβολιασμού (2021-03-12 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα της Υγείας στα νησιά αντί να στήνει φιέστες (2021-02-05 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για το ΚΥ Σερβίων Κοζάνης (2020-12-10 00:00:00.0)
Περιοδεία του ΚΚΕ στο ΚΥ Καπανδριτίου (2014-07-04 00:00:00.0)
Στην γκιλοτίνα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (2011-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ