Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
«Συνοπτική» απόρριψη των αιτήσεων για προστασία της πρώτης κατοικίας

Το γρήγορο «ξεπέταγμα» τουλάχιστον 37.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη είναι το ζητούμενο της νομοσχεδίου που ψηφίζεται αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παράγραφος 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις».

Ενδεικτικό της σωρηδόν απόρριψης που δρομολογεί το νομοσχέδιο είναι ότι με το νόμο Κατσέλη, αν η τράπεζα υπέβαλλε ένσταση επικαλούμενη «δόλο» στο δανεισμό, ήταν η ίδια υπεύθυνη για να αποδείξει τον ισχυρισμό της. Τώρα αυτό, μαζί με τα έξοδα, φορτώνεται στον δανειολήπτη, ο οποίος μάλιστα θα πρέπει μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, 60 ημερών, να αποδείξει «ότι δεν είναι ελέφαντας». Να συγκεντρώσει δηλαδή του κόσμου τα δικαιολογητικά και φορολογικές δηλώσεις - αν υπάρχουν ακόμα - 3 χρόνια πριν από το δανεισμό του, για να αποδείξει ότι τον καιρό που πήρε το δάνειο είχε τη δυνατότητα να το αποπληρώσει!

Αν δεν τα καταφέρει, η αρχική αίτηση υπαγωγής στο νόμο θεωρείται ότι δεν ασκήθηκε ποτέ, ενώ η τυχόν προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί και ρυθμίζει τις δόσεις καταβολών καταργείται! Επιπλέον, θα πρέπει τα πάντα να τα καταθέσει ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι το «φακέλωμα» επεκτείνεται, και το «κερασάκι» είναι ότι πλέον καταργείται από το «παράθυρο» η ακροαματική διαδικασία και εξέταση των μαρτύρων, αφού αυτό αφήνεται στην καλή διάθεση του δικαστή, ενώ μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτικό. Δηλαδή ο δικαστής θα μπορεί να θεωρήσει ότι είναι αρκετό να εξετάσει αποκλειστικά και μόνο τα έγγραφα, όταν η ακροαματική διαδικασία θεωρείται ουσιαστικά αναντικατάστατη για τη δικανική κρίση.

ΣΥΡΙΖΑ, Ελ. Λύση και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν, χωρίς να διαφωνούν με το ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά στον τρόπο που γίνεται, ενώ το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Βγαίνουν από τη μέση και τα τελευταία εμπόδια

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ανέδειξε το πραγματικό ζητούμενο του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τον κατάπτυστο Πτωχευτικό Κώδικα «ελαφρύνει» τις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια προκειμένου να εξασφαλίσουν τη «ρευστότητα» για το κεφάλαιο, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι πραγματικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και άλλοι, ξέρετε ότι έχουν πάντα καλυμμένα τα νώτα τους», σε αντίθεση με τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Επεσήμανε ότι και φορείς όπως οι εκπρόσωποι της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που συμμετείχαν στη διαδικασία στην Επιτροπή, εξέφρασαν ενστάσεις, π.χ. για την προθεσμία των 60 ημερών που προβλέπεται για την κατάθεση του τεράστιου όγκου των εγγράφων και των αποδεικτικών στοιχείων που απαιτούνται να καταθέσει ο οφειλέτης, λέγοντας ότι «η ουσιαστική και αποτελεσματική δικαστική προστασία των δανειοληπτών προϋποθέτει επαρκή χρόνο προετοιμασίας», ενώ άφησαν αιχμές ότι η πρόβλεψη για μη ακροαματική διαδικασία δεν συνάδει με τη συνταγματική αρχή της δημοσιότητας της δίκης.

  • Στο μεταξύ, με την υποβολή 160.467 αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτώβρη η προθεσμία κατάθεσης αίτησης στο λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο μέσω της κρατικής επιδότησης έρχεται να στηρίξει τα έσοδα και την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων, ενώ σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης (κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια κ.ά.) στοχεύει στη συγκράτηση της μάζας με τα νέα «κόκκινα» δάνεια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ