Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στο Βερολίνο για να ξεμπλοκάρουν τις διερευνητικές

Στο Βερολίνο ταξιδεύει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για επαφές με τον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, Β. Σόιμπλε, τον Γερμανό ομόλογό του, Χ. Μάας και άλλους παράγοντες.

Επισήμως, στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν «θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ, καθώς και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Στην πράξη, καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει ήδη από το καλοκαίρι «διαμεσολαβητικό ρόλο» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας ώστε οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του «διαλόγου» και να «τρέξουν» «διευθετήσεις» στην Ανατ. Μεσόγειο, θα αναζητηθούν τρόποι «αποκλιμάκωσης» της έντασης λόγω των ερευνών του «Ορούτς Ρέις», και επανέναρξης των περιλάλητων διερευνητικών επαφών, ώστε να δρομολογηθούν ...συνεννοήσεις.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα παρέπεμπαν στην απαντητική επιστολή που έστειλε η γγ του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, ρυθμίζει τις διεθνείς αερομεταφορές) Φ. Λιου, στον Ν. Δένδια, αναφορικά με τον πρόσφατα εκδοθέντα παράνομο τουρκικό κανονισμό για τα όρια και αρμοδιότητες για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) Αθηνών, με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να συντονίζει τέτοιες επιχειρήσεις στο μισό Αιγαίο. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η Λιου απάντησε ότι ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στα όρια και αρμοδιότητες SAR Αθηνών (καλύπτει όλο το Αιγαίο), «επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το δίκαιο της ελληνικής θέσης» και ότι «δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση τροποποίησης των ορίων αυτών από την τουρκική πλευρά και ότι εν πάση περιπτώσει τα όρια μπορούν να τροποποιηθούν μόνο εάν υπάρχει συμφωνία από όλα τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ