Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α/ΓΕΕΘΑ
«Φρούριο» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών η Κρήτη

Τις υπηρεσίες που παρέχουν στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «διαφημίζει» όπου σταθεί κι όπου βρεθεί η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά όσα έλεγε τη Δευτέρα ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην τελετή έναρξης «Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (Common Security and Defence Policy High Level Course - CSDP), υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, σε συνεργασία με το ευρωενωσιακό «Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Αμυνας» (European Security and Defense College - ESDC), στην ομιλία του με θέμα: «Ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως Παράγοντας Σταθερότητας και Ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Συγκεκριμένα, ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε σε «τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας» σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, κατονομάζοντας «υβριδικές απειλές, τρομοκρατικές ενέργειες, βίαιο εξτρεμισμό, ενεργειακή ασφάλεια, κλιματική αλλαγή, οικονομική κρίση, διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, με κορυφαία την παράνομη μετανάστευση σε συνδυασμό με την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο δυσκολίας αντιμετώπισής τους».

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε «τη σημασία του συνόλου των διεξαγόμενων επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή» από τους Ευρωατλαντικούς και τόνισε ότι σε αυτές τις δράσεις «η συμμετοχή της Ελλάδας είναι ιδιαιτέρως σημαντική είτε σε επίπεδο συνεργασίας, είτε συνδρομής με δυνάμεις, είτε παροχής διευκολύνσεων και υποστήριξης».

Στον αντίποδα κατηγόρησε την Τουρκία για «αποσταθεροποιητικό ρόλο», «προβολή παράλογων απαιτήσεων εις βάρος γειτόνων της», «σύναψη συμφωνιών που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας» και «ανάμειξη σε ιδιαιτέρως ευαίσθητες περιοχές, υποδαυλίζοντας έτσι περαιτέρω την αποσταθεροποίησή τους».

Επέμεινε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «αποτελούν πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, προστατεύοντας τα σύνορα αλλά και τα συμφέροντα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης». Εταξε, εξάλλου, ότι η σχεδιασμένη αναδιοργάνωσή τους «θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρησιμοποίησή τους, στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητάς τους με συμμάχους και εταίρους».

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της Κρήτης «και της μετατροπής της σε "φρούριο" για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο», επιβεβαιώνοντας βασικά το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναλαμβάνει η ντόπια αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

Θυμίζουμε, με βάση την επικαιροποιημένη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις βάσεις, οι υποδομές που διατηρούν οι Αμερικανοί στη Σούδα ενισχύονται ακόμα περισσότερο, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε την εκταμίευση 47,85 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση των εκεί αμερικανικών εγκαταστάσεων. Επίσης, πλέον ελλιμενίζονται εκεί περισσότερα και μεγαλύτερα αμερικανικά πλοία, σταθμεύουν και ασκούνται περισσότεροι Αμερικανοί πεζοναύτες. Επιπρόσθετα, από ελληνικής πλευράς καταρτίζονται σχέδια και αναζητείται χρηματοδότηση για την πλήρη επανενεργοποίηση του Ναυστάθμου Κρήτης. Παράλληλα, πάνω στην όξυνση της κόντρας με την τουρκική αστική τάξη για τα μερίδια στη λεία της Ανατολικής Μεσογείου, εντατικοποιήθηκε η χρήση της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου στο ανατολικό άκρο της νήσου, που όλο αυτό το διάστημα, από Ιούλη και μετά, ανεφοδιάζει πλοία, υποβρύχια και ελικόπτερα που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, με καύσιμα, λιπαντικά και πυρομαχικά, παρέχοντας ταυτόχρονα «λιμενικές ευκολίες» σε ελλιμενιζόμενα πλοία και υποβρύχια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ