ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Θα ψηφιστεί ως έχει...

Δε δέχεται αλλαγές στο νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ονομαστική και μόνο ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και αύριο θα ολοκληρωθεί και η συζήτηση των άρθρων. Το νομοσχέδιο αυτό, με τις όποιες τροποποιήσεις ενσωματωθούν τελικά, αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της αντιδραστικής Διακήρυξης της Μπολόνια, του «μανιφέστου» του πολυεθνικού κεφαλαίου της Ευρώπης για υποβάθμιση των σπουδών, συνολικά, της ανώτατης εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα που αντιδρά, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, είπε μιλώντας στη Βουλή αργά χτες το βράδυ, ότι «το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως έχει». Για το θέμα του όρου «μη πανεπιστημιακά» για τα ΤΕΙ, που απαλείφτηκε, εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι τα ΤΕΙ θα ενσωματωθούν στα πανεπιστήμια αλλά θα διαφυλάξουν τον τεχνολογικό τους χαρακτήρα.

Για την αξιολόγηση είπε ότι προβλέπεται ήδη από την κυβέρνηση μέσα στην επόμενη τριετία να αξιολογηθούν κατά προτεραιότητα τα ΤΕΙ και τα νέα τμήματα των ΑΕΙ, ενώ για τα μεταπτυχιακά είπε ότι εφόσον οι τίτλοι θα δίνονται από τα πανεπιστήμια μπορεί να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τους πρυτάνεις.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι διαπιστωτικού χαρακτήρα, αφού τα ΤΕΙ έχουν ήδη αξιολογηθεί στη 18χρονη πορεία τους.

Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, ο οποίος το χαρακτήρισε «υβρίδιο» και δύσκολο στην εφαρμογή του. Είπε ότι δεν αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του και ζήτησε να υπάρξει αξιολόγηση των ΤΕΙ πριν ενταχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση.

Απαγορευτική καθίσταται πλέον η φοίτηση σε ιατρικές σχολές χωρών εκτός ΕΕ, αφού με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας από το 2006 και μετά οι απόφοιτοι αυτών των σχολών θα εξετάζονται στο ΔΙΚΑΤΣΑ σε όλα σχεδόν τα μαθήματα της Ιατρικής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι είναι ήδη πτυχιούχοι τέτοιων σχολών ή θα αποφοιτήσουν μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2001-2002 θα εξετάζονται για να αναγνωρίσουν την ισοτιμία των πτυχίων στην παθολογία και τη χειρουργική. Σε όσους αποφοιτήσουν το 2002-2003 θα προστίθεται το μάθημα της παιδιατρικής, το επόμενο έτος προστίθεται το μάθημα της μαιευτικής-γυναικολογίας, στη συνέχεια η ανατομία και από το 2005-2006 θα προστεθεί η φυσιολογία και η φαρμακολογία.

Συνολικά δηλαδή από το 2005-2006 θα εξετάζονται σε επτά μαθήματα για να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους, κάτι που λειτουργεί προφανώς ως αντικίνητρο για σπουδές ιατρικής σε χώρες εκτός ΕΕ.

Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και αναμενόταν να κατατεθεί πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Απαίτηση, η απόσυρση του νομοσχεδίου - απάτη

Στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο (Πατησίων) και πορεία από φοιτητές, καθηγητές, μηχανικούς

Με νέα κινητοποίηση σήμερα, απαντούν φορείς της ακαδημαϊκής και γενικότερα επιστημονικής κοινότητας, στο νομοσχέδιο - απάτη της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ, που υποβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, μετά από κάλεσμα της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και μηχανικοί συγκεντρώνονται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και πραγματοποιούν πορεία στη Βουλή όπου συζητιέται το νομοσχέδιο, απαιτώντας την απόσυρσή του.

Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι: Οικονομικού (Πανεπιστημίου Αθήνας), Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Παντείου, Φιλοσοφικής, Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ Πολυτεχνείου), Ηλεκτρολόγων, Πολιτικών Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών. Επίσης, στην κινητοποίηση καλεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μετά από σχετική απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων του. Σχετική απόφαση έλαβε το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, ενώ τρίωρη στάση εργασίας (12-3μ.μ.) και συμμετοχή στη συγκέντρωση και την πορεία αποφάσισε και το ΔΣ της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίου (ΕΜΥΔΑΣ).

Απειλές παραιτήσεων από όλες τις πρυτανικές αρχές

Στο μεταξύ οι πρυτάνεις, μετά από έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν χτες, ζητούν την εντός τριετίας αξιολόγηση των ΤΕΙ προκειμένου να ενταχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση και πριν από την οριστική τους ένταξη, προτείνουν να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο. Επίσης, ζητούν να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο τα άρθρα που έχουν σχέση με τις μεταπτυχιακές σπουδές, προκειμένου να συζητηθούν και να ενταχθούν στο ειδικό νομοσχέδιο Μεταπτυχιακών Σπουδών και έρευνας και τέλος, ζητούν να διευκρινιστεί ρητά στο νομοσχέδιο, ότι τα ΤΕΙ λειτουργούν εκτός του πανεπιστημιακού τομέα, συμπληρωματικά προς αυτόν. Σε περίπτωση απόρριψης των τριών αυτών τροπολογιών, οι πρυτανικές αρχές και οι πρόεδροι των διοικουσών επιτροπών όλων των πανεπιστημίων θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση των Συγκλήτων.

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή κλείνει το Πανεπιστήμιο Αθήνας, η Σύγκλητος του οποίου συνεδρίασε χτες και αποφάσισε επίσης τη συμμετοχή της στη σημερινή κινητοποίηση καλώντας όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του ιδρύματος σ' αυτή.

Επ' αόριστον φαίνεται να κλείνει το Πανεπιστήμιο Πειραιά, καθώς χτες συνεδρίασε η Ενωση Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου (ΕΔΕΠ ΠΠ) που απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και προτείνει στη Σύγκλητο επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Σε περίπτωση που η Σύγκλητος δεν πάρει σχετική απόφαση, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά θα πραγματοποιήσουν επ' αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους.

Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που συνεδρίασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει καθώς ικανοποιήθηκαν από τις δεύτερες τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός στο νομοσχέδιο. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ κρίνουν πια ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με κάποιες «άτολμες ρυθμίσεις».

Αυτοί που δε φαίνεται να ικανοποιούνται από το χώρο των ΤΕΙ είναι οι έκτακτοι καθηγητές που αποτελούν και την πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ιδρύματα. Με απόφαση της ομοσπονδίας τους έχουν κηρύξει διήμερη απεργία (χτες και σήμερα) σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας ενώ έχουν αποφασίσει απεργία για τις τελευταίες δέκα μέρες του εξαμήνου και καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΕΕ
Πάλι το οδήγησαν σε διάλυση

Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας

Για μια ακόμα χρονιά δεν πραγματοποιήθηκε το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο για την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου στην ΕΦΕΕ, γιατί παρόλο που η διαδικασία διανομής καρτών είχε ξεκινήσει εγκαίρως, διακόπηκε το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς να ξαναξεκινήσει, με ευθύνες συγκεκριμένων παρατάξεων και το συνέδριο οδηγήθηκε σε διάλυση.

Ετσι, τη στιγμή που η επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής στην ανώτατη εκπαίδευση εντείνεται και καθιστά αναγκαίο το συντονισμό του αγώνα των φοιτητών, το ΚΣ της ΕΦΕΕ δε νομιμοποιείται να παίξει κανένα ρόλο, καθώς σ' αυτό επικρατούν ακόμα οι συσχετισμοί του 1995 (!) που ήταν η τελευταία χρονιά που πραγματοποιήθηκε Πανσπουδαστικό Συνέδριο.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, συνεπής και σταθερή στην πρότασή της για ολοκλήρωση του Συνεδρίου στις προκαθορισμένες ημερομηνίες 10-13/5/2001, εξάντλησε κάθε προσπάθεια και τις τέσσερις ημέρες για την πραγματοποίησή του και την εκλογή νέου ΚΣ της ΕΦΕΕ, που να αντανακλά τους πραγματικούς συσχετισμούς των φοιτητικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Μάρτη 2001. Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις άλλες φοιτητικές παρατάξεις που «δεν επιθυμούσαν την πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου και την εκλογή νέου ΚΣ στην ΕΦΕΕ».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ εξηγεί ότι «η κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΠ με διάφορες δικαιολογίες δεν προσήλθε καθόλου στο 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, μη αποδεχόμενη το γεγονός ότι η πτώση των ψήφων και των ποσοστών της στις φοιτητικές εκλογές θα εκφραζόταν και στο νέο ΚΣ της ΕΦΕΕ.

Η ΔΑΠ σε πλήρη ταύτιση με τα ΕΑΑΚ, συστηματικά όλο το τετραήμερο, προσπάθησαν να μειώσουν το σώμα των αντιπροσώπων στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, ώστε να μην αντιπροσωπευτούν σ' αυτό όλοι οι φοιτητές και οι σύλλογοι που πραγματοποίησαν εκλογές στις 28/3. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να δοθούν μόνο 400 κάρτες αντιπροσώπων όλο το τετραήμερο σε σύνολο 918 από όλους τους συλλόγους της Ελλάδας. Προφανώς, η ΔΑΠ και τα ΕΑΑΚ δεν ήθελαν να εκλεγεί ΚΣ της ΕΦΕΕ που να αποτυπώνει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων στα ΑΕΙ.

Η παράταξη του ΣΥΝ, με 11 αντιπροσώπους σε 918, παζάρεψε ανταλλάγματα προκειμένου να μην αποτυπωθεί η εξαφάνισή της από τα ΑΕΙ.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση, στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων της Μπολόνια, του νέου εκπαιδευτικού τοπίου που θέλουν να διαμορφώσουν οι πολυεθνικές στην ΕΕ, φαίνεται πως για τις παραπάνω παρατάξεις η ανάγκη διεξαγωγής Πανσπουδαστικού Συνεδρίου της ΕΦΕΕ αποτελεί μόνο διαδικασία συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, μακριά και έξω από τους φοιτητές», τονίζει η ΠΚΣ.

Από δω και πέρα, η ανάγκη αντίστασης και σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική επιτάσσει, σύμφωνα με την ΠΚΣ, την ένταση της δράσης της στους συλλόγους, «για το συντονισμό της πάλης των φοιτητών, τη συγκρότηση συντονιστικών αγώνα, την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, το λαϊκό κίνημα». Στην ανακοίνωση τονίζει επίσης ότι θα ενημερώσει πλατιά τους φοιτητές για τη διάλυση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου και θα «εντείνει την προσπάθεια να συνεχίσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που υποβαθμίζει τις σπουδές και τη ζωή» των φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ