Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Θα ψηφιστεί ως έχει...

Δε δέχεται αλλαγές στο νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ονομαστική και μόνο ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και αύριο θα ολοκληρωθεί και η συζήτηση των άρθρων. Το νομοσχέδιο αυτό, με τις όποιες τροποποιήσεις ενσωματωθούν τελικά, αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της αντιδραστικής Διακήρυξης της Μπολόνια, του «μανιφέστου» του πολυεθνικού κεφαλαίου της Ευρώπης για υποβάθμιση των σπουδών, συνολικά, της ανώτατης εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα που αντιδρά, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, είπε μιλώντας στη Βουλή αργά χτες το βράδυ, ότι «το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως έχει». Για το θέμα του όρου «μη πανεπιστημιακά» για τα ΤΕΙ, που απαλείφτηκε, εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι τα ΤΕΙ θα ενσωματωθούν στα πανεπιστήμια αλλά θα διαφυλάξουν τον τεχνολογικό τους χαρακτήρα.

Για την αξιολόγηση είπε ότι προβλέπεται ήδη από την κυβέρνηση μέσα στην επόμενη τριετία να αξιολογηθούν κατά προτεραιότητα τα ΤΕΙ και τα νέα τμήματα των ΑΕΙ, ενώ για τα μεταπτυχιακά είπε ότι εφόσον οι τίτλοι θα δίνονται από τα πανεπιστήμια μπορεί να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τους πρυτάνεις.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι διαπιστωτικού χαρακτήρα, αφού τα ΤΕΙ έχουν ήδη αξιολογηθεί στη 18χρονη πορεία τους.

Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, ο οποίος το χαρακτήρισε «υβρίδιο» και δύσκολο στην εφαρμογή του. Είπε ότι δεν αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του και ζήτησε να υπάρξει αξιολόγηση των ΤΕΙ πριν ενταχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση.

Απαγορευτική καθίσταται πλέον η φοίτηση σε ιατρικές σχολές χωρών εκτός ΕΕ, αφού με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας από το 2006 και μετά οι απόφοιτοι αυτών των σχολών θα εξετάζονται στο ΔΙΚΑΤΣΑ σε όλα σχεδόν τα μαθήματα της Ιατρικής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι είναι ήδη πτυχιούχοι τέτοιων σχολών ή θα αποφοιτήσουν μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2001-2002 θα εξετάζονται για να αναγνωρίσουν την ισοτιμία των πτυχίων στην παθολογία και τη χειρουργική. Σε όσους αποφοιτήσουν το 2002-2003 θα προστίθεται το μάθημα της παιδιατρικής, το επόμενο έτος προστίθεται το μάθημα της μαιευτικής-γυναικολογίας, στη συνέχεια η ανατομία και από το 2005-2006 θα προστεθεί η φυσιολογία και η φαρμακολογία.

Συνολικά δηλαδή από το 2005-2006 θα εξετάζονται σε επτά μαθήματα για να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους, κάτι που λειτουργεί προφανώς ως αντικίνητρο για σπουδές ιατρικής σε χώρες εκτός ΕΕ.

Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και αναμενόταν να κατατεθεί πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ