Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΕΕ
Πάλι το οδήγησαν σε διάλυση

Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας

Για μια ακόμα χρονιά δεν πραγματοποιήθηκε το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο για την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου στην ΕΦΕΕ, γιατί παρόλο που η διαδικασία διανομής καρτών είχε ξεκινήσει εγκαίρως, διακόπηκε το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς να ξαναξεκινήσει, με ευθύνες συγκεκριμένων παρατάξεων και το συνέδριο οδηγήθηκε σε διάλυση.

Ετσι, τη στιγμή που η επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής στην ανώτατη εκπαίδευση εντείνεται και καθιστά αναγκαίο το συντονισμό του αγώνα των φοιτητών, το ΚΣ της ΕΦΕΕ δε νομιμοποιείται να παίξει κανένα ρόλο, καθώς σ' αυτό επικρατούν ακόμα οι συσχετισμοί του 1995 (!) που ήταν η τελευταία χρονιά που πραγματοποιήθηκε Πανσπουδαστικό Συνέδριο.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, συνεπής και σταθερή στην πρότασή της για ολοκλήρωση του Συνεδρίου στις προκαθορισμένες ημερομηνίες 10-13/5/2001, εξάντλησε κάθε προσπάθεια και τις τέσσερις ημέρες για την πραγματοποίησή του και την εκλογή νέου ΚΣ της ΕΦΕΕ, που να αντανακλά τους πραγματικούς συσχετισμούς των φοιτητικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Μάρτη 2001. Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις άλλες φοιτητικές παρατάξεις που «δεν επιθυμούσαν την πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου και την εκλογή νέου ΚΣ στην ΕΦΕΕ».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ εξηγεί ότι «η κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΠ με διάφορες δικαιολογίες δεν προσήλθε καθόλου στο 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, μη αποδεχόμενη το γεγονός ότι η πτώση των ψήφων και των ποσοστών της στις φοιτητικές εκλογές θα εκφραζόταν και στο νέο ΚΣ της ΕΦΕΕ.

Η ΔΑΠ σε πλήρη ταύτιση με τα ΕΑΑΚ, συστηματικά όλο το τετραήμερο, προσπάθησαν να μειώσουν το σώμα των αντιπροσώπων στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, ώστε να μην αντιπροσωπευτούν σ' αυτό όλοι οι φοιτητές και οι σύλλογοι που πραγματοποίησαν εκλογές στις 28/3. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να δοθούν μόνο 400 κάρτες αντιπροσώπων όλο το τετραήμερο σε σύνολο 918 από όλους τους συλλόγους της Ελλάδας. Προφανώς, η ΔΑΠ και τα ΕΑΑΚ δεν ήθελαν να εκλεγεί ΚΣ της ΕΦΕΕ που να αποτυπώνει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων στα ΑΕΙ.

Η παράταξη του ΣΥΝ, με 11 αντιπροσώπους σε 918, παζάρεψε ανταλλάγματα προκειμένου να μην αποτυπωθεί η εξαφάνισή της από τα ΑΕΙ.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση, στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων της Μπολόνια, του νέου εκπαιδευτικού τοπίου που θέλουν να διαμορφώσουν οι πολυεθνικές στην ΕΕ, φαίνεται πως για τις παραπάνω παρατάξεις η ανάγκη διεξαγωγής Πανσπουδαστικού Συνεδρίου της ΕΦΕΕ αποτελεί μόνο διαδικασία συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, μακριά και έξω από τους φοιτητές», τονίζει η ΠΚΣ.

Από δω και πέρα, η ανάγκη αντίστασης και σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική επιτάσσει, σύμφωνα με την ΠΚΣ, την ένταση της δράσης της στους συλλόγους, «για το συντονισμό της πάλης των φοιτητών, τη συγκρότηση συντονιστικών αγώνα, την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, το λαϊκό κίνημα». Στην ανακοίνωση τονίζει επίσης ότι θα ενημερώσει πλατιά τους φοιτητές για τη διάλυση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου και θα «εντείνει την προσπάθεια να συνεχίσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που υποβαθμίζει τις σπουδές και τη ζωή» των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ