Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Αυξήσεις 4% - 6% μαγειρεύουν οι σχολάρχες για τη νέα χρονιά

Κενό γράμμα αποδείχτηκε η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία επιχείρησε να επιβάλει πλαφόν στο ύψος των αυξήσεων των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων. Οπως προκύπτει από τον έλεγχο που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ήδη από το προηγούμενο φθινόπωρο, οι σχολάρχες των μεγαλύτερων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της χώρας, στα οποία φοιτά το 70% των μαθητών ιδιωτικών σχολείων, επέβαλαν αυξήσεις της τάξης του 4% - 7% την ώρα που η νομοθετική ρύθμιση προέβλεπε ανώτατο ποσοστό αυξήσεων για το 2000 - 2001 της τάξης του 2,5%.Την ίδια στιγμή οι σχολάρχες προτίθενται να προχωρήσουν σε αυξήσεις για τη νέα χρονιά της τάξης του 4% - 6%.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη το υπουργείο έδωσε περιθώριο στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να συμψηφίσουν τα επιπλέον του 2,5% ποσά που εισέπραξαν μέχρι την τελευταία δόση. Αυτό, όπως είπε η ίδια, ελέγχεται αυτές τις μέρες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους ιδιοκτήτες δεν το κάνουν. Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι μέχρι σήμερα τέτοιες κυρώσεις -που είναι από 50.000 μέχρι 500.000 δρχ. ανά μαθητή- δεν έχουν επιβληθεί, παρόλο που τα τελευταία χρόνια είναι πάγια τακτική του υπουργείου η επιβολή πλαφόν στο ύψος των αυξήσεων των διδάκτρων, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Πάγια τακτική, επίσης, είναι και το να αγνοούν ως ένα βαθμό οι σχολάρχες αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι στα περισσότερα σχολεία τα δίδακτρα μέχρι το Μάη έχουν εξοφληθεί και αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι εγγραφές για την επόμενη σχολική χρονιά με ταυτόχρονη καταβολή της πρώτης δόσης του επόμενου χρόνου.

Για τις αυξήσεις του 2001 - 2002 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμως τηρεί στάση «ήξεις - αφήξεις» δηλώνοντας ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, δηλαδή ούτε αυτό της επιβολής πλαφόν. Για το θέμα θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα επαφές με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ